Linkovi

Crna Gora: Parlament raspravlja o vladi za koju Abazović tvrdi da je prva demokratska u istoriji


Dritan Abazović, lider partije "URS" i crnogorski predsednik Milo Đukanović tokom parlamentarne rasprave (Foto: RFERL)
Dritan Abazović, lider partije "URS" i crnogorski predsednik Milo Đukanović tokom parlamentarne rasprave (Foto: RFERL)

Crnogorski parlament nastavio je u četvrtak zasijedanje o izboru nove Vlade Crne Gore, a jedan od lidera nove parlamentarne većine, lider pokreta URA i koalicije Crno na bijelo, Dritan Abazović, koga je mandatar Zdravko Krivokapić nominovao za vicepremijera, ocijenio je da je “ovo prva demokratska vlada u istoriji naše zemlje”.

O ekspozeu i predloženim ministrima

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić ocijenio je da ekspoze mandatara Krivokapića ne zaslužuje prelaznu ocjenu, navodeći da u programu “nema mjerljivih cifara”.

"Crna Gora je krajem 2019. godine bila najbolja u regionu, imali smo 50 odsto prosjeka Evropske unije. Imamo Institut Legatum i indeks prosperiteta, koji pokazuje da je Crna Gora najbolja u regionu, na 50 mjestu. Ja bih volio da za vrijeme vaše vlade budemo na 20. mjestu”, rekao je Sekulić navodeći da je prosječna plata na kraju prošle godine bila je 517, a sada je 525 eura", rekao je Sekulić.

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da bi želio da vjeruje, da je “sve što se dogodilo nakon izbora, polukošmar i da nas sjutra čeka sunčano jutro koje su obećavali“.

To su i očekivanja građana koji su nas podržali, jer su željni pravde, gospodine Krivokapiću“, ističe Knežević, navodeći da DF nije prevario nikoga i da će podržati Vladu, iako ima “utisak da će sve ostati isto”.

Ovo nije ekspertska Vlada, ovo je Vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića“, rekao je Knežević, tvrdeći da u predloženoj Vladi ima i ljudi i koji su 30. avgusta glasali DPS.

Ovdje mislim da gospođu (Oliveru) Injac (kandidatkinja za ministarku odbrane) koja je jedan od najzaslužnijih jurišnika sigurnog glasa DPS-a“, rekao je Knežević, poručujući Krivokapiću da je bilo “poštenije da je za ministra odbrane ostavio Predraga Boškovića, nego što je predložio Oliveru Injac. Gospođa Injac je DPS-ovka sa dna kace, ima ih najmanje još dvoje (u novoj Vladi)“, istakao je Knežević.


"I prva vlada koja predstavlja volju naroda, a ne zaboravite da smo volju naroda uspjeli da ostvarimo većinski u neregularnim uslovima na izborima koje ste vi organizovali, u datumu koji ste vi odredili i uslovima koje ste vi postavili”, rekao je Abazović u obraćanju poslanicima Demokratske partije socijalista i dodao da to “govori o velikom brodolomu koji je vaša partija doživjela”, ocjenjujući da je “ovo zadnji put da će ovaj broj poslanika vašeg poslaničkog kluba (DPS) biti u ovom parlamentu”.

On je rekao da 30. avgust svako treba da slavi kao dan demokratije i izrazio nadu da će tranzicija vlasti, bez obzira na sve probleme, nerazumijevanja i različite koncepte “u jednom trenutku označiti da je Crna Gora pokrenula demokratski točak” i da će “svaka naredna tranzicija vlasti biti prihvatljivija za one koji većinski budu odlučivali o novoj vladi”.

"Vaša vlada, predsjednik koji je ovdje sjedio, sedam puta je bio premijer. Bio je sastavni dio politike koja je vršila deportacije, ratne zloičine i raznorazne aktivnosti koje nemaju nikakve veze sa ovim ljudima ovdje, zato što oni nikad nisu bili vlast”, rekao je Abazović, koji je predložen za potpredsjednika Vlade.

On je naveo da nova vlast Vladu prezima sa 600 miliona eura nedostajućih sredstava za 2021. godinu i sa 4 milijarde eura duga.

"Sa četiri milijarde eura duga nam ostavljate zemlju i pričate da nije spržena, dok se vaši funkcioneri bahate u vilama od nekoliko desetina miliona eura”, rekao je i upitao kako odlazeću vlast “nije sramota da priča o jednonacionalnoj vladi”.

Abazović je optužio “DPS i kriminalne klanove” da “crtaju metu ljudima”, navodeći da crtaju metu i njemu tako što dolaze njegovoj kući kad on nije prisutan. On je upitao opozicione poslanike “ko su oni da pričaju o zaštiti manjinskih prava, kad su deportovali ljude”.

„Mene ne zanima 1918. nego 2024-a. Ovo je zajednička država. Vi hoćete privatnu, ne možete”, rekao je Abazović navodeći da Crnoj Gori ne trebaju “lovćenske, nego budžetske straže”.

Odgovarajući na dio govora poslanika DPS da je fraza “spržena zemlja” kodno ime za srpsku ofanzivu na Bihać, Abazović je rekao da se to od odnosilo na “državnu pljačku koju ste činili”.

Na izlaganje Abazovića reagovao je poslanik DPS-a Luiđ Škrelja, poručujući mu da bi prije dolaska u Skupšinu uzme “neki lijek za smirenje kako ne bi vikao u parlamentu prilikom izlaganja”.

Škrelja je ocijenio da je Abazovićevo obraćanje njemu “nevaspitano i nekulturno”, optužujući lidera URA-e da mu je prstom prijetio, uz riječi da je “sljedeći na spisku”.

„Ništa si čovjek, ako ne počneš od mene i da cijela javnost zna šta sam skrivio“, naveo je Škrelja i dodao da bi on volio da bude prvi na spisku procesuiranih, optužujući Abazovića da mu je “špijuniranje u krvi”.

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić ponovila je da ta stranka neće podržati Krivokapićevu vladu, ocjenjujući da je njen sastav “diskriminatorski prema manjinskim narodima”.

Ona je rekla da je predložena “jednonacionalna, jednovjerska i svetosavska Vlada”, navodeći da njen sastav nije u duhu Ustava Crne Gore i da je “osudjena na propast”.

Poslanik Demokratskog fronta Vladan Raičević rekao je da je Crna Gora “zemlja svih njenih gradjana: multietnička, multikonfesionalna, na putu da postane evropska”, te da Vlada treba da se fokisira na jačanje ekonomije i rast standarda gradjana.

„Naš zajednički cilj mora biti borba protiv kriminala i korupcije bez posvećenosti u tom pravcu niti ima nas, niti članstva u EU”, rekao je Raičević i dodao da moramo umanjiti vještačke podjele „koje nas vuku unazad“.

Poslanica Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene tokom svoje diskusije obratila se Krivokapiću, iskazujući ogorčenje jer su mu, kako je rekla, “usta puna pravičnosti i pravde”.
"Moje prvo razočarenje se desilo kada ste, kao univerzitetski profesor, rekli da vam je čast što vas je doveo (Miodrag) Daka Davidović, ratni profiter i švercer oružjem... koji svoje grehove želi da opere kroz ktitorstvo i donacije crkvi, a otvoreno je ušao u političku arenu, privatizujući i crkvu i vas i vašu vladu i preko 150 profesora univerziteta i Dritana Abazovića...", rekla je Bošnjak, čija partija je najavila 200 dana podrške Krivokapićevoj Vladi.
Ona je rekla da je očekivala da se mandatar ili crkva ogradi od izjava Davidovića, ocjenjujući da ih je kontroverzni biznismen svojim izjavama “ponizio”.
"Dabogda se srušio Univerzitet ako je Daka Davidović neko koga treba da prate univerzitetski profesori", rekla je Bošnjak.
Zdenka Popović iz koalicije “Mir je naša nacija” ocijenila je da "biramo prvu slobodnu i demokratsku vladu”, kao i da joj neće biti lako u teškoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi.
Neće biti lako ni brzo jer je neoliberalna ekonomska škola godinama forsirala slobodno tržište, a to tržište diktiralo je tempo državi i pravila, umjesto da bude obratno. To je dovelo do toga da imamo ekonomiju na ivici ponora", rekla je Popović.

U petak se očekuje da poslanici glasaju o programu i sastavu nove Vlade Crne Gore.

XS
SM
MD
LG