Linkovi

Guverner Teksasa zabranio obaveznu vakcinaciju


Guverner Teksasa je prethodno zabranio i obavezno nošenje maski
Guverner Teksasa je prethodno zabranio i obavezno nošenje maski

Guverner Teksasa Greg Abot zabranio je svim ustanovama u toj saveznoj državi da uvode obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19.

"Nijedan entitet u Teksasu ne sme od pojedinaca da traži potvrdu o vakcinaciji protiv kovida, uključujući i poslodavce, ako se pojedinac protivi vakcinaciji iz ličnih uverenja, religije ili medicnskih razloga - uključujući i preležan kovid 19", piše u naređenju.

Abot je jedan od republikanaca koji se suprotstavlja zvaničnoj politici administracije Džoa Bajdena, pa je prethodno zabranio lokalnim vladama i školama da uvode pravilo o obaveznom nošenju maski.

Predsednik Bajden je ranije izdao naređenje za sve kompanije koje zapošljavaju više od 100 ljudi - da zaposleni moraju ili da se vakcinišu ili da se testiraju jednom nedeljno. Zdravstvenim radnicima i zaposlenima u vladinim agencijama, bilo da su stalno zaposleni ili honorarci, naređena je obavezna vakcinacija.

Dve velike aviokompanije čije je sedište u Teksasu, Ameriken erlajns i Sautvest, od zaposlenih zahtevaju obaveznu vakcinaciju. Fejsbuk i Gugl, koji takođe imaju velika sedišta u Teksasu, isto traže od zaposlenih da budu vakcinisani.

Guverner Abot, koji je imao kovid, rekao je da "ohrabruje vakcinaciju onih kojima je vakcina potrebna, ali da to mora biti na dobrovoljnoj bazi". Najavio je i da će apelovati na državnu skupštinu da ovo naređenje pretvori u zakon.

Doktor Entoni Fauči, glavni savetnik administracije u pandemiji, ocenio je da obavezna vakcinacija ipak daje neke efekte. Za CNN je rekao da, ma koliko se okleva sa uvođenjem obavezne vakcinacije, ona daje rezultate jer se konačno vakciniše više ljudi.

XS
SM
MD
LG