Linkovi

Pelosi i demokrate planiraju brzi opoziv Trampa


Predsednik Donald Tramp obraća se pristalicama na protestu u Vašingtonu, 6. januara 2020. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Predsednik Donald Tramp obraća se pristalicama na protestu u Vašingtonu, 6. januara 2020. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Predsednik SAD Donald Tramp suočen je sa pretnjom novog opoziva nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu američkog Kongresa.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i demokrate razmatraju brzi opoziv - već naredne nedelje - u odgovoru na smrtonosni upad koji je šokirao naciju i svet, a tokom kojeg je preminulo pet osoba. Pelosi je zapretila da će Tramp biti opozvan ako odmah ne podnese ostavku.

Demokratski Kongresmen Ted Liu tvitovao je u subotu da će predlog opoziva predsednika Trampa, koji je podržalo 180 članova Kongresa, u ponedeljak biti podnet Predstavničkom domu.

Tramp je "uradio nešto toliko ozbiljno - da mora da bude gonjen zbog toga", rekla je Pelosi za televizijsku mrežu CBS.

Pelosi je u petak u pismu kolegama navela da je načelnikom združenog Generalštaba američke vojske generalom Markom Milijem razgovarala o "merama predostrožnosti da se nestabilni predsednik spreči da započne neprijateljske vojne akcije ili da naredi nuklearni napad", prenosi agencija Asošijeted pres (AP).

Naglasila je da situacija sa "ovim neuravnoteženim predsednikom ne može biti opasnija". Pelosi je demokratama kasnije rekla da ju je najviši vojni zvaničnik uverio da postoje mere koje bi Trampa sprečile da lansira nuklearno oružje.

Portparol američke vojske rekao je da je Pelosi inicirala razgovor i da je general Mili odgovarao na njena pitanja o ovlašćenjima u vezi sa nuklearnim pitanjima.

"Brzi proces opoziva"

Predlog opoziva su utvrdili kongresmeni Dejvid Sisilin, Džejmi Raskin i Ted Liu.

Tramp se u njemu optužuje "za podstrekivanje nasilja protiv Vlade SAD" da bi se poništio njegov poraz od Bajdena na predsedničkim izborima.

U tačkama optužnice navodi se i Trampov jednosatni telefonski razgovor sa državnim sekretarom Džordžije Bredom Rafenspergerom, u kojem je predsednik od njega tražio da "pronađe" dovoljno glasova da bi se njegov poraz u toj državi pretvorio u pobedu.

"Predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost SAD i njenih institucija. Pretio je integritetu demokratskog sistema, mešao se u miran prenos vlasti i ugrozio granu vlade", navodi se u kopiji predloga optužnice, u koji je agencija Rojters imala uvid.

Senat bi trebalo da primi optužnicu, a zatim da održi suđenje i izjasni se o njenim tačkama.

Za sada je malo verovatno da bi republikanci u Senatu glasali da se Tramp proglasi krivim i smeni pred kraj mandata, za što je potrebna dvotrećinska većina.

Lider republikanske većine Mič Mekonel poslao je dopis svojim kolegama u kojem se sugeriše da bi suđenje počelo tek nakon što Tramp napusti položaj, prenosi Rojters.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti
Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti

Jedan od Trampovih saveznika, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti rekao je da bi "opoziv predsednika čiji mandat ističe za svega 12 dana samo dodatno produbio podele u zemlji", a identičnu tvrdnju izneo je i portparol Bele kuće Džud Dir.

Mekarti je rekao da planira da razgovara sa novoizabranim predsednikom o saradnji da bi se "smanjile tenzije".

"Ako se predsedavajuća Pelosi bude zalagala za opoziv poslednjih dana Trampovog mandata, to će naneti više štete nego koristi", tvitovao je republikanski senator Lindzi Grejem.

Međutim, republikanska senatorka Lisa Murkovski zatražila je od Trampa da podnese ostavku.

Ako bi Tramp bio opozvan u Predstavničkom domu, a zatim i osuđen u Senatu, mogao bi da bude sprečen da se ponovo kandiduje za predsednika ili da obavlja bilo koji zvanični položaj. Takođe bi bio jedini predsednik koji je opozvan dva puta.

Predstavnički dom opozvao je Trampa 2019. godine, ali ga je republikanska većina u Senatu oslobodila optužbi početkom 2020.

“Dok god je na dužnosti, opasan je po republiku", rekao je demokratski kongresmen Adam Šif, koji je vodio prvi proces opoziva.

Pelosi je o mogućem opozivu u četvrtak uveče razgovarala sa ostalim stranačkim liderima, nekoliko sati nakon što je poručila da je donji dom Kongresa spreman da preduzme akciju ako se potpredsednik Majk Pens i drugi zvaničnici ne pozovu na 25. amandman američkog Ustava - koji omogućava da Trampa smeni njegov kabinet.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Tramp napušta položaj za manje od dve nedelje, ali su članovi Kongresa i čak neki zvaničnici njegove administracije počeli u sredu da razmatraju opcije za njegovu smenu, nakon što je odlazeći predsednik ohrabrio svoje pristalice da marširaju na Kapitol, a zatim odbio da snažno osudi nasilni upad i u jednom trenutku pokušao da ga opravda.

Članica Predstavničkog doma Ketrin Klark, jedna od demokratskih liderki u tom telu, rekla je da bi određeni proceduralni koraci mogli da im omoguće da preduzmu bržu akciju nego tokom procesa Trampovog opoziva prošle godine.

"Mogu da potvrdim da smo o tome razgovarali i nadam se da će predsedavajuća preduzeti dalje korake ako potpredsednik odbije da uradi ono na šta ga Ustav obavezuje. Svi znaju da je predsednik poremećen", rekao je za kablovsku mrežu CNN Džejms Klejburn, treći po rangu demokrata u Predstavničkom domu.

Republikanski senator iz Nebraske Ben Sas, koji često kritikuje Trampa, rekao je da bi "definitivno razmotrio" njegov opoziv.

“Predsednik nije ispoštovao zakletvu koju je položio po preuzimanju položaja", rekao je Sas u petak za televizijsku mrežu CBS. Naglasio je da je "gnusno" to što je Tramp podstrekivao rulju da ide na Kapitol.

Ako Predstavnički dom donese odluku o opozivu, "definitivno ću razmotriti tačke optužnice koje podnesu", rekao je republikanski senator.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden rekao je da već dugo vremena veruje da Tramp nije podoban da obavlja položaj predsednika, ali da je na Kongresu da odluči o drugom opozivu.

Smena na osnovu 25. amandmana

Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer zatražili su od Trampovog kabineta da se pozove na 25. amandman i smeni Trampa s položaja pre nego što Bajden bude inaugurisan 20. januara. Šumer je rekao da su on i Pelosi pokušali da u četvrtak razgovaraju sa Pensom o toj opciji, ali da nisu uspeli da stupe u kontakt sa potpredsednikom.

25. amandman predviđa da se predsednička ovlašćenja prenesu na potpredsednika ako njegov kabinet zaključi da predsednik iz fizičkih ili mentalnih razloga nije u stanju da obavlja svoj posao

Pelosi je na konferenciji za novinare u četvrtak prozvala nekoliko članova kabineta, među kojima državnog sekretara Majka Pompea i sekretara za finansije Stivena Mnučina.

"Da li oni podržavaju ove akcije? Da li su spremni da kažu da narednih 13 dana ovaj opasan čovek može da nanese dalju štetu našoj zemlji", upitala je Pelosi.

Većina demokrata i mnogi republikanci direktno optužuju Trampa nakon što su stotine demonstranata u sredu nasilno upale u zgradu Kongresa, pričinile veliku štetu i dovele do masovne evakuacije.

Predsednik je podsticao svoje pristalice da protestuju dok je Kongres brojao elektorske glasove koji su potvrdili Bajdenovu pobedu na izborima.

Pelosi je naglasila da je "pređen toliki prag" da Trampu ne bi trebalo da bude dozvoljeno da donosi bilo koje odluke.

Pens nije javno govorio o mogućoj Trampovoj smeni na osnovu 25. amandmana, ali su šanse za to možda umanjene nakon što se dve članice kabineta u četvrtak podnele ostavku u znak protesta, nakon što je Tramp podsticao demonstrante, koji su zatim izvršili smrtonosan napad na zgradu Kongresa.

Međutim, visoki zvaničnici Trampove administracije ipak su pokrenuli mogućnost smene za vreme haosa u Kongresu. Kako prenosi AP, vladini zvaničnici su čak razmatrali proceduru da se Tramp proglasi "nesposobnim da obavlja dužnost".

Ni jedan član kabineta nije javno podržao taj potez, koji bi predvideo da Pens preuzme položaj predsednika. Prema 25. amandmanu, Tramp bi mogao da ospori odluku o smeni, ali bi kabinet mogao brzo da je potvrdi i zadrži Pensa na dužnosti dok o tome budu odlučivali članovi Kongresa.

Bajden se distancirao od zahteva demokrata da se Tramp smeni na osnovu 25. amandmana. Portparol novoizabranog predsednika Endrju Bejts rekao je da je Bajden usredsređen na preuzimanje položaja 20. januara i da će odluku prepustiti "potpredsedniku, kabinetu i Kongresu".

XS
SM
MD
LG