Linkovi

Kalifornija uvodi obaveznu vakcinaciju učenika protiv Kovida 19


Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)
Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)

Kalifornija će biti prva američka država koja će uvesti obaveznu vakcinaciju đaka protiv Kovida 19 širom te države, najranije od januara, najavio je u petak guverner Gevin Njusom.

Međutim, Njusom je rekao da Uprava za hranu i lekove (FDA) prvo mora da odobri trajnu dozvolu za upotrebu vakcine kod različitih uzrasta.

FDA je dala puno odobrenje za upotrebu vakcine protiv Kovida 19 kod starijih od 16 godina, dok je za tinejždere od 12 do 15 godina odobrena hitna upotreba. Uprava će 26. oktobra razmatrati upotrebu Fajzerove vakcine kod dece uzrasta od 5 do 11 godina.

U nekoliko velikih školskih okruga u Kaliforniji je već uvedena obavezna vakcinacija pojedinih učenika.

U ujedinjenom školskom okrugu Los Anđelesa, najvećem u zemlji, obavezna je imunizacija dece starije od 12 godina, s obzirom na to da je za taj uzrast odobrena hitna upotreba Fajzerove vakcine.

Državne škole u San Dijegu zahtevaće vakcinaciju učenika starijih od 16 godina u decembru, a u Hobokenu, u Nju Džersiju, učenici moraju da se vakcinišu ili da se u suprotnom testiraju svake nedelje.

Prema novoj meri, koju je najavio Njusom, Kovid 19 će biti na spisku bolesti protiv kojih deca moraju da se vakcinišu da bi pohađala državne ili privatne škole.

Zdravstveni zvaničnici ističu da su oštre mere za suzbijanje Kovida pomogle da se proteklih nedelja uspori širenje virusa u Kaliforniji.

U međuvremenu, broj žrtava Kovida u Sjedinjenim Državama je prema podacima agencije Rojters premašio 700.000.

U proseku se beleži više od 2.000 smrtnih slučajeva dnevno, a Amerika je i dalje prva u svetu po broju zaraženih i žrtava.

Broj hospitalizacija na nacionalnom nivou je pao prethodnih nedelja, ali se u nekim američkim državama, naročito na jugu, i dalje beleži rekordan rast što je značajno opteretilo zdravstvene sisteme.

XS
SM
MD
LG