Linkovi

Moderna i Džonson i Džonson traže da se odobre busteri uoči sastanka FDA


ARHIVA - Vakcinacija u Las Vegasu (Foto: AP /John Locher)
ARHIVA - Vakcinacija u Las Vegasu (Foto: AP /John Locher)

Moderna i Džonson i Džonson saopštili su u utorak da bi američki regulatori trebalo da odobre buster doze vakcina tih kompanija protiv Kovida 19, pozivajući se na podatke koji pokazuju da se tokom vremena smanjuje delotvornost vakcine.

Kompanije su to saopštile u dokumentima objavljenim uoči sastanka nezavisnih eksperata Uprave za hranu i lekove (FDA) u četvrtak i petak na kojem će se raspravljati o dodatnim dozama Modernine i Džonson i Džonson vakcine.

Moderna se pozvala na podatke koji pokazuju benefite buster doze po javno zdravlje i založila se da se ona odobri za starije od 65 godina i za pojedince koji su u visoko rizičnim grupama.

U Sjedinjenim Državama trenutno se daje treća doza Fajzer/Bajontek vakcine koja je preporučena za starije od 65 godina, osobe kod kojih postoji veliki rizik od teških simptoma Kovida, kao i one koji su najviše izloženi virusu.

Džonson i Džonson takođe je naglasio prednosti bustera, navodeći da podaci te kompanije sugerišu da bi druga doza vakcine mogla da pomogne pojedincima u visoko rizičnoj grupi dva meseca posle primanja prve, i šest meseci za Amerikance koji su u manjoj opasnosti od teških oboljenja.

Džonson i Džonson vakcina se daje u jednoj dozi, za razliku od Fajzerove i Modernine za koje su potrebne dve.

Eksperti FDA će o busteru Moderne raspravljati u četvrtak, a kompanije Džonson i Džonson u petak.

Nakon što eksperti daju svoje preporuke, Uprava donosi odluku o tome da li će odobriti bustere. Zatim se sledeće nedelje sastaje odbor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji će ponuditi više detalja o tome ko bi trebalo da ih primi, a konačnu odluku donosi direktor CDC-a.

XS
SM
MD
LG