Linkovi

Nova hapšenja posle nasilnog upada u Kongres


Pristalice predsednka Donalda Trampa u zgradi američkog Kongresa
Pristalice predsednka Donalda Trampa u zgradi američkog Kongresa

Čovek koji je snimljen kako nosi govornicu iz sale Predstavničkog doma za vreme nasilnog upada pristalica predsednika Donalda Trampa u zgradu američkog Kongresa uhapšen je u petak veče.

Adam Kristijan Džonson sa Floride priveden je na osnovu federalnog naloga za hapšenje, a identifikovan je na društvenim mrežama nakon što je FBI od građana zatražio informacije o prestupnicima.

Džonson bi u ponedeljak trebalo da bude izveden pred federalni sud.

Policiji se predao i Džejkob Entoni Čensli, koji se u u gradi Kongresa slikao ogrnut krznom, sa rogovima i kopljem sa američkom zastavom.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je Čensli u četvrtak zvao kancelariju FBI u Vašingtonu, da je dobrovoljno razgovarao za organima za sprovođenje zakkona i rekao da je došao sa grupom "drugih patriota" iz Arizone na zahtev predsednika da "sve patriote" dođu u prestonicu 6. januara.

Džejkob Entoni Čensli
Džejkob Entoni Čensli

I Čensli i Džonson su, između ostalog, optuženi za nasilni upad i nezakonito ponašanje u kompleksu Kapitola.

Posle upada su uhapšene desetine ljudi, a federalni agenti tragaju za još desetinama Trampovih pristalica.

Među Trampovim pristalicama suočenim sa federalnim optužnicama posle opsade Kongresa, tokom koje je preminulo 5 osoba, su i jedan član državne skupštine Zapadne Virdžinije i čovek koji je upao u kancelariju predsedavajuće Predstavničkog doma i fotografisao se dok sedi za njenim stolom, saopštili su federalni tužioci u petak.

Tužilac Ken Kol rekao je da je protiv člana državne skupštine Zapadne Virdžinije Derika Evansa podignuta optužnica nakon što je "sebe snimao za vreme upada u Kongres". Evans je uhapšen u svom domu, a subotu je objavio da podnosi ostavku.

Optužen je i Ričard Barnet iz Arkanzasa zbog upada u kancelariju Nensi Pelosi "gde je ostavio poruku i odneo njenu poštu". Barnet je takođe priveden.

Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Džefri Rozen takođe je objavio da će Federalni istražni biro (FBI) u saradnji sa policijom prestonice Vašingtona voditi istragu smrti pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika, koji je u bolnici preminuo od povreda zadobijenih dok je branio Kapitol.

"Iako ste napustili područje Vašingtona, i dalje možete da očekujete da vam neko zakuca na vrata ako utvrdimo da ste bili umešani u kriminalnu aktivnost na Kapitolu", rekao je pomoćnik direktora kancelarija FBI za Vašington Stiven Dantuono tokom telefonskog brifinga za novinare.

Dantuono je odbio da istragu Siknikove smrti okarakteriše kao istragu ubistva, navodeći da se i dalje ispituju okolnosti tog slučaja.

"Ne želimo sada da o tome govorimo zato što je reč o aktivnoj istrazi", naveo je zvaničnik FBI.

Policija Kapitola saopštila je da odsek za ubistva policije Vašingtona istražuje smrt policajca.

"Naše misli i molitve su uz porodicu i kolege pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika koji je sinoć podlegao povredama koje je zadobio braneći Kongres, protiv nasilne rulje koja je upala 6. januara", naveo je Rozen u saopštenju.

XS
SM
MD
LG