Linkovi

SAD prešle broj od 700.000 smrtnih slučajeva od Kovida 19


Znak koji usmerava vozače na punkt za testiranje na Kovid 19, u Takvilu, južno od Sijetla, Vašington, 22. septembra 2021.
Znak koji usmerava vozače na punkt za testiranje na Kovid 19, u Takvilu, južno od Sijetla, Vašington, 22. septembra 2021.

Sjedinjene Američke Države su premašile broj od 700.000 smrtnih slučajeva od Kovida 19, najviše na svetu.

Prema podacima Resursnog centra za koronavirus Džons Hopkins, SAD su do petka uveče zabeležile 700.258 smrtnih slučajeva.

Brazil ima drugi najveći broj umrlih na svetu, sa 597.255. Indija ima 448.339 umrlih, Meksiko, 277.507 i Rusija, 204.424, podaci su Džons Hopkinsa.

U svetu je skoro 4,8 miliona ljudi umrlo od Kovida 19.

Američki zdravstveni zvaničnici kažu da se broj slučajeva u Sjedinjenim Državama smanjuje poslednjih nedelja. Međutim, iako je najnoviji talas Kovida 19 dostigao vrhunac u celoj zemlji, neke države, posebno na severu, beleže porast broja slučajeva.

Kalifornija je postala prva država koja je objavila obaveznu vakcinaciju za đake nakon što je Uprava za hranu i lekove (FDA) formalno odobrila vakcine protiv Kovida 199 za mlađe starosne grupe.

Trenutno je vakcina Fajzer-BajoNTek u potpunosti odobrena za osobe starije od 16 godina i odobrena za hitnu upotrebu kod dece od 12 do 15 godina.

Kada vakcina bude potpuno odobrena za mlađu starosnu grupu, Kalifornija će je propisati za učenike od sedmog do 12. razreda.

Nakon što bude odobrena za svakoga od pet i više godina, država će propisati vakcinaciju za decu u vrtiću do šestog razreda.

Učenici će moći da dobiju izuzeće iz verskih i medicinskih razloga.

U Vašingtonu, sudija Vrhovnog suda SAD Bret Kavano pozitivan je na Kovid 19, uprkos tome što je vakcinisan. Sud je saopštio da 54-godišnji sudija nema simptome.

Pozitivni test primorao je Kavanoa da propusti u petak svečano polaganje zakletve sudije Ami Koni Beret, koju je u sud prošle godine imenovao bivši predsednik Donald Tramp. Njena ceremonija je bila odložena zbog pandemije.

U međuvremenu, sudija Vrhovnog suda Sonja Sotomajor odbila je hitnu žalbu grupe nastavnika u Njujorku koja je pokušala da blokira obaveznu vakcinaciju za školsko osoblje.

Ova presuda znači da se obavezna vakcinacija može nastaviti. Prema presudi, zaposleni u gradskim školama imali su rok do 17 sati u petak da dobiju barem prvu vakcinu.

Neke informacije u ovom izveštaju potiču od Asošijeted presa.

XS
SM
MD
LG