Linkovi

Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije


Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije u Podgorici, Vladimira Božovića, istovremeno pozdravljajući, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, odluku Vlade Republike Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, navodeći da “za to nije ni bilo razloga”.

"Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese", piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima, "za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji. Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja".

Oni su u saopštenju naveli da zbog toga "ova Vlada i ovo Ministarstvo vanjskih poslova neće povući svoju odluku."

MVP je poručilo i da je “neshvatljiva” izjava premijerke Srbije Ane Brnabić, ocjenjujući da to “u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

"Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema", piše u saopštenju.

Oni tvrde da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, "što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima".

"Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji", zaključeno je u saopštenju MVP.

EU: Uzdržavanje od poteza koji ugrožavaju odnose dve zemlje

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopštila je u ponedjeljak da EU poziva na uzdržavanje od postupaka koji bi mogli ugroziti prijateljske odnose Crne Gore i Srbije.

Odgovarajući na pitanje TVCG da li je Evropska komisija upoznata sa cjelokupnim istorijskim kontekstom koji je u osnovu odluke o protjerivanju ambasadora Srbije, Pisonero je rekla da je Evropska komisija imala priliku da izrazi svoj stav juče, i da je ”poruka poslata sa njihove strane”.

Pisonerova je ponovila da je “poštovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja kamen temeljac procesa proširenja, ali takodje i procesa stabilizacije i pridruživanja”, prenosi portal RTCG.

Crna Gora i Srbija solidno napreduju ka EU. Unija poziva na uzdržavanje od postupaka koja mogu ugroziti obostrane priateljske veze”, rekla je Pisonero, poručujući da je očuvanje dijaloga i obostranog povjerenja, od sustinske vaznposti, posebno medju zemljama koje su na putu ka EU.

RTCG navodi da Pisonero Hernandez nije odgovorila pitanje te televizije da li je Evropska komsija pozvala Srbiju na isti potez 2008. kada je Beograd odlučio da protjera crnogorskog ambasadora, nakon odluke Crna Gore da prizna nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG