Linkovi

Džonson i Džonson zatražio odobrenje za buster vakcinu u SAD


ARHIVA: Vakcina kompanije Džonson i Džonson (Foto: Rojters/Gaelen Morse)

Džonson i Džonson zatražio je u utorak od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu dodatne doze vakcine te kompanije protiv Kovida 19 kod starijih od 18 godina.

Kompanija je saopštila da je podnela rezultate kasne faze kliničkih ispitivanja prema kojima je buster, primljen 56 dana posle prve doze, pružio zaštitu od 94 odsto protiv simptomatičnih slučajave Kovida u Sjedinjenim Državama i 100 odsto protiv teških oblika bolesti, najmanje 14 dana nakon primljene dodatne doze.

Naučnici su i dalje podeljeni u pogledu pitanja da li su potrebne dodatne doze vakcine u trenutku kada veliki broj ljudi u Americi i drugim zemljama još nije vakcinisan, ali je Bajdenova administracija u avgustu pojačala napore da Amerikanci prime buster doze da bi se bolje zaštitili od delta soja koronavirusa koji se veoma brzo prenosi.

Džonson i Džonson je podneo svoj zahtev nakon što je FDA prošle nedelje zakazala sastanak savetodavnog odbora na kojem bi trebalo da se raspravlja o buster vakcini te kompanije, koja se davala u jednoj dozi.

Prema najnovijim podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 15 miliona Amerikanaca starijih od 18 godina primilo je jednu dozu Džonson i Džonson vakcine.

FDA je već odobrila treću dozu vakcine kompanija Fajzer i Bajontek za starije od 65 godina, ljude koji su u većoj opasnosti od teških oblika Kovida i građane koji su više izloženi riziku od zaraze.

Fajzer je zatražio od uprave da odobri bustere i za starije od 16 godina, ali je američko regulatorno telo odlučilo da ograniči njihovu upotrebu pozivajući se na dokaze da oni pomažu starijima i onima koji su u visoko rizičnoj grupi.

Kompanija Moderna takođe je zatražila odobrenje treće doze svoje vakcine prošlog meseca, o čemu će odbor FDA raspravljati 14. oktobra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG