Linkovi

Tramp priznao - Bajden predsednik, članovi kabineta odlaze zbog nasilja u Kongresu


ARHIVA - Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp (Foto: Reuters/Tom Brenner)
ARHIVA - Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp priznao je u četvrtak da će Džo Bajden biti naredni američki predsednik, dan nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa, koji je zasedao o potvrdi Bajdenove pobede.

Tramp, koji je u četvrtak ujutro i dalje neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni, uveče je saopštio da će se usredsrediti na neometanu i mirnu tranziciju vlasti na Bajdenovu administraciju.

"Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Sada sam usredsređen na to da osiguram neometan i miran prenos vlasti. Ovaj trenutak zahteva zacelivanje rana i pomirenje", naveo je Tramp u video snimku koji je postavljen na Tviter.

Tramp je osudio nasilje, navodeći da su učesnici nereda ukaljali sedište američke demokratije. Nije međutim govorio o svojoj ulozi u podsticanju nasilja, prenosi AP.

"Bila mi je doživotna čast da služim kao vaš predsednik. Svim divnim pristalicama poručujem da znam da ste razočarani, ali takođe želim da vam kažem da naše izvanredno putovanje tek počinje", naveo je Tramp koji je suočen sa pozivima da podnese ostavku ili da bude smenjen posle napada u sredu.

Tramp je prethodnih meseci bez dokaza tvrdio da je pobedio i da je žrtva izborne prevare.

Trampova portparolka Kejli Mekeneni prethodno je saopštila da cela Bela kuća osuđuje nasilje koje se u sredu dogodilo u američkom Kongresu i poručila da oni koji su prekršili zakon treba da krivično odgovaraju.

"Mi to osuđujemo - predsednik i ova administracija - na najsnažniji mogući način", rekla je novinarima Mekeneni na brifingu za novinare u Beloj kući. "To je neprihvatljivo, i oni koji su prekršili zakon treba da budu krivično gonjeni". Portparolka Bele kuće nije odgovarala na pitanja novinara.

"Oni koji rade u ovoj zgradi rade na tome da osiguraju mirni prenos vlasti. Sada je trenutak da se Amerika ujedini", izjavila je.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden na konferenciji za novinare u Vilmingtonu, 6. januara 2021.
Novoizabrani predsednik Džo Bajden na konferenciji za novinare u Vilmingtonu, 6. januara 2021.

Tokom popodneva, novoizabrani predsednik Džo Bajden, čija je pobeda i formalno potvrđena protekle noći u Kongresu, izjavio je da događaji od prethodnog dana nisu bili znak političkog neslaganja nego - haos, a da učesnici tih incidenata nisu bili demonstranti već su "pobunjenici i domaći teroristi." Bajden je napad na Kapitol nazvao "jednim od najmračnijih dana u istoriji naše zemlje" i "napadom bez presedana na našu demokratiju."

Pozivanje na 25. amandman

Nešto ranije, vodeći demokrata u Senatu Čak Šumer zatražio je momentalnu smenu Donalda Trampa, kome je ostalo svega 13 dana na najvišem položaju u zemlji, dan pošto je 45. američki predsednik pozvao svioje gnevne pristalice da krenu u šetnju do zgrade Kongresa, posle čega su oni upali u zdanje na Kapitol hilu.

“Ono što se dogodilo u američkom Kapitolu juče bila je pobuna protiv SAD, koju je podstakao predsednik. Taj predsednik ne bi smeo da bude na položaju više ni jedan dan”, rekao je senator iz Njujorka, koji uskoro treba da postane lider većine u tom telu, usled pobeda dvojice demokrata u drugom krugu izbora u Džordžiji.

Šumer je dodao da bi "najbrži i najefikasniji način” da se Tramp izbaci iz Bele kuće bio da se potpredsednik Majk Pens i većina članova Trampovog kabineta pozovu na 25. amandman američkog Ustava i proglase ga nesposobnim da služi kao predsednik.

“To može da se uradi danas”, rekao je Šumer, ali “ukoliko potpredsednik i kabinet odbiju da se suprotstave (Trampu), Kongres bi trebalo da ponovo pokrene proces opoziva”.

Međutim jedan Pensov savetnik rekao je da je potpredsednik, koji bio vodio taj postupak, protiv upotrebe 25. amandmana za Trampovu smenu, prenosi Rojters.

Nekoliko drugih zakonodavaca, uključujući predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, takođe su pozvali na uklanjanje Trama sa položaja, bilo korišćenjem ustavnog amandmana ili još jednim takozvanim "impičmentom", iako novoizabrani predsednik Džo Bajden treba da preuzme dužnost već 20. januara.

“Sve ukazuje na to da je predsednik izgubio dodir ne samo sa svojim dužnostima... nego i sa samom realnošću”, poručio je Adam Kinzinger republikanski kongresmen iz Ilinoisa, čest kritičar Trampa.

Još jedan glasni kritičar američkog predsednika demokratska članica Predstavničkog doma Aleksandrija Okasio-Kortes iz Njujorka izjavila je da je spremila optužnicu protiv Trampa za proces opoziva.

Dnevnik Vol strit žurnal, koji se smatra vodećim glasilom republikanaca, takođe je zatražio od Trampa da podnese ostavku.

Međutim, nekoliko američkih medija prenelo je da su neki ključni Trampovi saradnici razgovarali o načinima da ga smene u sredu, i to istovremeno dok su zakonodavci vodili debatu o sertifikaciji Bajdenove pobede sa 306:232 elektorska glasaž.

Prema pisanju Vašington posta, jedan zvaničnik administracije opisao je Trampovo ponašanje kao “potpuno monstruozno”, dok je drugi rekao da je situacija “nenormalna” i “nezamislivo loša”.

Elejn Čao, sekretarka za saobraćaj u administraciji predsednika Trampa podnela je ostavku kako bi izrazila protest zbog događaja u Kongresu u sredu, 6. januara 2021.
Elejn Čao, sekretarka za saobraćaj u administraciji predsednika Trampa podnela je ostavku kako bi izrazila protest zbog događaja u Kongresu u sredu, 6. januara 2021.

Nove ostavke

Sekretarka za obrazovanje Betsi Devos druga je članica Trampovog kabineta koja je u četvrtak podnela ostavku posle pobune u Kongresu.

U pismu ostavke, Devos je optužila Trampa za podsticanje tenzija u nasilnom napadu na sedište američke demokratije.

"Uticaj vaše retorike je nesumnjiv i to je za mene promenilo situaciju", navela je Devos.

Prethodno je ostavku podnela i Elejn Čao, sekretarka za saobraćaj. Ona je prva među Trampovim članovima kabineta podnela ostavku zbog opasne situacije kada je rulja upala u američki Kapitol.

Čao, supruga lidera senatske većine Miča Mekonela koji je Trampov blizak politički saradnik, izjavila je da je duboko uznemirena zbog nasilja u sredu koje je podstakla Trampova retorika.

“Naša zemlja je juče iskusila traumatičan događaj koji se potpuno mogao izbeći, kada su predsednikove pristalice upale u Kapitol posle mitinga na kome je govorio", saopštila je Čao. "Kao što je sigurno slučaj sa mnogima od vas, to me je duboko uznemirilo i jednostavno ne mogu da to prevaziđem".

Bivši šef osoblja Bele kuće Mik Malvejni ranije je saopštio da podnosi ostavku kao specijalni izaslanik za Severnu Irsku i rekao da drugi zvaničnici administracije razmišljaju o tome da podnesu ostavke.

“Ne mogu da ostanem", izjavio je Malvejni za CNBC. "Oni koji su rešili da ostanu, a razgovarao sam sa nekima od njih, rešili su to jer brinu da bi predsednik mogao da umesto njih postavi nekog mnogo goreg."

Bezbednosni propusti

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je šefa policije Kapitola, Stivena Sunda, da podnese ostavku nakon što federalna policija zadužena za zaštitu Kongresa nije uspela da spreči pristalice republikanskog predsednika Donalda Trampa da upadnu u zgradu.

Sund je ostavku podneo u četvrtak.

Pelosi je takođe izjavila da će Pol Irving, glavni zvaničnik Predstavničkog doma zadužen za bezbednosna pitanja, protokol i administraciju, podneti ostavku. Irving je bio na tom položaju od januara 2012.

XS
SM
MD
LG