Linkovi

Parler tužio Amazon


U tužbi podnetoj Okružnom sudu u gradu Sijetlu kompanija Parler je naveo da joj je Amazon naneo žestok udarac prekidom usluga veb hostinga – nakon što su Epl (Apple) i Gugl (Google) prekinuli distribuciju njihove aplikacije. (Foto: AFP/Reuters)
U tužbi podnetoj Okružnom sudu u gradu Sijetlu kompanija Parler je naveo da joj je Amazon naneo žestok udarac prekidom usluga veb hostinga – nakon što su Epl (Apple) i Gugl (Google) prekinuli distribuciju njihove aplikacije. (Foto: AFP/Reuters)

Društvena mreža Parler tužila je tehnološku kompaniju Amazon tvrdeći da je njenom suspenzijom donela nezakonitu i politički motivisanu odluku u korist kompanije Tviter.

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u gradu Sijetlu kompanija Parler je navela da joj je Amazon naneo žestok udarac prekidom usluga veb hostinga – nakon što su Epl (Apple) i Gugl (Google) prekinuli distribuciju njihove aplikacije.

Sudskom tužbom Parler od Amazona traži trostruku odštetu, vraćanje prethodnog statusa, i usluge koje je ranije ugovorio. Takođe, zahteva i novčanu odštetu tvrdeći da je imao više od 12 miliona korisnika i izgubila milione – u trenutku u kom je odlazeći predsednik Donald Tramp sugerisao konzervativnim pristalicama da društvenu mrežu Tviter zamene Parlerom.

Istovremeno, kompaniju Amazon optužio je za licemerje zbog nepoverenja koje izrazila u vezi sa Parlerovim sposobnostima za nadziranje rada platforme - uključujući uklanjanje sadržaja koji podstiču nasilje.

Ukazano je da je Amazon suspendovao Parler uprkos tome što u tom smislu nije razmatrao Tviter – društvenu mrežu na kojoj je, kako tvrde, nedavno jedna od čitanijih i prenošenijih objava bila: “Obesite Majka Pensa”, aktuelnog američkog potpredsednika, podvučeno je u tužbi Parlera.

Kompanija Amazon nije bila u mogućnosti da odgovori na zahtev za komentar, dok je Tviter tu mogućnost odbio. Parler, pak, nije bio dostupan da odgovori na upite, objavila je agencija Rojters.

Inače, Tviter je u petak trajno suspendovao lični nalog Donalda Trampa navodeći kao razlog rizike od daljeg podsticanja nasilja. Dogodilo se to dva dana nakon upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila tokom sednice Kongresa koji je prebrojavao glasove Elektorskog koledža nakon američkih predsedničkih izbora.

Tramp je inače od aktuelnog potpredsednika Majka Pensa očekivao da poništi izbornu poobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena što se nije dododilo.

Nakon nereda u kojima je život izgubilo pet osoba, Kongres je u noći između srede i četvrtka, potvrdio pobedu izabranog predsednika Bajdena.

XS
SM
MD
LG