Linkovi

Vodeći bezbednosni zvaničnici u Kongresu podneli ostavke


Sukob Trampovih pristalica sa policijom na Kapitol hilu
Sukob Trampovih pristalica sa policijom na Kapitol hilu

Šef policije Kapitola Stiven Sund podneo je ostavku posle nasilnog upada pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa.

Sund je u četvrtak rekao da se policija pripremala za proteste koji bi bili izraz slobode govora i da nije očekivala nasilni napad, a da on nikada to nije iskusio za svojih 30 godina u policiji. Ostavku, koja na snagu stupa 16. januara, Sund je podneo nakon što je to zatražila predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Ostavku šefa policije Kapitola za Asošijeted pres je potvrdio neimenovani izvor upoznat sa situacijom. Ostavku su u četvrtak podneli i najviši zvaničnici Senata i Predstavničkog doma zaduženi za bezbednost, protokol i administraciju. Njihove ostavke su zatražili lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel i Pelosi.

Neredi u Kongresu, tokom kojih su stradale četiri osobe, dogodili su se pošto je masa nasilnih pristalica predsednika Donalda Trampa probila policijske korodone, što je ocenjeno kao katastrofalni propust u pripremi.

Opsada Kapitola, gde se nalaze Predstavnički dom i Senat, predstavlja jedan od najozbiljnijih bezbednosnih propusta u novijoj istoriji SAD, kažu bivši i aktuelni pripadnici policije za Rojters.

Iako događaji poput predsedničke inauguracije zahtevaju detaljnu bezbednosnu pripremu u koju su uključene mnoge bezbednosne službe, obezbeđivanje zajedničke sednice oba doma Kongresa na kojoj je trebalo da se potvrdi rezultat izbora, bilo je mnogo lošije isplanirano, kažu zvaničnici. Uprkos tome što su pristalice predsednika Donalda Trampa pretile nasiljem.

Za obezbeđivanje sednice Kongresa je u početku bila zadužena samo policija Kapitol hila, koja broji oko dve hiljade pripadnika i zadatak joj je da štiti zgradu Kongresa i njenu okolinu.

Nije jasno zbog čega nisu angažovane i druge policijske službe i zašto je naoružanim fedealnim agentima trebalo nekoliko sati da dođu do Kongesa i spreče rulju da upadne na Kapitol hil. Nasilju je prethodio govor predsednika Donalda Trampa koji je izbore ocenio kao "napad na demokratiju" i pozvao pristalice da se "prošetaju do Kapitola" u "Maršu za spas Amerike".

Potvrđivanju izbornih rezultata u Kongresu, što je inače formalnost, ovoga puta prethodile su brojne pretnje nasiljem Trampovih pristalica na društvenim mrežama.

Bez obzira na sve najave nasilja, policija Kapitol hila nije unapred tražila pomoć da obezbedi zgradu Kongresa, kaže neimenovani zvaničnik za Rojters. I Nacionalna garda, koju je mobilisala gradonačelnica Vašingtona, izašla je na ulice više od jednog sata pošto su nasilni demonstanti probili barikade na Kapitol hilu.

S druge strane, pripadnici svih bezbednosnih službi su nasilno rasterivali demonstrante ispred Bele kuće tokom protesta zbog ubistva crnca Džordža Flojda.

Policija Kapitol hila nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar.

Pripadnici te policije su inače dužni da stoje na stepenicama Kongresa i štite ulaz, ali kako ukazuje biviši pripadnik policije Kapitola Terens Gejner, ta zgrada ima toliko drugih vrata i prozora, da ih je nemoguće sve obezbediti.

"Kada su izgubili kontrolu nad stepenicama, izgubili su i sva vrata i prozore", kaže Gejner.

Nasilne Trampove pristalice u zgradi Kongresa
Nasilne Trampove pristalice u zgradi Kongresa

"Zaista sam morao da pogazim sve u šta sam verovao jer sam mislio da nije moguće ući u Kapitol. Imam ogromno poverenje u muškarce i žene koji obezbeđuju zgradu Kongresa, ali sada se mora utvrditi odgovornost i mora se dobro analizirati šta je krenulo naopako", kaže Gejner.

Demokratski predstavnik u Kongresu iz Teksasa Vinsente Gonzales ocenio je da je "policija uradila dobar posao s obzirom na okolnosti, ali da je jasno da nije postojao plan".

"Tako dugo planian prostest je trebalo da podrazumeva i prisustvo velikog broja policajaca", kaže Gonzales.

Neki demokratski članovi Kongresa su, iz straha od izbijanja nasilja, više od nedelju dana pokušavali da pritisnu bezbednosne službe da objave saznanja o pretnjama. Ali, nije bilo naznaka da se neka služba ozbiljno bavila procenama za izbijanje nasilja, niti kako da se sa tim izbori, kaže neimenovani izvor za Rojters.

Protesti u Vašingtonu obično podrazumevaju nedelje planiranja i okupljanje svih bezbednosnih službi - od lokalne policije, preko Tajne službe, policije Kapitola - u vašingtonskom ogranku FBI-a, gde se koordinira njihovo delovanje. Ali, nije poznato da li se to desilo i uoči ovog protesta.

Neimenovani pripadnik federalne policije rekao je za Rojters da je "šokiran koliko je policija na Kapitolu bila nespremna".

"Teško je shvatiti zbog čega nisu bili bolje pripremljeni, jer je njihova primarna uloga da obezbeđuju Kongres".

Nasilje je krenulo posle govora predsednika Donalda Trampa u kome je ponovio da su izbori pokradeni i pozvao svoje pristalice na "marš do Kapitol hila".

Bela kuća nije odgovorila na upit Rojtersa za komentar o ulozi predsednika u nasilju.

Nil Tragmen, bivši obaveštajac, nazvao je upad u Kapitol "neshvatljivim" i istakao da je policija ispred Kongresa obično spremna na prisustvo manjeg broja ljudi.

On je okrivio predsednika za nasilje.

"Ovo nije protest, pređena je granica. Ovo je terorizam".

XS
SM
MD
LG