Linkovi

Većina Amerikanaca želi smenu Trampa posle nasilja u Kongresu


Pristalice Donalda Trampa tokom upada u Kongres
Pristalice Donalda Trampa tokom upada u Kongres

Više od polovine Amerikanaca - 57 odsto - želi momentalnu smenu Donalda Trampa sa položaja predsednika, pošto je podržao upad svojih pristalica u Kongres, pokazuje anketa Rojtersa i Ipsosa.

Većina onih koji žele smenu su demokrate, dok s druge strane, sve više republikanaca podržava predsednika koji mandat završava za manje od dve nedelje, 20. januara. Za momentalnu smenu se izjasnilo 9 od 10 demokrata, i 2 od 10 republikanaca.

Anketa sprovedena na nivou celih SAD poakzala je da 7 od 10 Trampovih glasača ne podržava upad njegovih pristalica u Kongres, na sednicu o potvrđivanju izbornih rezultata.

Skoro 70 odsto Amerikanaca reklo je i da ne podržava Trampove poteze pre izbijanja nasilja. Predsednik je pozvao svoje pristalice da se usprotive izbornoj krađi i da marširaju do Kapitol hila.

U haosu na Kapitol hilu stradalo je petoro ljudi, uključujući i jednog policajca.

Zbog svega što se desilo, demokrate u Predstavničkom domu planiraju da sprovedu brzi opoziv predsednika, o čemu bi se moglo raspravljati već u ponedeljak.

"Ako predsednik odmah ne podnese ostavku, Kongres će postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima", rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Anketa je pokazala da je javnost podeljena po političkoj liniji, što je jedna od glavnih zaostavština Trampove ere. Iako su svi osudili nasilje, smenu uglavnom žele demokrate.

Oko 30 odsto ispitanika reklo je da Trampa treba smeniti u skladu sa 25. Amandmanom, koji daje ovlašćenja potpredsedniku i kabinetu da predsednka proglase nesposobnim da obavlja svoje dužnosti.

Oko 14 odsto ispitanika smatra da Kongres treba da razreši Trampa dužnosti, a 13 odsto da Tramp treba sam da podnese ostavku,

Samo 12 odsto anketiranih je reklo da podržava nasilan upad u Kongres.

Čak 79 odsto je one koji su pravili nerede nazvalo "kriminalcima" i "budalama". Samo 5 odsto ih smatra "patriotama", a 9 odsto "zabrinutim građanima".

XS
SM
MD
LG