Linkovi

Izabrana nova Vlada Crne Gore, SAD i EU očekuju saradnju "na ubrzanju reformi"


Nova Vlada Crne Gore (Foto: gov.me B.Ćupić/Twitter)

Crnogorski parlament izabrao je u petak glasovima nove skupštinske većine Vladu mandatara Zdravka Krivokapića, 42. u istoriji zemlje a prvu nakon tri decenije u kojoj neće biti Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Djukanovića.

Za novu vladu glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan u parlamentu koji ima 81 mesto.

U novoj Vladi, funkciju potpredsjednika će obavljati lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, ministra odbrane Olivera Injac, a vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Ministar unutrašnjih poslova je Sergej Sekulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Na čelu resora javne uprave, digitalnog društva i medija je Tamara Srzentić, dok je na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Krivokapić, 62-godišnji univerzitetski profesor blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, najavio je da će prioriteti u programu Vlade biti ekonomski oporavak, vladavina zakona, borba protiv korupcije i kriminala, nova anti-Kovid strategija, kao i dobri odnosi sa susjedima.

Mi želimo nultu korupciju, to nije lako ostvariti, ali to ne može Zdravko Krivokapić, to ne može ova Vlada, to možemo mi svi zajedno. Ako to želimo, to ćemo uraditi. Već ste napravili da ova Vlada, zbog političkih kalkulacija treba da traje 100, 200 ili ne znam koliko dana. Trajaće, vjerujte, četiri godine jer četiri godine 41 će stalno biti veći od 40, a zašto da ne bude i 71 ako mislimo dobro Crnoj Gori".

“Da li sam prebrojavao krvna zrnca, ne, nikome, niti ću. Nijednog od članova buduće vlade nisam pitao je li Srbin, je li Crnogorac, koje je vjere ili u koju crkvu ide. To nikada nisam uradio niti ću ikad uraditi. E to mora da bude naša zajednička Crna Gora..”, rekao je Krivokapić u parlamentu i dodao “nemojte i dalje da se dijelimo”. “Moramo svi da gradimo bolju budućnost i ta budućnost mora da bude zasnovana za talentima, znanju… “

"Crna Gora neće biti druga srpska država"

Novi premijer rekao je na konferenciji za novinare nakon završetka sjednice Skupštine, da Crna Gora "neće postati druga srpska država", kao i da Vlada nije željela da daje konkretna obećanja, jer pretpostavljaju da podaci koje imaju “nisu tačni”.

"Tačan podatak je samo ono što je tačno nađeno. Sve drugo je pretpostavka. Imamo statistiku koja je čudnovata, koja se razlikuje od podataka određenih ministarstava", rekao je Krivokapić, govoreći o podacima koje su dobili od predstavnika prethodne Vlade, navodeći da su oni “vrlo često takvi da ne odgovaraju stvarnosti”.

Najavljujući “intenzivne razgovore sa svim ambasadorima” za sljedeću sedmicu, premijer je ponovio da žali što je došlo do protjerivanja srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

"To što nam procedure omogućavaju, mi ćemo ispoštovati. Znam da nam ne trebaju bilo kakvi problemi. Neće Crna Gora postati druga srpska država. Crna Gora je nezavisna i biće takva do kraja”, rekao je Krivokapić, najavljujući da će nova Vlada “insistirati na najboljim odnosima sa svim susjedima, ne po prijateljskoj liniji, nego institucionalno - na obostrano zadovoljstvo".

Navodeći da su u novoj vladi već pripremili izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, on je rekao da se nada da će to biti prvi konkretni korak njegove vlade.

Krivokapić je kazao da će nacrt budžeta biti napravljen do 20. decembra, navodeći da “metodološki imamo drugi pristup, ali ga za deset dana ne možemo napraviti drugačijim, možemo ga korigovati - to zavisi od saradnje sa Centralnom bankom".

Krivokapić je u ekspozeu stanje koje zatiče nova vlada nazvao “svojevrsnim državnim udarom” i “sprženom zemljom”, i pojasnio da je “situacija u javnim finansijama ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izvan kontrole, zdravstveni sistem nadomak kolapsa, a medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti”.

“Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a gradjani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, rekao je, pored ostalog, Krivokapić u ekspozeu.

Novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA)
Novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA)

On je rekao da “smo svjesni da se postojeća krize može prevazići isključivo reformama, pošten i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanetnim radom na jačanju ekonomije i vladavine prava”.

“Zadatak koji danas preuzimamo nakon 30 godišnje vladavine DPS-a i njihovih koalicionih partnera je veoma težak, izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, jedini izbor koji imamo je da iskoristimo šansu da našu Crnu Gori vratimo na pravi put”, rekao je Krivokapić i dodao da je zemlji “potrebno zajedničko djelovanje svih poslanika parlamenta, i svih gradjana”.

Portal Cafe del Montenegro (CDM) prenosi da je izbor nove vlade proslavljen u nekoliko crnogorskih gradova, navodeći da je na tim skupovima bilo prisutno znatno manje ljudi nego nakon izbora, te da su nosili srpske “trobojke”, kličući Srbiji i Kosovu.

"Saradnja u ubrzanju reformi"

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudit Rajzing Rajnke uputila je čestitke premijeru Krivokapiću i svim članovima novoizabrane vlade.

"Kao prijatelj, partner i NATO saveznik, Sjedinjene Države se raduju daljem jačanju našeg partnerstva sa Vladom i građanima Crne Gore", napisala je Rajnke na Tviteru.

“Nakon izglasavanja nove Vlade Crne Gore u parlamentu, radujemo se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi neophodnih za pristupanje EU i na produbljivanju našeg partnerstva”, saopštila je prethodno američka ambasada u Crnoj Gori na Tviteru.

Novoj crnogorskoj vladi na Tviteru je čestitao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je pozdravio njenu posvećenost evropskom putu.

"Radujem se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, celom Vladom i Parlamentom kako bi se ubrzale i produbile reforme. Sledeći veliki korak u procesu pridruživanja su privremena merila za poglavlja o vladavini prava", tvitovao je Varhelji.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez je u pisanoj izjavi za Glas Amerike navela da je imenovanje nove Vlade Crne Gore pozitivan korak napred, posle izbora u avgustu i formiranja novog parlamenta.

"Pozdravljamo posvećenost nove vlade reformskoj agendi Evropske unije i radujemo se saradnji sa crnogorskom vladom i parlamentom u pogledu reformi i prioriteta koji su povezani sa EU, u interesu svih građana", poručila je Pisonero Hernandez.

Dodala je da je "Crna Gora daleko odmakla u procesu pristupanja EU" i da se "narednih meseci moraju produbiti i ubrzati političke i ekonomske reforme, naročito u oblasti vladavine prava, gde je naredni veliki korak ispunjavanje privremenih merila za Poglavlja 23 i 24".

"Izveštaj o Crnoj Gori iz 2020. godine koristan je plan o tome kako ubrzati pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. EU je u potpunosti posvećena daljem pružanju podrške procesu pristupanja Crne Gore kao i njenom ekonomskom oporavku posle krize izazvane Kovidom 19, kroz implementaciju Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, za podsticanje ekonomskog oporavka i poboljšanje rasta", zaključuje se u pisanoj izjavi portparolke Evropske komisije.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks čestitala je izbor nove Vlade u parlamentu premijeru Krivokapiću i njegovim novim članovima Vlade, navodeći da je “ovo istorijski trenutak”.

"Radujemo se bliskoj saradnji na našim zajedničkim prioritetima: evroatlantskoj bezbjednosti, borbi protiv organizovanog kriminala, jačanju vladavine prava i borbi protiv klimatskih promjena” poručila je Medoks na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i u ime građana Srbije i u svoje ime poželeo da sa uspehom obavlja tu odgovornu dužnost, prenosi agencija Fonet.

Vučić je u čestitki izrazio nadu da će Krivikapić i Vlada svojim radom doprineti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za svima potreban ekonomski napredak, dodavši da će u Srbiji imati iskrenog partnera u ostvarenju tog cilja.

"Na nama je da gledamo u budućnost i da radimo na dobrobit naših građana", poručio je Vučić.

Vladu kritikovali i podržavaoci i oponenti

Opoziciona DPS kritikovala je Krivokapićevu vladu kao prevaru birača koji podržavaju državotvorni i evroatlantski put Crne Gore, navodeći da su “izbori obilovali neregularnostima i pritiscima od strane nove parlamentarne većine i njihovih mentora, a o tome toliko stidljivo pričamo”.

Mentora koji su se na najbezobzirniji način upleli u izborni proces, mentora iz mračne prošlosti naše države za koju smo mislili da je daleko iza nas, mentora koji su bili vođe anticrnogorskih i četničkih skupova na kojima je i današnji mandatar bio prisutan i gdje je stekao matricu svog političkog djelovanja”, rekao je poslanik DPS-a Jevto Eraković, koji je naveo i da je fraza iz ekspozea o “sprženoj zemlji” kodno ime ofanzive srpskih trupa na Bihać nekoliko dana poslije Srebrenice.

On je rekao da je značajan broj birača naklonjen državnotvornoj i evroatlantskoj ideji na izborima glasao protiv DPS-a “što je i njihovo legitimno pravo”, ali da je “siguran da ti gradjani nisu glasali za velikosrpske ideje i za potiranje crnogorskih ideala i principa”.

On je kritikovao i dio ekspozea koji se odnosi na konstataciju da je situacija sa Kovidom van kontrole, navodeći da je Krivokapić svojim dosadašnjim ponašanjem poslao poruku da mjere ne treba poštovati.

“Krivite Vladu Crne Gore zbog situacije u kojoj se nalazimo, na to nemate pravo... bili ste glavni promoter koji je kršio epidemiološke mjere u Crnoj Gori”, rekao je Eraković i podsjetio ga na prisustvo izbornim proslavama i sahrani mitropolita Amfilohija. “Vjerovatno ćete početi (da poštujete mjere) od petka, kad budete izabrani”.

Poslanica GP URA Božena Jelušić, čija koalicija podržava Vladu, rekla je da se glasanje za novu vladu pretvorilo u borbu za identitet, i ocijenila da je “narod osiromašen, nejednakosti rastuće", kao i da se glasa izmedju "pljačkaškog kapitalizma" i "opasnosti od mogućeg koraka u kleronacionalizam”.

“Danas mi ustvari imamo priliku da glasamo izmedju dvije stvari: burazerskog, neoliberalnog pljačkaškog kapitalizma ili opasnosti od mogućeg koraka u kleronacionalizam”, rekla je Jelušić.

Poslanica Demokratskog fronta, člana koalicije Za budućnost Crne Gore, Simonida Kordić, kritikovala je ekspoze mandatara, navodeći da u njemu nije prioritet hapsenje kriminalaca i razotkrivanje afera, te da su ponudu “kozmetičkih” izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeropispovijesti imali i od prethodne Vlade.

“Postoji opravdana bojazan, toga smo svi svedoci, da se članovi Vlade već malo ogradjuju od elementarnih narodnih zahteva, što se tiče razotkrivanja korupcionaških afera i vraćanja novca koji je nelegalno iznet iz Crme Gore na neke privatne račune... već čujemo da to nije prioritet”, rekla je Kordić i upitala mandatara zašto to nije rekao u predizbornoj kampanji.

Kordić je izrazila rezerve i prema dijelu ekspozea koji se odnosi na najavu mandatara da planira izmjenu i dopunu tog zakonskog teksta, a ne njegovu suspenziju. Prema njenim rijećima, “činjenica je da smo pobedili na izborima, da je pobedio narod i da ćemo tu volju naroda braniti”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG