Linkovi

Analitičari: Odnosi će se poboljšati sa novom vladom u Podgorici, važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore


Regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta Pol Mekarti i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server
Regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta Pol Mekarti i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server

"Odnosi Crne Gore i Srbije će se poboljšati nakon što nova crnogorska vlada preuzme dužnost", ocijenio je regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) Pol Mekarti. Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server takođe smatra da će nova vlada u Podgorici biti više "prijateljska" prema Beogradu.

Regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta, sa sjedištem u Vašingtonu, za Glas Amerike kaže da ga nije iznenadilo pogoršanje odnosa dvije zemlje poslije odluke odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za nepoželjnu osobu "zbog miješanja u unutrašnja pitanja zemlje".

"Odnosi između Beograda i odlazeće vlade na čijem čelu je DPS su loši već duže vrijeme, barem od 2016. godine. Dodatno su se pogoršali poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Zbog toga nisam bio u potpunosti iznenađen ovim razvojem događaja", rekao je Pol Mekarti u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike.

Profesora na Univerzitetu Džons Hopkins i analitičara Danijela Servera nije pak iznenadila odluka aktuelnih crnogorskih vlasti o ambasadoru Srbije, za koju smatra da je "opravdana, ali ne i dobro tajmirana".

"Samo sam iznenađen zbog dugog odlaganja da se to uradi. Miješanje Srbije bilo je očigledno više mjeseci", rekao je Server, takođe u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike.

Odluku Podgorice da Božovića proglasi za personu non grata, Mekarti vidi kao "poslednji čin" odlazeće vlade prema Beogradu.

"Vjerujem da DPS vjeruje da je Beograd odgovoran za njegov poraz na izborima. S druge strane, ne može se isključiti provokativan potez Beograda iza kulisa kao jedan povod", istakao je Mekarti.

"Mislim da nema nikakve sumnje da je Beograd odigrao snažnu ulogu u poslednjoj izbornoj kampanji (u Crnoj Gori)", kategoričan je Danijel Server.

U prvoj reakciji na potez Podgorice, srpske vlasti odlučile su da ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića takođe proglase za nepoželjnu osobu, da bi tu odluku na kraju povukle.

"Beograd je očigledno pokušao da deeskalira situaciju možda zato što je bio zabrinut zbog negativne reakcije Evropske unije, a naročito Njemačke", smatra Mekarti.

"Pretpostavljam da je povlačenje odluke (o proglašenju ambasadora nepoželjnom osobom) neubičajeno, ali zašto bi je Beograd sproveo ako zna da na položaj dolazi vlada koja je više prijateljska", naglasio je Server.

Takođe je ocijenio da će se odnosi dvije zemlje vjerovatno poboljšati, kada nova crnogorska vlada preuzme dužnost.

"Nova vlada u Podgorici biće mnogo više prijateljski nastrojena prema interesima Beograda, od prethodne", ocijenio je američki analitičar.

Sa tom ocjenom je saglasan i Pol Mekarti.

"Smatram da će se odnosi poboljšati. Međutim, biće važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore u budućnosti. To obuhvata i održavanje prozapadne orijentacije Crne Gore", istakao je Mekarti.

Dodao je da se nada da će buduća crnogorska vlada ostati na prozapadnom putu.

"Da bi se to osiguralo, potreban je snažan ponovni angažman Sjedinjenih Država i Evropske unije u Crnoj Gori. U suprotnom, autoritarni akteri nastaviće da ispunjavaju vakum", upozorio je direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta.

Izrazio je i nadu da će se nova vlada pozabaviti "endemskom korupcijom koja podriva demokratski sistem zemlje" i koja je, kako ocjenjuje, Crnu Goru izložila "malignim spoljnim akterima kao što su Kina i Rusija".

XS
SM
MD
LG