Linkovi

Smrt policajca intenzivira pitanja o opsadi Kapitola


Policajci na položajima motre na demonstrante koji pokušavaju da se probiju kroz policijsku barijeru, 6. januara 2021, na Kapitol hilu, Vašington. (Foto: AP)
Policajci na položajima motre na demonstrante koji pokušavaju da se probiju kroz policijsku barijeru, 6. januara 2021, na Kapitol hilu, Vašington. (Foto: AP)

Policajac je preminuo od povreda zadobijenih tokom upada pristalica predsednika Donalda Trampa u Kapitol, tokom nasilne opsade zgrade američkog Kongresa, koja nameće teška pitanja o preostalim danima poraženog predsednika na položaju i sposobnosti policije Kapitola da obezbedi to područje.

Policija Kapitola saopštila je da je policajac Brajan D. Siknik povređen "tokom fizičkog angažovanja sa demonstrantima" tokom nereda u sredu.

On je peta osoba koja je izgubila život zbog nereda a najavljena je i federalna istraga njegove smrti.

Zbog divljanja, koje je šokiralo svet i dovelo zemlju do ivice, ostavke su podnela trojica najviših bezbednosnih zvaničnika Kapitola, zbog neuspeha da zaustave upad. To je navelo zakonodavce da zahtevaju pregled operacija u Kapitolu i brifing Federalnog istražnog biroa (FBI) zbog onoga što su nazvali "terorističkim napadom".

Takođe, podstaklo je širu raspravu u vezi sa Trampovim mandatom i onim što dalje sledi.

Tramp je pozvao demonstrante tokom skupa u blizini Bele kuće ranije u sredu da krenu prema Kapitol hilu, gde je trebalo da zakonodavci potvrde Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima.

Gomila je brzo probila policijske barijere, razbila prozore i prodefilovala hodnicima, navodeći zakonodavce da potraže zaklon.

Policija Kapitola ubila je jednu demonstrantkinju, belkinju, a bilo je na desetine hapšenja. Još tri osobe, povezane sa neredima, umrle su pošto su podvrgnute hitnim medicinskim intervencijama.

Uprkos Trampovim mnogo puta ponovljenim tvrdnjama o izbornim prevarama, izborni zvaničnici i njegov bivši sekretar za pravosuđe rekli su da nije bilo problema na nivou koji bi mogao da pomereti ishod izbora.

Sve države su potvrdile svoje rezultate kao poštene i tačne - kako demokratski, tako i republikanski zvaničnici.

Senator Ben Ses, republikanac iz Nebraske, rekao je da je vest o smrti policajca "strašna".

"Ništa od ovoga nije trebalo da se dogodi", rekao je Ses u izjavi i dodao:

"Bože, imaj milosti".

Policajac Siknik vratio se u svoju stanicu posle incidenta iu sredu srušio se, navodi se u izjavi. Prebačen je u lokalnu bolnicu gde je preminuo u četvrtak.

Dvoje demokrata iz kongresnih odbora koji nadgledaju budžete policije Kapitola rekli su da odgovorni treba da odgovaraju za "besmislenu smrt".

"Moramo da obezbedimo da rulja koja je napala narodni dom i oni koji su ih podsticali u potpunosti odgovaraju, naveli su članovi Kongresa Roza Delauro, demokratkinja iz Kontektiketa i Tim Rajan, demokrata iz Ohaja.

Ranije u četvrtak, predsededavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da bi svaki preostali dan s predsednikom na vlasti mogao da bude "horor šou za Ameriku".

I lider demokrata u Senatu Čak Šumer,rekao je da je napad na Kapitol bio "pobuna protiv Sjedinjenih Država koju je podstakao predsednik" i da Trump ne sme da ostane na funkciji "ni jedan dan" duže.

Pelosi i Šumer pozvali su na pokretanje 25. amandmana na Ustav SAD kojim bi se Tramp prisililo da odstupi sa dužnosti pre nego što izabrani predsednik Džo Bajden bude inaugurisan 20. januara.

Šumer je rekao da su on i Pelosi pokušali da pozovu potpredsednika Majka Pensa telefonom u četvrtak rano, ali da nisu uspeli da stupe sa njim u kontakt.

Barem jedan republikanski kongresmen pridružio se naporima.

Procedura omogućava potpredsedniku i većini u kabinetu da predsednika proglase nesposobnim za funkciju. Potpredsednik tada postaje vršilac dužnosti predsednika.

Pelosi je rekla da će, ako predsednikov kabinet brzo ne postupi, Predstavnički dom možda nastaviti s opozivom Trampa.

Tramp, koji je više puta odbio da prizna izbore, učinio je to u video snimku Bele kuće u četvrtak obećavajući "neprimetnu tranziciju vlasti".

Dvojica republikanaca koji su predvodili napore da ospore rezultate izbora Ted Kruz iz Teksasa i Džoš Holi iz Mizurija, suočili su se sa besnim kolegama u Senatu.

Kruz je branio svoj prigovor izbornim rezultatima kao "ispravnu stvar", dok je bezuspešno pokušavao da navede Kongres da pokrene istragu.

U Predstavničom domu su se lider republikanac Kevin Mekarti iz Kalifornije i Steve Skalis iz Luizijane pridružili neuspelom naporu da obore Bajdenovu pobedu podnoseći prigovore na rezultate Elektorskog koledža.

Gigant društvenih medija Fejsbuk banovao je predsednika sa njegove stranice, kao i na Instagramu, do kraja Trampovog mandata, ako ne i na neodređeno vreme, pozivajući se na njegovu nameru da podstakne nemire.

Tviter ga je ućutkao dan ranije.

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da "šokantni događaji" jasno pokazuju da Tramp "namerava da iskoristi svoje preostalo vreme na funkciji da potkopa mirnu i zakonitu tranziciju vlasti".

Šef policije Kapitola Stiven Sand, pod pritiskom Šumera, Pelosi i drugih lidera Kongresa, bio je primoran da podnese ostavku.

Vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel zatražio je i primio ostavku šefa obezbeđenja Senata Majkla Stendžera, koja je stupila na snagu odmah.

Pol Irving, dugogodišnji šef obezbeđenja Predstavničkog doma, takođe je podneo ostavku.

Sand je branio odgovor svog odeljenja na juriš na Kapitol, rekavši da su pripadnici obezbeđenja "postupali hrabro kad su se suočili sa hiljadama pojedinaca umešanih u nasilne akcije".

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer nazvala je odgovor policije "neuspehom".

Zakonodavci iz obe stranke obavezali su se da će istražiti i ispitali da li je nedostatak spremnosti omogućio rulji da zauzme i vandalizuje zgradu.

Pentagon i Sekretarijat za pravosuđe odbijeni su kada su ponudili pomoć.

Crni zakonodaci, posebno, primetili su način na koji su ih tretirale uglavnom bele Trampove pristalice.

Novoizabrana članica Kongresa, Kori Buš, rekla je "da smo mi, kao crnci, činili iste stvari koje su se dogodile... reakcija bi bila drugačija, bili bismo 'sahranjeni' napolju".

Demonstranti su ispreturali to mesto, zauzevši prostorije Predstavničkog doma i komoru Senata, mašući Trampovim, američkim i konfederacijskim zastavama.

XS
SM
MD
LG