Linkovi

Krivokapić u Briselu: Crna Gora će preuzeti sve NATO obaveze


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinara sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu (Foto: NATO, rtcg.me)
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinara sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu (Foto: NATO, rtcg.me)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je poslije prvog susreta sa premijerom Zdravkom Krivokapićem da je zahvalan na snažnoj posvećenosti Crne Gore evroatlanskim integracijama, prenose crnogorski mediji.

Uvjeren sam da će Crna Gora ostati lojalna i posvećena saveznica NATO. To je i bila jasna poruka premijera,” rekao je Stoltenberg, navodeći da je od premijera dobio uvjerenja da će Crna Gora nastaviti da ispunjava obaveze iz članstva.

Odgovarajući na pitanja novinara o prisustvu njegovih saradnika paljenju NATO zastava, premijer Krivokapić izrazio je žaljenje “ako se bilo gdje u Crnoj Gori desilo paljenje zastava bilo čije, pa i NATO alijanse”

"Ja sam u to vrijeme bio profesor i nijesam se bavio slikama. Kao što je i sam generalni sekretar saopštio, ljudi se mijenjaju, tako treba da dozvolimo i tom čovjeku da se promijeni" istakao je Krivokapić.

On je dodao i da će Crna Gora preuzeti sve obaveze koje proizilaze iz NATO članstva, i finanijski i u dijelu misija koje, kako je rekao, Crna Gora uspješno sprovodi.

Odgovarajući na pitanje o odnosima sa Rusijom, Krivokapić je podsjetio da je tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Crne Gore, rekao da da će jačati odnose sa svima, pa i sa Moskvom.

"Taj dio se odnosio prevashodno u ekonomiji, odnosno turizmu, jer najviše turista u Crnu Goru dolazi iz Rusije. Dio koji bude u sukobu sa politikom Alijanse, naravno da ćemo poštovati politiku Alijanse", rekao je Krivokapić.

Stoltenberg je podsjetio i na solidarnost Alijanse u borbi protiv Kovida 19, navodeći da pandemija nastavlja da predstavlja izazov za sve nas, ali da “Crna Gora ne stoji sama”.

"Prošlog mjeseca Crna Gora je dobila pomoć iz novih medicinskih zaliha NATO i to je uključivalo 20 respiratora. Dodatne zalihe vrijedne 500.000 eura su na putu ka Crnoj Gori. To je NATO solidarnost na djelu,” rekao je Stoltenberg.

Govoreći o medicinskoj pomoći koju Crna Gora dobija od Alijanse, Krivokapić se zahvalio NATO-u na solidarnosti u borbi protiv pandemije.

"Solidarnost je nešto što oslikava vezu između ljudskih bića, ali takođe i oslikava partnerstvo, jer ako nema solidarnosti u kriznim situacijama, onda čovjek izgubi taj osnovni imenitelj, a to je da kaže da je čovjek. Zato cijenim napore NATO saveza", rekao je Krivokapić u Briselu.

Na pitanje da li razmišlja o poligonu na kojem bi Vojska održavala vježbe, Krivokapić je rekao da će sa pažnjom analizirati sve mogućnosti koje bi zadovoljile NATO standarde.

"Sinjajevina je pobjeda građana jer se sačuvao ekološki prostor. Moramo naći najbolju mjeru kako bi ta mjera zadovoljivala NATO planove ali i očuvala našu prirodu", kazao je premijer.

Stoltenberg je pohvalio posvećenost Crne Gore regionalnoj stabilnosti i istakao da se raduje saradnji sa Krivokapićem, navodeći da ga očekuje na NATO samitu sljedeće godine.

Prvog dana dvodnevne posjete Briselu, Krivokapić se sastao i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Krivokapić je rekao da Crna Gora ima punu podršku evropskih partnera za težnju da bude 28. članica Evropske unije (EU), prenosi RTCG.

Mišel je na Tviteru naveo da su bliske veze sa zemljama Zapadnog Balkana ključne za Evropsku uniju, te da je u tom procesu Crna Gora ključni partner.

"Imate našu punu podršku za reforme koje sprovodi vađa zemlja", tvitovao je Mišel.

Iz Vlade je saopšteno da je to prva posjeta novog crnogorskog premijera od kada je izabran na tu funkciju.

Prema najavi, Krivokapić će se u srijedu sastati sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem, predsjednikom Kraljevine Vlade Belgije Aleksanderom de Kroom, kao i sa predsjednicom Predstavničkog doma Belgije Elijanom Tilije", saopštili su iz Vlade.

Pored premijera Krivokapića, u Brisel su otputovali ministarka odbrane Olivera Injac, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG