Linkovi

Tramp neće prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji


ARHIVA - Predsednik SAD Donald Tramp, (Foto: Rojters/Leah Millis)
ARHIVA - Predsednik SAD Donald Tramp, (Foto: Rojters/Leah Millis)

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u petak da neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika, novoizabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena, 20. januara, nakon što je obećao mirni prenos vlasti.

U Beloj kući se razgovara o tome da Tramp napusti Belu kuću 19. januara i otputuje na Floridu, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

"Svima koji su pitali: Neću biti na inauguraciji 20. januara", tvitovao je Tramp.

Tramp će biti prvi predsednik od Endrjua Džonsona koji neće prisustvovati polaganju zakletve svog naslednika. Tradicionalno, novi i odlazeći predsednik idu zajedno na ceremoniju inauguracije ispred zgrade američkog Kongresa, što je simbol mirne tranzicije vlasti u zemlji.

Tramp se oglasio dva dana nakon što je nasilna grupa njegovih pristalica okupirala Kongres nekoliko sati dok su se brojali elektorski glasovi koji su potvrdili Bajdenovu pobedu. Bajden će postati predsednik u podne 20. januara, bez obzira na Trampove planove.

Trampova odluka da ne prisustvuje inauguraciji bila je očekivana, s obzirom na to da je mesecima neosnovano tvrdio da je pobedio na izborima i bez dokaza širio tvrdnje o izbornoj prevari. Njegova administracija saopštila je da su izbori bili pošteni, prenosi AP.

Očekuje se da će potpredsednik Majk Pens prisustvovati inauguraciji. Pensov portparol Devin Mali rekao je da bi "Pens i njegova supruga tek trebalo da donesu odluku o tome".

Bajden je petak rekao da je Pens dobrodošao da prisustvuje inauguraciji, a da je dobra stvar što Tramp neće prisustvovati.

XS
SM
MD
LG