Linkovi

Kongres potvrdio Bajdenovu pobedu, Tramp poručio da će biti mirne tranzicije vlasti


Potpredsednik Majk Pens i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posle prekida sednice o potvrdi izbornih rezultata
Potpredsednik Majk Pens i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posle prekida sednice o potvrdi izbornih rezultata

Demokrata Džozef Bajden stupiće na dužnost predsednika SAD 20. januara, pošto je Kongres potvrdio rezultat glasanja Elektroskog koledža i time i formalno omogućio da novi predsednik dođe na vlast.

Potvrdi rezultata izbora prethodio je nasilan upad pristalica Donalda Trampa u Kongres, zbog čega je sednica prekinuta na nekoliko sati. U neredima je stradalo četvoro, a uhapšeno 52 ljudi. Više u posebnoj vesti.

Predstavnički dom i Senat su, pre potvrde rezultata izbora, odbacili prigovore Trampovih republikanskih saveznika u Kongresu na rezultate izbora u Arizoni i Pensilvaniji.

Potpredsednik SAD Majk Pens objavio je da je Kongres prihvatio rezultate predsedničkih izbora.

Predsednik Donald Tramp, kome su Fejsbuk i Tviter privremeno suspendovali naloge, poručio je prekok portparola Bele kuće Dena Skavina da će "20. januara biti mirne tranzicije vlasti, bez obzira na to što se ne slaže sa rezultatom izbora".

"Uprkos tome što se uopše ne slažem sa rezultatom izbora, što pokazuju i činjenice, biće mirne tranzicije vlasti 20. januara. Nastavićemo borbu za to da svi legalni glasovi budu izbrojani. Iako je ovo kraj našeg prvog predsedničkog mandata, samo je početak borbe u kojoj ćemo Ameriku ponovo učiniti velikom".

Šta je prethodilo potvrdi rezultata?

Pristalice Donalda Trampa su, nakon okupljanja u Vašingtonu i govora predsednika, krenule ka Kapitol hilu i nakon proboja policijskih kordona, nasilno upale u zgradu Kongresa.

Policija je evakuisala zakonodavce i više od tri sata pokušavala da raščisti Kapitol od Trampovih pristalica.

Policija je proglasila da je zgrada ponovo bezbedna oko 5:30 popodne po lokalnom vremenu, a zakonodavci su se ponovo okupili oko 8 sati uveče da nastave proces potvrde.

"Onima koji su danas izazvali haos u našem Kapitolu poručujem - niste pobedili", rekao je potpredsednik Majk Pens kada je sednica nastavljena.

"Vratimo se na posao", dodao je i dobio veliki aplauz.

"Amerika i Senat neće biti zastrašeni. Vratili smo se na radna mesta. Obavićemo svoju dužnost u skladu sa Ustavom i obavićemo je večeras", poručio je lider senatske većine Mič Mekonel nazivajući napad Trampovih pristalica "neuspelom pobunom".

Republikanski senator iz Jute Mit Romni okrivio je odlazećeg predsednika Donalda Trampa za nasilje u Kapitolu i pozvao kolege da jednoglasno potvrde pobedu Džoa Bajdena.

“Okupili smo se zbog povređenog ponosa jednog sebičnog čoveka i gneva pristalica koje je namerno dezinformisao u protekla dva meseca i podstakao na akciju ovog jutra", izjavio je Romni i dodao:

"Ono što se dogodilo ovde danas je pobuna koju je podstakao predsednik SAD".

Senator iz Jute istakao je da će svi koji nastave da podržavaju opasnu igru ulažući prigovore na rezultate legitimnih, demokratskih izbora "zauvek biti upamćeni kao saučesnici u napadu bez presedana na američku demokratiju i zapamćeni po svojoj ulozi u sramnoj epizodi američke istorije".

Romni je dodao da nove istrage i preispitivanja rezultata izbora neće uveriti birače sve dok predsednik Tramp nastavlja da tvrdi da su izbori ukradeni.

"Najbolji način da pokažemo poštovanje prema biračima koji su uznemireni jeste da im kažemo istinu, a istina je da je novoizabrani predsednik Bajden pobedio na ovim izborima", poručio je Romni uz aplauz kolega iz Senata.

Potvrda glasova Elektorskog koledža je jedna od poslednjih procedura verifikacije ishoda izbornog procesa u SAD, koju propisuje američki Ustav.

Trampovi saveznici u Predstavničkom domu i u Senatu planirali su da tokom sednice ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država, a prvo su prigovorili na ishod u Arizoni. Taj prigovor je tokom večeri odbačen najpre u Senatu, a zatim i u Predstavničkom domu.

Međutim, posle haosa i nasilja u sredu, više republikanskih senatora je promenilo mišljenje i sada kažu da se neće protiviti kongresnoj potvrdi pobede novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. Senatori Stiv Dejns iz Montane, Majk Braun iz Indijane i Keli Lefler iz Džordžije izjavili su da će, u svetlu novih događaja odustati od planiranog prigovora na Bajdenovu pobedu. Lefler je izjavila da su "nasilje, bezakonje i opsada hodnika Kongresa" bili "direktan napad na američki demokratski proces".

Specijalna policija čuva prilaz zgradi Kongresa posle nereda 6. januara 2021.
Specijalna policija čuva prilaz zgradi Kongresa posle nereda 6. januara 2021.

Još jedan opoziv?

Ilhan Omar, demokratska članica Predstavničkog doma, najavila je da će sastaviti predlog o opozivu predsednika Donalda Trampa, nakon što je Tramp pozvao svoje pristalice da se bore da preokrenu njegov poraz na izborima.

“Ne možemo mu dozvoliti da ostane na položaju, radi se o očuvanju naše Republike i moramo da ispunimo svoju zakletvu”, napisala je na Tviteru Ilhan Omar, iako su preostale još samo dve nedelje pre nego što novoizabrani predsednik Bajden preuzme dužnost.

Aleksandrija Okasio-Kortez, takođe demokrata iz Predstavničkog doma i članica grupe liberalnih zakonodavaca, koje često napada predsednik Tramp, ponovila je poziv Ilhan Omar tvitom koji se sastojao od samo jedne reči “opoziv”.

Šef velike američke poslovne grupe koja predstavlja 14.000 kompanija, uključujući "Ekson Mobil", "Fajzer" i "Tojota Motor Korporejšn" pozvao je visoke američke zvaničnike da razmotre smenu predsednika Donalda Trampa sa položaja nakon što su pristalice odlazećeg predsednika upale u zgradu Kongresa. Džej Timons izjavio je da je Tramp "podsticao nasilje u pokušaju da ostane na vlasti i da svaki izabrani lider koji ga brani krši svoju zakletvu poštovanju Ustava i odbacuje demokratiju radi anarhije."

Dodao je da bi potpredsednik Majk Pens trebalo da razmotri pokretanje 25. amandmana radi očuvanja demokratije.

25. amandman predviđa da se predsednička ovlašćenja prenesu na potpredsednika ako njegov kabinet zaključi da predsednik iz fizičkih ili mentalnih razloga nije u stanju da obavlja svoj posao. Da bi se to dogodilo neophodno je da potpredsednik i većina kabineta proglase predsednika nesposobnim da obavlja svoju dužnost. U slučaju da predsednik odbaci te tvrdnje, onda o je neohodno da dve trećine Predstavničkog doma i Senata glasaju da postave potpredsednika na čelo države. I dok je 25. amandman nekoliko puta korišćen od kada je usvojen 1967. godine, nikad nije pokrenuta ovakva vrsta procedure da se predsednik smeni.

XS
SM
MD
LG