Linkovi

Američke kompanije distanciraju se od Trampa i republikanaca nakon nereda


Korporativna Amerika, uključujući i proizvođača automobila Ford, brzo se distancira od poraženog predsednika Donalda Trampa.
Korporativna Amerika, uključujući i proizvođača automobila Ford, brzo se distancira od poraženog predsednika Donalda Trampa.

Korporativna Amerika se brzo distancira od predsednika Donalda Trampa i njegovih republikanskih saveznika, a mnoga od najvećih poslovnih imena - Goldman Saks (Goldman Sachs), Koka-kola (Coca-Cola), Ford i Blu kros blu šild (Blue Cross Blue Shield) - obustavljaju političke donacije nakon što je gomila inspirisana Trampom opustošila Kapitol u smrtonosnom i nasilnom upadu prošle srede.

Za sada se taj potez odnosi na afirmaciju vladavine zakona i jasne rezultate izbora koji će demokrata Džoa Bajdena uzdići na mesto predsednika.

Ali takođe signalizira da kompanije bivaju uznemirene spram zakonodavaca koji su podržali Trampove lažne tvrdnje o prevarama na izborima, verovatno lišavajući republikance javne podrške iz poslovnih grupa koje su donedavno bile srce političkog brenda Republikanske stranke (GOP).

"Širi se kao požar"

"Ovo se širi kao požar", rekao je Džefri Zonenfeld, profesor u Školi za menadžment Univerziteta Jejl, koji savetuje izvršne direktore. "Američka poslovna zajednica ima interese u potpunosti u skladu sa američkom javnošću, a ne sa Trampovim autokratskim fanatičnim krilom GOP-a."

Ipak, "pauziranje" donacija koje su najavile mnoge kompanije - uključujući Meriot (Marriott), Amerikan Ekspres (American Ekpress), AT&T, Džej-Pi Morgan (JPMorgan Chase), Dov i druge - malo je verovatno da će zadati ozbiljan udarac republikancima u Kongresu koji su glasali da ponište Bajdenovu pobedu.

"To su simbolična obećanja", rekla je Šejla Krumolz, izvršna direktorka Centra za reaktivnu politiku, nestranačke grupe koja prati ulogu koju novac igra u politici. "Ovo je samo jedan izvor prihoda, a za neke je naizgled mali, posebno u Senatu".

Odbori za političku akciju (PAC), koje sponzorišu korporacije, ograničeni su na doniranje 5.000 dolara po kandidatu svake godine. U trkama koje često koštaju milione dolara, takvi doprinosi čine samo mali deo ukupne slike prikupljenih sredstava.

Tako na primer, senator Džoš Havli, republikanac iz Mizurija izazvao je rašireni prezir, uključujući i dugogodišnje pristalice i vođstvo republikanskog Senata, jer je postao prvi senator koji je objavio da će se usprotiviti potvrđivanju Bajdenove pobede.

Od 2017. godine, kada je pokrenuo svoju kandidaturu za Senat, samo oko 754.000 dolara od 11,8 miliona dolara koje je prikupio dolazi od korporativnih PAC-ova i trgovinskih grupa. To čini oko 15 odsto ukupnog iznosa njegovih prikupljanja sredstava, prema analizi obelodanjivanja finansiranja kampanje.

Štaviše, Havli nije bio najveći potrošač u svojoj trci. Van konzervativnih grupa, uključujući one povezane sa republikanskim vođstvom, bile su one koje su donele lavovski deo novca koji mu je pomogao da zbaci bivšu senatorku demokrata Cler Mekastli. Takve grupe su uglavnom izolovane od korporativne pauze u davanju donacija.

Veliki korak za Holmark

Ipak, proizvođač čestitki Holmark otišao je korak dalje od većine kompanija. Kompanija sa sedištem u Kanzas Sitiju zatražila je od Havlika i nedavno izabranog senatora iz Kanzasa, Rodžera Maršala, da vrate svoje donacije zbog njihovih glasova koji se protive Bajdenovoj pobedi.

"Holmark vjeruje da je mirna tranzicija vlasti deo temelja našeg demokratskog sistema i gnušamo se nasilja bilo koje vrste", izjavila je portparolka Holmarka ĐaoĐao Šen u saopštenju.

PAC je Maršalu za kampanju donirao 7.000 američkih dolara, pokazuju podaci Federalne izborne komisije.

Kompanija kaže da je takođe donirala 5.000 dolara kompaniji Havleja.

Na čekanju do izbora 2022. godine

U mnogim slučajevima, međutim, kompanije samo na nekoliko meseci obustavljaju donacije, ostavljajući dovoljno vremena da povećaju davanja pre izbora 2022. godine.

"Oni se kriju dok točak vesti ne krene dalje", rekao je Erik Gordon, profesor prava i biznisa sa Univerziteta u Mičigenu. "Vratiće se sa svojim čekovnim knjižicama, a političari koji se već pripremaju za takmičenja za Kongres 2022. godine čekaju na mala vrata".

Čak i ako se Tramp prodao glasačima kao milijarderski guru sa "Midinim dodirom" na ekonomiju, mnogi poslovni lideri već su se tiho povukli od predsednika koji je izvršio okomio na trgovinu, zapalio rasizam, ograničio imigraciju i koi nije uspeo da suzbije smrtonosnu pandemiju.

Ali odbijanje se ubrzalo nakon njegovog nagovaranja gomile na mitingu u Vašingtonu i njegovog poziva da marširaju na Kapitol.

Od tada, tehnološke kompanije uskraćuju pružanje usluga Trampovoj političkoj operaciji.

Kompanija za plaćanja Strajp (Stripe) zaustavila je obradu donacija za Trampove odbore, prema rečima osobe koja je upoznata s tim pitanjem i koja je insistirala na anonimnosti, pošto odluka nije objavljena u javnosti.

Ovaj potez mogao bi da Trampu prekine prikupljanje sredstava od onog što je bio stalan tok donacija od sitnih dolarskih iznosa koji se često prikupljaju putem imejla i tekstualnih poruka.

Odluku Strajpa prvi je objavio Vol strit žurnal.

Šopifaj (Shopifi), platforma za elektronsu trgovinu za trgovce koji prodaju robu, ugasila je i veb stranicu sa robom Trampove kampanje, jer druge tehnološke kompanije, uključujući Tviter, Fejsbuk i Amazon, postavljaju nova ograničenja Trampu zbog nasilja.

Osuđeni postupci gomile

Vodeće poslovne grupe poput Nacionalnog udruženja proizvođača, Poslovnog okruglog stola i Američke privredne komore osudile su pobunu.

Ipak, iste te grupe takođe su radile u podršci smanjenju poreza za Trampa 2017. godine i suočiće se sa Bajdenovom administracijom koja želi da poveća porez na dobit, što je znak da možda neće moći u potpunosti da raskinu odnose sa republikancima i zastupaju interese svojih članova.

Ono što je iznenadilo neke etičke nadzornike bilo je kako su kompanije brzo reagovale obustavljanjem svojih donacija.

"Čini se da je to iskreno za mnoge korporacije", rekao je Krejg Holman, stručnjak za finansiranje kampanja iz Pablik sitizena (Public Citizen), liberalne organizacije za zastupanje potrošača. "Nije bilo velikog javnog pritiska ili pritiska da se Meriot i drugi jave da više neće davati doprinose u kampanji. Učinili su to sami - šokirali su sve u zajednici za finansiranje kampanja".

Korporacije, međutim, nisu ujednačile odgovor.

Dov hemijska kompanija (TDCC), saopštila je da će suspendovati donacije za naredne dve godine svakom članu Kongresa koji se usprotivio sertifikaciji elektorskog koledža.

Arbienbi (Airbnb) je saopštio da će takođe uskratiti podršku tim zakonodavcima.

Udaljavanje od politike

Neke kompanije pokušavaju da u potpunosti izbegnu politiku nakon prošlonedeljnih nereda.

Sirigrup (Citygroup) potvrdio je u nedelju da obustavlja sve federalne političke donacije za prva tri meseca ove godine, uključujući i one za demokratske zakonodavce.

"Želimo da vam budemo sigurni da nećemo podržati kandidate koji ne poštuju vladavinu zakona", kaže se u dopisu Kandi Vulf, šefice Sitijeve službe za globalne vladine poslove.

Dodala je da kada se predsednička tranzicija završi, zemlja može, "nadam se", da izađe "iz ovih događaja jača i ujedinjenija".

Odluka Sitigrupa i drugih da pauziraju sve političke doprinose ogorčila je neke demokrate, koji su rekli da su kažnjeni za nasilje poreklom iz redova republikanaca i da je pet osoba poginulo.

"Nije vreme da se kaže da su to učinile obe strane", rekao je kongresmen iz Njujorka Šon Malonej za MSNBC. "Šta su, dovraga, demokrate učinile ove nedelje, osim da su se zauzele za Ustav i vladavinu zakona?“

Povezani članci

XS
SM
MD
LG