Linkovi

Kome odgovara napetost između Srbije i Crne Gore?


Litija vernika Srpske pravoslavne crkve, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.
Litija vernika Srpske pravoslavne crkve, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Situacija u Crnoj Gori se na sreću polako smiruje, ni u Beogradu događaji u Podgorici i drugim gradovima više nisu vesti broj jedan, ali posle svega što se dogodilo poslednjih dana i nedelja, jasno je da su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

Pre svega, kao i javnost u Crnoj Gori, i javnost u Srbiji je podeljena oko tumačenja samog Zakona o slobodi veroispovesti:

"On je doneo Zakon o slobodi veroispovesti, u stvari zakon kojim se imovina SPC oduzima i stavlja u vlasništvo države. Tim zakonom je nezadovoljan narod u Crnoj Gori, i narod je u Crnoj Gori - kad kažem narod, mislim i na Srbe, i na Crnogorce, na pravoslavne i na teiste, na vernike, su izašli da jasno i glasno kažu da se sa tim zakonom neće pomiriti i da neće dozvoliti da im se oduzmu svetinje", rekao je za Glas Amerike Mlađa Đorđević, bivši savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića.

"U pitanju je manipulacija tim zakonom. Da nije bilo tog zakona, bilo bi nešto drugo kao okidač da se izvrši masovna zloupotreba verskih osećanja. Evo, zakon traje mesec i nešto, nema otimanja ničega, nema nikakvog ugroženog srpstva na teritoriji Crne Gore. Postoji samo kampanja koja tio tako tvrdi", smatra Aleksandar Olenik iz Građanskog demokratskog foruma i jedan od potpisnika Apela 88 intelektualaca.

Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma (Foto: Rade Ranković, VoA)
Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma (Foto: Rade Ranković, VoA)

Takođe, veliko je pitanje kome donošenje Zakona o slobodi veroispovesti najviše pogoduje, a kome smeta, pri čemu se dosta glasno čuje teza da zbog izbora koji u obe države treba da se održe ove godine, protesti i nemiri u Crnoj Gori pogoduju vlastima i u Beogradu i u Podgorici, i da su odličan mobilizator glasačkog tela:

"Ova se igra ne igra bez Srbije. Ja mislim da su u ovoj igri zajedno Milo Đukanović i Aleksandar Vučić. I jednom i drugom odgovara da se prikriju velike afere koje imaju u društvu. I Milo Đukanović, i Aleksandar Vučić vladaju lažima, vladaju manipulacijom i njima odgovaraju podele i tenzije u društvu. Samo tako oni mogu da manipulišu svojim glasačima", ističe Đorđević.

"Mislim da je ova vrsta podele u Crnoj Gori, koja se preliva i u Srbiju, daleko veća i jača od mobilizacije biračkog tela. Mislim da su podele koje su proizvedene intenzivnije od toga i da imaju dalekosežnije posledice. I mislim da se planira da se isto to uradi i u Srbiji nakon aprilskih izbora, jer jedno je mobilizacija svog biračkog tela pred izbore, a drugo je destabilizacija jedne države i pokušaj destabilizacije druge države", kaže Olenik.

Mlađa Đorđević, bivši savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića (Foto: Rade Ranković, VoA)
Mlađa Đorđević, bivši savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića (Foto: Rade Ranković, VoA)

Iako se Mlađa Đorđević, kao čovek koji poznaje zbivanja u Rusiji, ne slaže sa ocenom da iza svega stoji Moskva, Aleksandar Olenik iz Građanskog demokratskog foruma ne deli njegovo mišljenje:

"Ti pokušaji destabilizacije nisu u interesu ni vlade u Beogradu, ni vlade u Podgorici. Jedina koji ima interes za to je spoljna politika Rusije. Mi advokati, ali i političari ako neznamo i nismo sigurno šta i kako - gledamo čiji je interes. Jedini ko ima interes da se Crna Gora kao članica NATO i koja ima izlazak na topla mora destabilizuje na ovaj način - to je spoljna politika Rusije", kaže za Glas Amerike Olenik.

Najteža posledica svega što se događalo, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji kao eho, je zapravo pogoršanje odnosa - i dve države, ali čini se i dva naroda. Teško je pretpostaviti da bi situacija mogla još više da se pogorša, ali i ovo što je do sada urađeno prilično je destabilizovalo obe zemlje.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG