Linkovi

Krivokapić dostavio Skupštini ekspoze: Crnu Goru učiniti uređenijom, boljom i bogatijom


ARHIVA - Skupština Crne Gore
ARHIVA - Skupština Crne Gore

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, dostavio je Skupštini Crne Gore ekspoze koji će poslanicima predstaviti u srijedu, u kome je saopštio da je da će zadatak nove Vlade biti da državu ostavi “uređenijom, boljom i bogatijom”, optužujući odlazeću vlast za zatečeno stanje koje je okarakterisao kao “svojevrsni državni udar”.

“U svom viševjekovnom bitisanju, naša država prolazila je kroz različite faze razvoja koje su, u konačnom, opredjeljivale i karakter tadašnjih vlasti. Pritisnute viševjekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uređenija nego što su je oni zatekli. To će biti i glavni cilj nove vlasti - da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada", navodi Krivokapić u ekspozeu.

Krivokapić navodi da je Crna Gora 30. avgusta ove godine, voljom građana, prvi put u svojoj istoriji na demokratski način promijenila vlast.

"I pored toga sto je u formalnom smislu, višepartijski sistem uveden u ustavni poredak prije trideset godina, mozemo sa sigurnošću konstatovati da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovijiva..”, piše u mandatarovom ekspozeu i dodaje da “zadatak neće biti lak, a izazovi koji nas čekaju zahtijevaju angažovanje čitavog društva”.

On je ocijenio da se stanje koje zatiče nova Vlada “s pravom može nazvati svojevrsnim državnim udarom”, navodeći da je situacija u javnim finansijama ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom Kovid 19 "izvan kontrole", zdravstveni sistem je "nadomak kolapsa", dok je medicinsko osoblje "na ivici izdržljivosti".

Pored toga, mandatar navodi da je “regularnost obrazovnog procesa pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije".

Krivokapić je optužio odlazeću vlast da je, u uslovima velike krize, primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje “kako bi nam dodatno otežali posao”.

"To nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravijanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava", navodi Krivokapić i dodaje, pored ostalog, da će saradnja sa Skupštinom biti jedan od glavnih prioriteta njegovog kabineta.

On je ocijenio da “za zatečeno stanje odgovornost ne snose građani ni doskorašnja opozicija, već samo i isključivo prethodna vlast”.

"Izborima održanim 30. avgusta 2020. godine građani su izabrali slobodu i povratili pravo da uzmu sudbinu u svoje ruke….Dobili smo mandat za promjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima”, napisao je, pored ostalog, Krivokapić u ekspozeu.

XS
SM
MD
LG