Linkovi

FDA odobrio Fajzerovu vakcinu za decu od 5 do 11 godina


ARHIVA - Deca uzrasta od 12 do 15 godina čekaju da dobiju Fajzerovu vakcinu u Kaliforniji, u maju 2021. (Foto: AP Photo/Jae C. Hong)
ARHIVA - Deca uzrasta od 12 do 15 godina čekaju da dobiju Fajzerovu vakcinu u Kaliforniji, u maju 2021. (Foto: AP Photo/Jae C. Hong)

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) dozvolila je upotrebu vakcine protiv kovida 19 koju su zajednički naporavili kompanije Fajzer i Bajontek za upotrebu kod dece uzrasta o 5 do 11 godina, čime je to postala prva vakcina odobrena za malu decu u SAD.

Fajzer je saopštio da će početi da šalje pedijatrijske doze vakcina apotekama već u subotu. Očekuje se da ova odluka regulatora omogući da vakcina bude dostupna za 28 miliona dece u SAD, od kojih mnoga ove godine ponovo pohađaju časove u školama.

Ekspertska komisija FDA glasala je u utorak ubedljivom većinom (18 glasova, 17 za, jedan uzdržan) da odobri vakcinu za upotrebu kod dece od 5 do 11 godina. Članovi komisije takođe su naveli da bi manja doza (FDA je odobrio dozu od 10 mikrograma, tri puta manju od one za decu koja imaju 12 godina i starije) mogla da pomogne kod nekih od retkih neželjenih efekata.

Samo nekoliko zemalja sveta do sada je odobrilo kovid vakcine za decu u ovom uzrastu ili mlađu, među njima Kina, Kuba i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Savetodavna komisija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se sledeće nedelje da iznese svoje preporuke o imunizaciji. Direktor CDC donosi konačnu odluku.

Fajzer i Bajontek naveli su da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7% u zaštiti od koronavirusa, u kliničkom istraživanju u kome su učestvovala deca stara između 5 i 11 godina.

Dok su slučajevi dece koja su se ozbiljno razbolela ili preminula od kovida 19 relativno retki u poređenju sa odraslim, neka deca razvijaju komplikacije zbog virusa, a infekcije među nevakcinisanom decom su porasle zbog prenošenja delta varijante koronavirusa.

Vakcina Fajzer/Bajontek za decu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

Eksperti su u svojoj analizi posebno obratili pažnju na stopu upale srčanog mišića, odnosno miokarditisa, stanja koje je dovedeno u vezu sa vakcinama Fajzera i Bajonteka, kao i Moderne, posebno kod mladih muškaraca.

XS
SM
MD
LG