Linkovi

Američki regulatori dozvolili kombinovanje vakcina protiv kovida


ARHIVA - Vakcine kompanija Moderna, Džonson i Džonson i Fajzer-Bajontek.
ARHIVA - Vakcine kompanija Moderna, Džonson i Džonson i Fajzer-Bajontek.

Američki regulatori u sredu su odobrili davanje dodatnih doza vakcine protiv kovida 19 Amerikancima koji su primili vakcine farmaceutskih kompanija Moderna i Džonson & Džonson (J&J), a takođe su saopštili da kandidati za dodatnu dozu mogu da dobiju drugačiju vakcinu od one koju su prvo primili.

Odluka Uprave za hranu i lekove (FDA) je veliki korak u smeru dodatne vakcincije u SAD, koja je počela dozvolom Fajzerovog bustera prošlog meseca. Međutim, pre nego što počne dodatna vakcinacija, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u četvrtak će konsultovaće stručnu komisiju, pre nego što objave zvanične preporuke o tome ko treba da dobije bustere, i kada.

Zahvaljujući najnovijim odlukama, broj Amerikanaca koji su kandidati za dodatne doze vakcine mogao bi da se poveća za više desetina miliona, a formalno bi se dozvolilo mešanje i kombinovanje vakcina - što bi olakšalo dodatnu imunizaciju, posebno ljudima koji su imali sporedne efekte vakcine određenog proizvodjača, ali i dalje žele da dobiju dokazanu zaštitu koju im pruža imunizacija.

FDA je odobrila treću dozu Modernine vakcine za starije građane i one kojima preti veći rizik od kovida 19 zbog zdravstvenih problema, vrste posla ili uslova u kojima žive, šest meseci posle poslednje doze. Jedna velika promena je da će Modernin buster biti polovina doze koja je korišćena kod inicijalne vakcinacije, jer su podaci kompanije pokazali da je i takva doza dovoljna da značajno pojača imunitet.

Što se tiče vakcine Džonson i Džonson, koja se daje u jednoj dozi, FDA navodi da svi Amerikanci koji su je primili, bez obzira na godine, treba da dobiju drugu dozu najmanje dva meseca posle prvobitne vakcinacije.

Odluke FDA za dve vakcine se razlikuju zato što se one prave na različite načine, sa različitim rasporedom doziranja, a vakcine J&J su konstantno pokazivale manju efikasnost od onih koje su proizveli Moderna i Fajzer.

Kada je reč o kombinovanju vakcina, FDA navodi da je se može dobiti bilo koja vakcina kao buster, bez obzira na to koja je vakcina prvo primljena.

Odluka je zasnovana na preliminarnim rezultatima vladine studije različitih kombinacija bustera, koja je pokazala da dodatna doza bilo koje vrste vakcine značajno povećava nivo antitela za borbu protiv virusa. Ta studija je takođe pokazala da su ljudi koji su primili vakcinu Džonson i Džonson imali znatno jači imunološki odgovor ako bi primili Modernin ili Fajzerov buster, umesto druge doze Džonson i Džonson. U toj studiji nije testiran Modernin buster u pola doze.

Zdravstveni zvaničnici naglašavaju da je prioritet i dalje da oko 65 miliona Amerikanaca koji su i dalje nevakcinisani dobiju svoju inicijalnu dozu vakcine. Međutim, kampanja dodatne vakcinacije treba da ojača zaštitu od virusa jer postoje znaci da efikasnost vakcina slabi kod blažih infekcija, iako vakcine sve tri kompanije i dalje pružaju zaštitu od komplikacija koje dovode do hospitalizacije i smrtnih ishoda.

Stručnjaci i dalje razgovaraju o opravdanosti kampanje bustera. Neki upozoravaju da američka vlada nije jasno objasnila ciljeve dodatne vakcinacije, imajući u vidu da vakcine i dalje sprečavaju najteže posledice kovida 19,.

Velika većina od skoro 190 miliona Amerikanaca koji su potpuno vakcinisani protiv kovida 19 dobila je Fajzerovu ili Moderninu vakcinu, dok je oko 15 miliona dobilo vakcinu Džonson i Džonson.

XS
SM
MD
LG