Linkovi

Moderna nije dobila odobrenje za treću dozu u SAD


Naučnici kažu da nema dovoljno dokaza da je potrebno tri doze Moderne
Naučnici kažu da nema dovoljno dokaza da je potrebno tri doze Moderne

Naučnici u američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA) ocenili su da za vakcinu Moderna nije potrebna treća doza, jer nivo zaštite posle dve doze ostaje veliki.

Stručnjaci navode da se pokazalo da treća doza Moderne povećava broj antitela, ali da razlika između druge i treće doze nije dovoljna da bi se odobrila buster doza.

FDA obično usvaja savete svog stručnog tima, ali nije obavezna da to uradi. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) će odlučivati o tome ko treba da primi treću dozu, ako je FDA odobri.

Moderna je tražila autorizaciju za treću dozu vakcine koja je duplo slabija od prve dve doze. Kompanija je tražila odobrenje za buster za starije od 65 godina i osobe koje su u visokom riziku da se zaraze. Takvo odobrenje već je dobio Fajzer.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena najavila da je da bi do kraja godine svi odrasli mogli da dobiju treću dozu vakcine, ali je FDA ocenila da nema dovoljno dokaza da je buster doza potrebna svima.

Podaci o potrebi za trećom dozom uglavnom dolaze iz Izraela gde je većina dobila buster Fajzerove vakcine. Ali, takve studije ne postoje za vakcine Moderne i Džonson i Džonson, koji su takođe tražili odobrenje za dodatnu dozu.

Džonson i Džonson traži odobrenje za drugu dozu, jer se ta vakcina daje u samo jednoj dozi. Razmak između dve doze bi, prema predlogu kompanije, trebalo da bude dva meseca za odrasle koji su u riziku da se zaraze koronavirusom, dok se za ostale predlaže razmak od šest meseci.

XS
SM
MD
LG