Linkovi

Ambasada: Korupcija usporila integracije Crne Gore, SAD očekuju borbu nove vlade


ARHIVA - Pripadnici crnogorske policije stražare ispred Ambasade SAD u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, 22. febrauara 2018. (Foto: AP/Risto Božović)

Američka ambasada u Crnoj Gori saopštila je da Sjedinjene Američke Države očekuju da će se nova crnogorska Vlada boriti sa korupcijom koja je usporila evroatlantske integracije zemlje.

Ambasada SAD navela je na Tviteru, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da “korupcija podriva vladavina prava i slabi povjerenje javnosti u vladine institucije”.

“Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, SAD potvrđuju da je transparentno upravljanje ključno za živu demokratiju. Pozivamo sve zemlje da ispune svoje obaveze u borbi protiv korupcije”, navodi ambasada SAD.

Iz ambasade su naveli da je “najveća prijetnja demokratiji korupcija onih koji su izabrani da vode”, kao i da se “nijedna spoljna prijetnja ne može mjeriti snagom korupcije iznutra".

Glasovima nove parlamentarne većine koje čine tri koalicije, prošlog petka je izabrana 42. Vlada Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića.

Neosnovane optužbe novinarke RTCG protiv ambasadorke Rajnke

Ambasada SAD u Crnoj Gori ocijenila je u srijedu neosnovanim optužbe protiv ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke izrečene u sinoćnoj emisiji Teleskopija javnog servisa RTCG, u kojoj je novinarka Tamara Nikčević izrekla niz optužbi na račun Rajnke, ne nudeći dokaze za svoje tvrdnje.

"Neosnovane optužbe protiv ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke, izrečene juče na TVCG, jasno ukazuju na potrebu za višim profesionalnim novinarskim standardima u Crnoj Gori", saopštila je ambasada SAD.

U saopštenju se navodi da je "razočaravajuće vidjeti takav neprofesionalizam od strane javnog medijskog servisa koji ima mandat da informiše, a ne da obmanjuje javnost".

Novinarka RTCG Tamara Nikčević saopštila je sinoć u emisiji "Teleskopija" da je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri "projektovala", kako tvrdi, "da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta".

Ona je u emisiji "Teleskopija", u kojoj je gost bio politički analitičar Ljubomir Filipović, govoreći o ambasadorki Rajnke, rekla i da je to "žena koja tvrdi da DPS progoni hrišćane".

"To ne da je neozbiljno, nego ja ne znam sa čime se to graniči", komentarisala je Nikčević, navodeći da je njen izvor "vrlo pouzdan", i upitala: "Da li je moguće da jedna tako velika zemlja pošalje u Crnu Goru takvu ambasadorku".

Filipović je tokom iste emisije rekao da smatra da se vjerovatno radi o pogrešno shvaćenoj izjavi, a kasnije je na Fejsbuku napisao da je "siguran da ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke takve stvari nije mogla izgovoriti o Crnoj Gori".

"Kako sam rekao više puta i tokom emisije, zato što sam imao zadovoljstvo da nekoliko puta razmijenim mišljenja sa ambasadorkom Rajnke - siguran sam da ona nije mogla izgovoriti onakve stvari o CG", navodi Filipović.

On je ocijenio da se "u jednom dijelu javnosti primio narativ o tome da je Crna Gora ostavljena na cjedilu, da smo kao i 1918. zaboravljeni i predati Srbiji od strane zapadnih saveznika".

"Osim što je ovo glupost, opasno je, jer takav narativ tjera jedan dio političkog spektra u izolacionalistički nacionalizam", rekao je Filipović.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je na Tviteru da “Radio Televizija Crne Gore tri decenije progoni neistomišljenike DPS-a” i da je po nalogu te partije krenula u progon diplomata.​

“Javni servis Crne Gore što prije vratiti građanima koji ga i plaćaju”, napisao je Krivokapić reagujući na optužbe novinarke RTCG protiv američke ambasadorke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG