Linkovi

Moderna: Vakcina za decu izaziva snažan odgovor protiv kovida 19


Kompanija je saopštila da cepivo koje se sastoji iz dve doze, generiše antitela i neutralizuje virus kod dece. (Foto: AP/Matt Slocum)

Farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da vakcina protiv kovida 19 koju proizvodi izaziva snažan imunološki odgovor kod dece uzrasta od šest do jedanaest godina.

Kako je ukazano u saopštenju – Moderna podatke o tome uskoro planira da dostavi globalnim regulatornim telima.

Kompanija je saopštila da cepivo koje se sastoji iz dve doze, generiše antitela i neutralizuje virus kod dece.

Bezbednost vakcine uporediva je sa podacima dobijenim u ranijim kliničkim ispitivanjima adolescenata i odraslih”, saopštila je Moderna – ukazavši da dobijene rezultate istraživanja treba proveriti.

Moderna je navela da je su u kliničkom istraživanju učestvovale 4.753 učesnika koje su imale reakcije u rasponu od blagih do onih umerene težine. Najčešći neželjeni efekti bili su umor, glavobolja, groznica i bol na mestu uboda vakcine, javila je agencija Rojters.

U saopštenju nisu navedene na nove informacije o slučajevima upale srčanog mišića - miokarditisa, jednom od poznatih nuspojava vakcine razvijene uz pomoć mRNK (deo genetskog koda korona virusa ubrizgava se u organizam i u njemu izaziva proizvodnju virusnih proteina, ali ne i ceo virus, što je dovoljno da se imuni sistem pripremi za odbranu.)

Još nije poznato kada bi američka regulatorna tela mogla razmatrati odobrenje vakcine za decu koju proizvodi Moderna. Do sada su odobrena cepiva te kompanije za starije od 18 godina, i čeka se na dozvolu za adoleacente uzrasta od 12 do 17 godina.

Time Moderna zaostaje za rivalom iz farmaceutske industrije Fajzer-Bajontekom čija je vakcina za uzrast od 12 godina odobrena u maju. Takođe, spoljni savetnici američke Uprave za hranu i lekove sastaju se u utorak – kada treba da odluče hoće li preporučiti Fajzerovovo cepivo za uzrast od pet do 11 godina.

Deca se veoma retko razboljevaju od koronavirusa ili pak umiru od posledica te bolesti. U pojedinim slučajevima događaju se komplikacije usled oboljevanja, a broj oboljevanja od kovida kod najmlađih povećan je nakon pojave zaraznije Delta varijante.

Deca mogu širiti virus, zaraziti nevakcinisane ljude i omogućiti razvijanje novih sojeva virusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG