Linkovi

Krivokapić predložio sastav nove Vlade: Odbrana Oliveri Injac, MUP Sergeju Sekuloviću


Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove vladE Crne Gore (Foto: RFE/RL)
Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav nove vladE Crne Gore (Foto: RFE/RL)

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, predložio je u petak sastav svog kabineta najavljenog kao “ekspertski”, najavljujući da će kompetencija biti glavni parametar u radu Vlade kako bi se zemlja u naredne četiri godine izvukla iz, kako je rekao, “veoma negativnog stanja”.

Za ministarku odbrane predložena je Olivera Injac, vanredna profesorica na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, dok je za ministra unutrašnjih poslova nominovan podgorički advokat i politički analitičar, Sergej Sekulović, a za ministra vanjskih poslova direktor jednog od direktorata u tom ministarstvu, Đorđe Radulović.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Krivokapić je namijenio Milojku Spajiću, ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta njegovoj nasljednici na čelu NVO “Ne damo Crnu Goru”, Vesni Bratić, dok je za ministarku zdravlja predložena ljekarka Jelena Borovinić Bojović.

Kako je i ranije najavljeno, za ministra ekonomskog razvoja predložen je Jakov Milatović, ministra kapitalnih investicija nekadašnji predsjednički kandidat opozicije, Mladen Bojanić, a za ministra javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Ako Vlada bude izabrana, ministar ekologije, urbanizma i prostornog planiranja biće arhitekta Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, a ministar pravde i manjinskih prava pravni ekspert SPC, Vladimir Leposavić.

“Prvi put Vlada treba da bude ekspertska”, rekao je Krivokapić i objasnio da će njegov kabinet, pored dvanaest ministara, imati i jednog potpredsjednika, lidera URA, Dritana Abazovića.

On je ocijenio da Vlada nije ni počela sa radom a već je pretrpjela brojne kritike, pozivajući sve da pomognu Vladi, kako je rekao, da zajednički dodjemo do najboljeg rješenja.

"Ovo je pitanje svih nas. Zatičemo vrlo negativno stanje", istakao je mandatar, navodeći ponovo primjer Luksemburga kao male države čiji primjer treba slijediti. “Za četiri godine ako budemo ostvarili bar 50 odsto onog što smo zamislili mi ćemo se primaći dovoljno blizu da je kvalitet života postao drugačiji".

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da crnogorski identitet nije sporan, te da, kako je rekao, “mi svi u Crnoj Gori treba da se osjećamo kao Crnogorci, a ko pripada kojoj naciji, to je njegovo lično opredjeljenje”.

“Mi ne želimo nikoga u Crnoj Gori da dijelimo”, rekao je Krivokapić i pozvao sve da na zajedničko prevazilaženje podjela u društvu.

Krivokapić je ranije najavio da će do 27. novembra Skupštini dostaviti program i predlog sastava nove Vlade, o kojoj će parlament odlučivati na sjednici zakazanoj za 2. decembar.

XS
SM
MD
LG