Linkovi

Bajden o pooštravanju mera protiv Kovida: Ovo je pandemija nevakcinisanih


Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je da će federalni službenici, poslodavci i zdravstveno osoblje biti u obavezi da poštuju strožija pravila o vakcinisanju.

To je, kako je objasnio, jedna od novih mera doneta u pokušaju sprečavanja širenja pandemije Kovida 19 u Sjedinjenim Državama - usled dominantne delta varijante virusa.

"Nema više čekanja. Sekretarijat za rad uvešće pravilo da svi poslodavci koji imaju više od 100 zaposlenih treba da se pobrinu da budu vakcinsani ili da svake nedelje imaju negativan test na koronavirus. Obuzdaćemo širenje virusa tako što ćemo povećati broj vakcinisanih. Proširujem obaveznu vakcinaciju za kadrove u zdravstvenom sektoru i potpisaću izvršnu uredbu da svi zaposleni u federalnoj službi budu vakcinisani - što važi za zaposlene i angažovane po ugovoru", rekao je Bajden - dodavši da zaposleni u državnoj službi ne bi trebalo da imaju mogućnost da nedeljnim testiranjem na Kovid izbegnu vakcinaciju.

Mere o kojima je govorio predsednik, obraćajući se iz Bele kuće, mogle bi obuhvatiti stotinu miliona američkih građana.

Bajden je istakao da SAD raspolaže sredstvima za obuzdavanje pandemije, u vidu efikasnih i bezbednih vakcina, istovremeno iznevši kritike na račun oko osamdeset miliona građana koji se još nisu vakcinisali.

"Vakcine obezbeđuju zaštitu imunizovanim građanima. Međutim, istovremeno čujemo priče o bolnicama preplavljenim pacijentima na samrtničkim posteljama - koji nisu bili vakcinisani. Ovo je pandemija nevakcinisanih. Iako imamo program imunizacije i vakcine su dostupne na 80.000 mesta širom zemlje - osamdeset miliona ljudi je nevakcinisano! Pojedini zvaničnici koji podrivaju borbu protiv Kovida 19. Brojni građani rade svoj deo posla, međutim četvrtina populacije nije primila niti jednu vakcinu. Bolnice su prepunjene i nema mesta za građane koji boluju od drugih bolesti", poručio je, između ostalog, predsednik u obraćanju.

"Šta je još potrebno čekati, šta još treba da vidite?", upitao je Bajden u delu obraćanja za koje je rekao da je upućeno nevakcinisanim građanima.

"Vakcina je besplatna i njenu upotrebu odobrila je Federalna agencija za hranu i lekove (FDA). Učinite pravu stvar - poslušajte glasove nevakcinisanih građana koji leže širom bolnica i govore - 'Samo da sam se vakcinisao', istakao je američki predsednik.

Nova pravila, od kojih se očekuje da dopsinesu suzbijanju pandemije Kovida 19, donose se u trenutku kada delta varijanta tog virusa uzrokuje porast broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva - posebno u područjima Amerike u kojima su stope imunizacije i dalje niske.

Prema podacima Centara za prevenciju bolesti i zaraza (CDC) u SAD-u je vakcinisano 53 odsto građana - uključujući oko dve trećine odrasle populacije. Prema podacima univerziteta Džons Hopkins, od posledica Kovida do sada je preminulo više od 653.000 američkih građana.

XS
SM
MD
LG