Linkovi

Crna Gora emitovala 750 miliona eura obveznica: "Juče bukvalno izbjegnut bankrot"


Novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić govori na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore (Foto: Gov.me/S.Matić)
Novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić govori na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore (Foto: Gov.me/S.Matić)

Zvaničnici nova crnogorske Vlada potvrdili su u srijedu da je Crna Gora emitovala obveznice na međunarodnom tržištu u vrijednosti od 750 miliona eura, kako bi pokrila dospjela potraživanja od preko pola milijarde eura, te finansirala budžetski deficit i razvojne projekte, navodeći da je država juče “bukvalno izbjegla bankrot”.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je država, prilikom zaduživanja, dobila jednu od najpovoljnijih ponuda, navodeći da je prethodna vlast novoj Vladi “ostavila najveće gubitke”.

“I ako mi znamo da su krediti koji dolaze za naplatu od 500 miliona eura, đe je taj proizvod Crne Gore koji će obezbijedi taj kredit koji smo u obavezi da vraćamo. Neka kaže taj analitičar kako se to moglo drugačije uraditi”, saopštio je Krivokapić, navodeći da osjeća “ponos i zadovoljstvo što smo obezbijedili ovakav pristup, nimalo jednostavno”.

On je ocijenio da su najmanju podršku u tome imali od Crne Gore i “onih koji pričaju da su nam sve obezbijedili”, optužujući prethodnu vlast da su zemlju “doveli u ovakvu situaciju”.

“Oni treba da se izvinjavaju zašto su Crnu Goru doveli u ovakvu situaciju, a ne mi koji smo ovdje tri dana", rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spaić, rekao je da je Crna Gora "juče izbjegla bukvalno bankrot" i podsjetio da su 23. novembra održali sastanke sa bivšim ministrom I njegovim timom, koje je ocijenio “korektnim i kooperativnim”.

“Mi smo vidjeli situaciju kakva je i za dva dana donijeli odluku. Od 25. novembra počeli smo sa pripremom izdavanja obveznica. Čitav tim Ministarstva finansija je radio na tome i u toku prethodnog ministra finansija i za posljednja četiri dana", rekao je Spajić i da "smo reagovali prije početka sledeće godine, da ne bi upali u dužničku krizu", navodeći da naredne godine dolaze na naplatu potraživanja u visini od 520 miliona eura.

On je rekao da “dug dolazi na naplatu u martu”, navodeći da, “ukoliko bi pokušali sa takvim planom i sledeće godine da izdamo obveznice, cijena bi bila višestruko veća i ušteda je oko 100 miliona eura”.

“Ovih 750 miliona eura nam obezbjeđuje da imamo dvije godine mira u ovoj državi. Da imamo fiskalnu i svaku drugu stabilnost. Ovo je bila jedina iznuđena mjera", rekao je Spajić, navodeći da je kamata koju su izdali 2.875 odsto, te da je potražnja od skoro tri milijarde eura.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, rekao je da je od 750 miliona eura najveći dio novca potreban za otplatu glavnice koji dolazi na naplatu naredne godine.

"Jedan dio novca potreban za finansiranje deficita budžeta za narednu godinu, a jedan dio novca je opredijeljen za razvojne projekte", rekao je Milatović.

Novo zaduživanje kritikuju i dio pozicije i opozicija

Opoziciona Demokratska partija socijalista oštro je kritikovala novo zaduživanje države, navodeći da je ta partija i prethodna Vlada bili izloženi satanizaciji zbog “navodnog nekontrolisanog zaduživanja na štetu države i građana”.

Zamjenik predsjednika DPS Duško Marković rekao je da nakon “samo nekoliko dana funkcionisanja nove Vlade putem Tvitera smo obaviješteni o skoro milijardu eura novog zaduživanja, i da je tim činom Crna Gora dobila ekonomsku perspektivu”.

"Ponavljam: novoj Vladi 750 miliona dodatnog duga – jednako je ekonomska perspektiva! Ne želeći da govorim, da niti je dobar primjer niti poželjan model – da se zadužujete a da nemate program finansijske konsolidacije, ipak je ova operacija obavljena zahvaljujući povjerenju stranih kreditora i investitora u Crnu Goru kao pouzdanu ekonomsku i investicionu destinaciju. A to je rezultat prethodne Vlade i kredibilitet stečen za četiri godine njenog mandata", rekao je Marković.

Osim DPS, novo zaduživanje kritikovali su i iz Ujedinjene Crne Gore, koja podržava novu Vladu, pozivajući Spaića da hitno objasni “jučerašnju izjavu na Tviteru da je obezbijedjena ekonomska budućnost Crne Gore novim zaduživanjem od 750 miliona eura”.

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, koji je takodje podržao Krivokapićevu Vladu, najavio je da će tražiti hitno zasijedanje Skupštine zbog, kako je rekao, “kriminalnog ponašanja premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića u vezi emisije euroobveznica”.

“Krivokapiću, Vlada ne smije da se zadužuje ni troši nivac građana tajno. To je kriminal”, naveo je Medojević u saopštenju.

XS
SM
MD
LG