Linkovi

Krivokapić predstavio program vlade, Đukanović očekuje "korektnu kohabitaciju"


Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivkokapić u Skupštini Crne Gore ( Foto: Skupština Crne Gore)
Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivkokapić u Skupštini Crne Gore ( Foto: Skupština Crne Gore)

Sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj se raspravlja o izboru nove Vlade mandatara Zdravka Krivokapića počela je u srijedu u podne, a očekuje se da se poslanici najkasnije do petka izjasne o mandatarovom predlogu programa i kabineta koji je najavljen kao “ekspertski”.

U opširnom ekspozeu, mandatar Krivokapić predstavio je poslanicima i javnosti svoj program, poručujući da “nema tih pojedinaca ili paralelnih institucija koje smiju ili mogu biti jači od države”.

“Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi. Želim da ispunim očekivanja svih onih koji su glasali za promjene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše", rekao je Krivokapić.

On je rekao da se stanje koje nova Vlada zatiče može nazvati “svojevrsnim državnim udarom”, pojašnjavajući da je “situacija u javnim finansijama ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana pandemijom Kovida 19 izvan kontrole, zdravstveni sistem nadomak kolapsa a medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti”.

Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, rekao je Krivokapić, optužujući odlazeću vlast “da je primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi dodatno otežao posao novoj vlasti”.

Krivokapić je rekao da “smo svjesni da se postojeća kriza može prevazići isljkučivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanetnim radom na jačanju ekonomije i vladavine prava”.

“Zadatak koji danas prezumimamo nakon 30 godisnje vladavine DPS i njihovih koalicionih partnera je veoma težak, izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, jedini izbor koji imamo je da iskoristimo šansu da našu Crnu Goru vratimo na pravi put”, rekao je Krivokapić i dodao da je Crnoj Gori potrebno “zajedničko djelovanje svih poslanika parlamenta i, naravno, svih građana”.

Mandatar je u ekspozeu najavio donošenje više prioritetnih zakona, uključujući i zakone o lustraciji, porijeklu imovine, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata, ali i preispitivanje, izmjenu i dopunu svih “diskriminatornih” zakona.

Pored toga, Krivokapić je najavio reviziju i preispitivanje svih koncesionih ugovora, kao I donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima i izmjenu Zakona o energetici.

andatar je u ekspozeu obećao i “bespoštednu borbu” protiv korupcije i organizovanog kriminala, najavljujući i da će se njegov kabinet zalagati za dobrosusjedske odnose sa državama regiona.

Krivokapić je u ekspozeu objavio i personalni sastav nove crnogorske vlade, u kojoj će, ako Vlada dobije podršku poslanika, funkciju potpredsjednika obavljati lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, ministra odbrane Olivera Injac, a vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Za ministra unutrašnjih poslova predložio je Sergeja Sekulovića, ministra finansija i socijalnog staranja vodiće Milojka Spajića, ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, a ekonomskog razvoja Jakova Milatovića.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Za upravljanje resorom javne uprave, digitalnog društva i medija predložena je Tamara Srzentić, dok će na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biti Aleksandar Stijović.

DPS: Građani nisu glasali za velikosrpske ideje

Poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković rekao je da su “izbori obilovali neregularnostima i pritiscima od strane nove parlamentarne većine i njihovih mentora, a o tome toliko stidljivo pričamo”.

“Mentora koji su se na najbezobzirniji način upleli u izborni proces, mentora iz mračne prošlosti naše države za koju smo mislili da je daleko iza nas, mentora koji su bili vođe anticrnogorskih i četničkih skupova na kojima je i današnji mandatar bio prisutan i gdje je stekao matricu svog političkog djelovanja”, rekao je Eraković, koji je naveo i da je fraza iz ekspozea o “sprženoj zemlji” kodno ime ofanzive srpskih trupa na Bihać nekoliko dana poslije Srebrenice.

On je rekao da je značajan broj birača naklonjen državnotvornoj i evroatlantskoj ideji na izborima glasao protiv DPS-a “što je i njihovo legitimno pravo”, ali da je “siguran da ti gradjani nisu glasali za velikosrpske ideje i za potiranje crnogorskih ideala i principa”.

On je kritikovao i dio ekspozea koji se odnosi na konstataciju da je situacija sa Kovidom van kontrole, navodeći da je Krivokapić svojim dosadašnjim ponašanjem poslao poruku da mjere ne treba poštovati.

“Krivite Vladu Crne Gore zbog situacije u kojoj se nalazimo, na to nemate pravo... bili ste glavni promoter koji je kršio epidemiološke mjere u Crnoj Gori”, rekao je Eraković i podsjetio ga na prisustvo izbornim proslavama i sahrani mitropolita Amfilohija. “Vjerovatno ćete početi (da poštujete mjere) od petka, kad budete izabrani”

Medojević: Vlada manjinska, program kao seminarski rad

Na početku sjednice, kojoj je prisustvovao i predsjednik Milo Đukanović, lider Pokreta za Promjene iz većinske “Koalicije za budućnost Crne Gore”, Nebojša Medojević, saopštio je da se nisu stekli uslovi za raspravu o predlogu programa Vlade i zatražio pauzu da bi se utvrdila ustavnost.

Njegov predlog da se mandataru da 24 sata i dopunio program mandatara Zdravka Krivokapića, što je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić odbio.

“Ovo što smo mi dobili od mandatara kao program rada Vlade ni po formi ni po sadržaju ne odgovara kriterijume da bi mi mogli danas da razgovaramo o jednoj ovako važnoj temi, posebno što u ovom materijalu ne postoje mjerljivi parametri niti kriterijumi na osnovu kojih bi mogli da ocjenjujemo rad ove Vlade”, rekao je Medojević i dodao da se radi o “dosta specifičnoj vladi, vladi jedne političke partije i jedne NVO “Ne damo Crnu Goru” koja je bliska SPC”

On je rekao da je u pitanju “manjinska vlada” i čijem programu nisu učestvovali poslanici koji će glasati za njen izbor.

“Ovo je nešto slično seminarskom radu Sveta Marovića u Kumrovačkoj školi”, rekao je Medojević, čiji Pokret za promjene je najavio podršku Vladi, koju je oročio na pola godine.

“Mi ćemo glasati za ovu Vladu, ali nećemo dozvoliti da nas mandatar ovako ponižava”.

Poslanica Demokratskog fronta, člana koalicije Za buducnost Crne Gore, Simonida Kordić, kritikovala je ekspoze mandatara, navodeći da u njemu nije prioritet hapsenje kriminalaca i razotkrivanje afera, te da su ponudu “kozmetičkih” izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeropispovijesti imali i od prethodne Vlade.

“Postoji opravdana bojazan, toga smo svi svedoci, da se članovi Vlade već malo ogradjuju od elementarnih narodnih zahteva, što se tiče razotkrivanja korupcionaških afera i vraćanja novca koji je nelegalno iznet iz Crme Gore na neke privatne račune... već čujemo da to nije prioritet”, rekla je Kordić i upitala mandatara zašto to nije rekao u predizbornoj kampanji.

Kordić je izrazila rezerve i prema dijelu ekspozea koji se odnosi na najavu mandatara da planira izmjenu i dopunu tog zakonskog teksta, a ne njegovu suspenziju. Prema njenim rijećima, “činjenica je da smo pobedili na izborima, da je pobedio narod i da ćemo tu volju naroda braniti”.

“Sve sto Vlada bude predložila i bude dobro mi ćemo podržati. Sve što Vlada bide predložila a to ne bude u korist naroda nego u korist nekih drugih centara, mi cemo ovdje zaustaviti”, rekla je poslanica DF-a.

Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije rekao je da Krivokapić tvrdnjom o "prvoj demokratskoj Vladi" negira ono što je zapisano u Ustavu Crne Gore ili Deklaraciji nezavisnosti.

"Mislim da ste terminološki pobrkali, mislim da se formira prva vlada nakon demokratske smjene vlasti. Onoliko koliko budete kvalitetno radili, toliki će biti odnos SDP-a prema Vladi", kazao je Konjević i dodao da ostaje nejasna projekcija da će se država zadužiti više od pola milijarde.

"Nemate slova u ekspozeu o prihodnoj strani, sivoj ekonomiji, poreskom dugu, niti govorite o tome kako ćete ga naplatiti. Nemate slova o borbi sa Kovidom, modalitetima kako pomoći privredi, a nemate ni slova o politici zarade", rekao je Konjević.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, rekao je da u toj stranci ne mogu biti srećni ako mandatara predlaže vjerska zajednica, a minister kvalifikuje dobar odnos sa tom vjerskom zajednicom.

"Nisu građani 2006. željeli takvu Crnu Goru, zato vas pozivam da čuvamo sekularizam. Tako hrabro ste se odrekli jedne trećine građana koja je podržala nezavisnost Crne Gore. Kakvu poruku šaljete Evropi i Crnoj Gori", rekao je Ibrahimović.

Novu većinu od 41 poslanika u 81-članom parlamentu čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, dok će u opozicionim klupama, prvi put nakon 30 godina, sjedjeti poslanici Demokratske partije socijalista i njihovi tradicionalni saveznici, među kojima su i partije koje predstavljaju manjine.

I pored oštrih kritika lidera Demokratskog fronta na račun Krivokapićevog izbora članova kabineta, glavni odbori partija koje predstavljaju novu parlamentarnu većinu najavile su da će njihovi poslanici podržati izbor nove Vlade Crne Gore.

Đukanović: Očekujem korektnu kohabitaciju

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, saopštio je novinarima u Skupštini da očekuje “korektnu kohabitaciju” sa novom Vladom, navodeći da misli da je “Crna Gora već više puta iznenadila nepovjerljivu javnost”, te da “nema razloga da opet prijatno ne iznenadi”.

“Ne vidim razlog za zebnju, ne vidim nikakvo novo iskušenje”, kazao je Đukanović i dodao da se nikada nije miješao u poslove Vlade.

On je rekao da neće imati nikakav problem da obezbijedi “svojim korektnim ustavnim funkcionisanjem, nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti”, navodeći da je ubijeđen da će i nova Vlada poštovati Ustav i doprinositi uspješnoj kohabitaciji.

“Ja vjerujem da će Crna Gora nakon ovog iskustva izaći kao još jedna zrelija demokratija nego što je danas”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je dobro što je započet process izbora nove vlade jer je već prošlo tri mjeseca od parlamentarnih izbora, navodeći da je “ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića zasnovan je na predrasudama koje su njegovi autori formirali o nekom prethodnom vremenu”.

“Drugo, mislim da o ovoj, kao i o svakoj prethodnoj vladi, treba suditi na osnovu onoga što će uraditi, a ne na osnovu najava“, rekao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG