Linkovi

Primopredaja vlasti u Crnoj Gori i susreti sa stranim zvaničnicima


Zdravko Krivokapić i Duško Marković, aktuelni i bivši premijeri Crne Gore i susret Krivokapića sa ambasadorkama SAD-a i Evropske unije - Rajzing Rajnke i Oanom Kristinom Popa (Foto: Twitter)
Zdravko Krivokapić i Duško Marković, aktuelni i bivši premijeri Crne Gore i susret Krivokapića sa ambasadorkama SAD-a i Evropske unije - Rajzing Rajnke i Oanom Kristinom Popa (Foto: Twitter)

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sastao se u ponedjeljak sa svojim prethodnikom na funkciji premijera Duškom Markovićem, čime je i zvanično otpočeo svoj mandat na čelu 42. Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se navodi da su sagovornici razmijenili mišljenje o ambijentu između izbora dvije vlade koji je okarakterisala zdravstvena kriza i zahtjevna ekonomska situacija, te konstatovali da je neophodno održati investicioni ciklus i unaprijediti standard građana.

Marković je informisao Krivokapića o realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata sa posebnim akcentom na razvoj sjevera i istakao da je najvažniji zadatak nove Vlade da što prije usvoji Budžet kako bi se sačuvao razvojni momentum i obezbjedilo nesmetano funkcionisanje sistema u cjelini.

Premijer Krivokapić je zahvalio na konstruktivnom pristupu i ocijenio korisnim resorne sastanke koji su prethodili formiranju 42. Vlade Crne Gore.

„Naš zadatak je da na najbolji način, koristeći ljudski kapital, radimo za zajedničko dobro svih građana Crne Gore“, rekao je premijer i istakao da je formiranje ovakve Vlade jedini ispravan put za Crnu Goru u ovom trenutku.

Prema navodima saopštenja, sastanku su prisustvovali generalni sekretar Krivokapićeve Vlade Crne Gore, Božo Milonjić, i šefica Kabineta predsjednika Vlade, Ivana Malović.

Vlada premijera Krivokapića dobila je u petak podršku 41 poslanika crnogorskog parlamenta, uz 28 glasova protiv i jednim uzdržanim od 70 prisutnih u 81-članom parlamentu.

Krivokapić dobio poziv za posjetu Briselu, Zorka Kordić glavni pregovarač sa EU

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić prvog radnog dana na novoj funkciji je primio u posjetu šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popa, a tokom razgovora, koji je protekao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, predsjednik je naglasio čvrsto opredeljenje Vlade za uspješan nastavak evropske integracije Crne Gore, saopštio je Krivokapićev kabinet.

“Premijer Krivokapić je, između ostalog, obavijestio ambasadorku Popu da je Vlada na današnjoj sjednici imenovala gospođu Zorku Kordić za glavnog pregovarača sa Evropskom unijom”, saopšteno je iz Vlade.

Prema navodima saopštenja, “ambasadorka Popa je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je premijer imao prvi zvanični sastanak upravo sa delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, kao i nadu i uvjerenje da će buduća saradnja biti uspješna”.

Pored toga, navodi se da je ambasadorka Popa uputila zvanični poziv premijeru Krivokapiću za posjetu institucijama Evropske unije u Briselu.

Krivokapić primio Rajnke: Crna Gora ostaje dosljedna preuzetim međunarodnim obavezama i aktivnom djelovanju u NATO-u

Premijer Krivokapić saopštio je da je primio u zvaničnu posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, navodeći da je sa Rajnke razgovarao i u ranijem periodu, saopštio je njegov kabinet.

“Tokom razgovora, potvrđeno je prijateljstvo i partnerstvo između dviju zemalja, i puna podrška SAD reformama u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, “istaknuto je da Vlada Crne Gore ostaje dosljednja preuzetim međunarodnim obavezama, kao i aktivnom djelovanju u okviru NATO saveza”, navodi se u saopštenju Vlade.

Ambasadorka Rajnke razgovarala je i sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem, objavili su na društvenoj mreži Tviter ambasadorka Rajnke i američka ambasada u Crnoj Gori.

Ambasadorka Rajzing Rajnke navela je da se sa Abazovićem sastala kako bi “čula više o tome šta će mu kao potpredsjedniku Vlade biti prioriteti”.

"Izrazila sam posvećenost nastavku snažne bezbjednosna saradnje, koja uključuje efikasnu borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala", saopšteno je na Tviter nalogu američke Ambasade nakon sastanka Rajnke sa Abazovićem.

Poslije sastanka sa novim šefom diplomatije Radulovićem, Rajzing Rajnke je navela da "kao prijatelji, partneri, saveznici koji dijele iste vrijednosti, SAD će nastaviti da očekuju od Crne Gore unapređenje demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda širom svijeta".

"Tokom prvog sastanka sa ministrom vanjskih poslova Radulovićem, razgovarala sam o konstruktivnoj ulozi koju je Crna Gora godinama imala u međunarodnim organizacijama. SAD se raduju nastavku naše intenzivne saradnje na međunarodnom planu, uključujući saradnju u okviru NATO saveza", rekla je Rajzing Rajnke.

Veljović napušta funkciju direktora policije

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, saopštio je nakon sastanka sa direktorom Uprave policije, Veselinom Veljovićem, dogovoreno da Veljović neće više obavljati tu funkciju.

Direktora Uprave policije imenuje i razrješava Vlada Crne Gore, na osnovu javnog konkursa, na predlog ministra unutrašnjih poslova, a tu funkciju u novoj Vladi obavlja Sergej Sekulović.

XS
SM
MD
LG