Linkovi

Tviter trajno suspendovao Trampov nalog


Nalog Donalda Trampa na Tviteru je suspendovan
Nalog Donalda Trampa na Tviteru je suspendovan

Tviter je odlučio da trajno suspenduje nalog američkog predsednika Donalda Trampa zbog "rizika od daljeg podsticanja na nasilje". Trampa je na Tviteru pratilo oko 89 miliona ljudi.

Kompanija je bila pod ogromnim pritiskom javnosti da nešto preduzme posle upada Trampovih pristalica u Kongres.

Predsednik je odgovorio da je potez Tvitera bio predvidiv i da sa drugim kompanijama radi na tome da izgradi platformu na kojoj on i njegovi pratioci neće biti ućutkivani.

Zvanični Tviter nalog predsednika SAD @potus i dalje postoji.

Tviter je najpre suspendovao Trampov nalog na 12 sati, pošto je predsednik SAD tvrdio da su izbori pokradeni i podržao one koji su upali na Kapitol tokom sednice Kongresa na kojoj je trebalo da bude potvđen rezultat izbora, odnosno pobeda Džozefa Bajdena.

Trampu je sada oduzeto sredstvo pomoću kojeg je više od decenije komunicirao direktno sa svojim pristalicama. Na Tviteru je objavljivao i političke odluke, svađao se sa protivnicima, vređao neprijatelje i hvalio sebe svoje saveznike, ali je i širio dezinformacije i koketirao sa nasiljem.

Tviter je dugo Trampu i drugim liderima gledao kroz prste dok krše pravila te mreže o ličnim napadima, govoru mržnje. Ali, u objašnjenju zašto suspenduje Trampov nalog, Tviter navodi da predsednik SAD glorifikuje nasilje u trenutku kada kruže priče o oružanim protestima oko inauguracije Bajdena, 20. januara.

Tramp je rekao da neće prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji, a svoje pristalice je nazvao "američkim patriotama" čiji će se glas "dobro čuti" u budućnosti. Tviter je ocenio da bi ovakve izjave mogle da inspirišu druge da ponove nasilje koje se desilo 7. januara 2021, te da ima "mnogo pokazatelja da se to tako i tumači".

Tviter je saopštio da su najave novih napada 17. januara cirkulisale i na toj mreži.

Fejsbuk i Instagram suspendovali su Trampove naloge na najmanje dve nedelje, a moguće i definitivno.

Tviter je takođe suspendovao naloge bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, advoatice Sidni Pauel i drugih Trampovih saradnika koji su promovisali teoriju zavere Kjuanon.

"Uzimajući u obzir mogućnost izbijanja nasilja u narednim danima, ugasili smo naloge koji promovišu Kjuanon", piše u saopštenju Tvitera.

Gugl privremeno zabranio Parler, Epl izdao upozorenje

Kompanija Gugl privremeno je ukinula opciju skidanja iz Plej prodavnice aplikacije Parler, društvene mreže koju koriste pristalice teorija zavere, desničari i podržavaoci Donadla Trampa.

Gugl od Parlera traži da uvede promene u moderaciji sadržaja, dok je Epl toj mreži dao 24-časovno upozorenje da iznese plan za promene.

Gugl tvrdi da sadržaj Parlera podstiče na nasilje SAD.

Parler je mreža na koju su se prebacile pristalice Donalda Trampa, nakon što mu je ukinut nalog na Tviteru i suspendovan na Fejsbuku i Instagramu.

XS
SM
MD
LG