Linkovi

FDA: Koristi od vakcinacije dece protiv Kovida 19 značajno prevazilaze rizike


Arhiva - Deca starosti od 12 do 15 godina čekaju zdravstvenu kontrolu pre dobijanja Fajzerove vakcine protiv Kovida 19, u porodičnom medicinskom centru u okrugu Orandž, Tustin, Kalifornija, 13. maja 2021.
Arhiva - Deca starosti od 12 do 15 godina čekaju zdravstvenu kontrolu pre dobijanja Fajzerove vakcine protiv Kovida 19, u porodičnom medicinskom centru u okrugu Orandž, Tustin, Kalifornija, 13. maja 2021.

Naučnici američke Uprave za hranu i lekove (FDA) saopštili su u petak da su rizici vakcinacije dece od pet do 11 godina protiv Kovida 19 daleko manji od rizika od retkih slučajeva zapaljenja srčanog mišića, zvanog miokarditis.

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči da FDA izda odobrenje davanja vakcine mladoj starosnoj grupi.

Ako Agencija odobri hitnu imunizaciju, vakcine bi mogle da budu dostupne u Sjedinjenim Državama početkom novembra.

Nezavisni savetodavni komitet Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razmatra ovo pitanje 2. i 3. novembra.

Američka farmaceutska kompanija Fajzer i njen nemački partner BajoNTek objavili su u petak podatke koji pokazuju da je njihova vakcina protiv Kovida 19 bezbedna i 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskih infekcija kod dece od pet do 11 godina.

Fajzer je saopštio da je ispitivanje sprovedeno među 2.268 dece uzrasta od pet do 11 godina kojima su date dve injekcije u dozama od po 10 mikrograma vakcine, što je trećina doze koja je data onima od 12 i više godina.

U iščekivanju hitnog odobrenja, Bela kuća je ove nedelje objavila planove da isporuči dovoljno dečijih doza vakcine za svih 28 miliona dece između 5 i 11 godina koja trenutno žive u SAD.

Druge vesti o Kovidu 19

U međuvremenu u Britaniji, premijer Boris Džonson je u petak nastavio da odbacuje pozive za obnavljanje ograničenja zbog Kovida 19 rekavši da ništa ne ukazuje na to da će ti potezi biti neophodni u narednim mesecima, uprkos činjenici da Britanija trenutno doživljava dramatičan porast slučajeva obolelih od Kovida 19.

U razgovoru sa novinarima tokom obilaska londonske punktova za vacinaciju u Londonu, Džonson je rekao da je trenutni porast infekcija veliki, ali da je i dalje u okviru parametara koje su stručnjaci predvideli.

Džonson je ohrabrivao ljude da se vakcinišu ako to već nisu uradili, i da oni koji imaju pravo na dopunsku vakcinaciju to i učine. Britanska vlada odobrila je dopunske (buster) injekcije za sve starije od 50 godina.

Sa prosečno više od 45.000 infekcija dnevno, što je 17 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju, Svetska zdravstvena organizacija je ove nedelje objavila da Britanija ima među najvećim brojem dnevnih novih infekcija u Evropi, jedinom delu sveta koji je zabeležio porast u novim slučajevima prošle nedelje.

Kasno u četvrtak uveče, američki CDC preporučili su davanje dopunske vakcine za milione koji su primili vakcinu protiv koronavirusa Moderna ili Džonson i Džonson, rekavši da dopunska vakcina ne mora nužno da bude ista kao ona prvobitno primljena.

Rošel Valenski, šefica vladine agencije, podržala je preporuke savetodavnog panela u četvrtak, svrstavajući CDC na istu stranicu sa FDA.

Dopunska vakcina za Pfizerovu vakcinu odobrena je u septembru.

Komitet CDC-a preporučio je da ljudi stariji od 18 godina i koji su vakcinisani pre dva meseca ili više sa jednodoznom vakcinom Džonson i Džonson imaju pravo na dopunsku vakcinu.

Onima starijim od 65 godina koji su inokulisani sa dve doze Fajzerove ili Modernine vakcine preporučuju se buster doza šest meseci ili kasnije nakon druge doze.

CDC su takođe preporučili buster za one od 18 ili više godina u ustanovama za dugotrajnu negu, koji imaju već postojeća medicinska stanja, kao i za one koji žive ili rade u okruženjima visokog rizika.

Neke informacije za ovaj izveštaj potiču od agencija Asošiejted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG