Linkovi

Dačić osudio nasilje na Kapitol hilu


Ivica Dačić u studiju Glasa Amerike u Njujorku, arhivska fotografija
Ivica Dačić u studiju Glasa Amerike u Njujorku, arhivska fotografija

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić osudio je nasilje koje se 7. januara dogodilo u američkom Kongresu, ali je dodao da se "tu najbolje vide dvostruki standardi".

"Niko ne može da pozdravi nasilje, bilo da je reč o Skupštini Srbije, Kongresu SAD ili drugim institucijama širom sveta i zato osuđujemo nasilje koje smo videli ispred i unutar same zgrade Kapitol hila u Vašingtonu", rekao je Dačić za Pink, prenosi Fonet.

Predsednik parlamenta je ocenio da u Srbiji postoje političke stranke koje se "kriju iza bojkota" i osuđuju nasilje u Vašingtonu, a "bile su organizatori nasilja u Beogradu".

"Kad neko upadne u srpski parlament, onda se to tumači kao odraz demokratije, čak se osuđuje policija".

U Beogradu su početkom jula izbili protesti zbog najave predsednika Aleksandra Vučića da će uvesti policijski čas, a tokom tih protesta izbili su i neredi u kojima su povređene desetine ljudi. Protesti su u početku bili građanski, ali su se grupe huligana sukobljavale sa policijom i upadale u Skupštinu.

Dačić je rekao da Srbija želi mirnu tranziciju vlasti u SAD i puno uspeha novom predsedniku Džozefu Bajdenu.

Ponovio je da bi za Beograd bilo bolje da je na izborima pobedio Donald Tramp, ali i istakao da "poštujemo volju američkog naroda".

Predsednik Skupštine Srbije je zaključio da se Tramp, koji je osvojio više od 74 miliona glasova, neće povući iz politike i očekuje da će u SAD doći do formiranja nove političke stranke.

XS
SM
MD
LG