Linkovi

NATO donira respiratore i zaštitnu opremu Crnoj Gori, Albaniji i S. Makedoniji


Zastava Severnoatlantske alijanse (Foto: AP)
Zastava Severnoatlantske alijanse (Foto: AP)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da će Crna Gora dobiti respiratore i zaštitnu opremu od Alijanse u borbi protiv koronavirusa, najavljujući da će pomoć biti poslata u narednom periodu.

"To je dokaz NATO solidarnosti i podrške jedni drugima. Ako bude potrebe, obezbijedućemo i drugu vrstu pomoć, osim respiratora", rekao je Stoltenberg, za Radioteleviziju Crne Gore.

NATO je saopštio da će NATO do kraja oktobra ili novembra isporučiti Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji respiratore u cilju borbe protiv koronavirusa.

“NATO saveznice Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija dobiće desetine respiratora i ukupno oko 1.5 miliona eura u medicinskim zalihama iz Povjereničkog fonda za odgovor na pandemiju", piše u saopštenju.

U saopštenju NATO se navodi da je odluka o pomoći uslijedila nakon zahtjeva za pomoć ove tri zemlje NATO Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

NATO je formirao zalihe medicinske opreme za pružanje hitne podrške zemljama članicama ili partnerskim državama kojima je ona potrebna, a trgovina i skladištenje opreme vrši se preko Agencije za podršku i nabavke Alijanse (NSPA).

Iz NATO su saopštili da je nekoliko država saveznica doniralo vrijedne donacije ovom fondu, uključujući i respiratore iz SAD i Mađarske, kao i ličnu zaštitnu opremu iz Njemačke.

XS
SM
MD
LG