Linkovi

Varhelji pozdravio odluku Srbije da ne protjera crnogorskog ambasadora i pozvao Crnu Goru da učini isto


Zastava Evropske unije (Foto: AP/Jean-Francois Badias)
Zastava Evropske unije (Foto: AP/Jean-Francois Badias)

Oliver Varhelji, komesar za proširenje i susjedsku politiku Evropske unije, saopštio je da pozdravlja odluku Vlade Srbije da ne protjera ambasadora Crne Gore i pozvao Crnu Goru da uradi isto.

"Pozdravljam odluku Vlade Srbije da ne protjera ambasadora Crne Gore. Pozivam Crnu Goru da uradi isto. Poštovanje dobrih komšijskih odnosa i regionalna saradnja su kameni temeljci proširenja Evropske unije i Procesa stabilizacije i pridruživanja", napisao je Varhelji na društvenoj mreži Tviter.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da će biti povučena odluka o proglašavanju Tarzana Miloševića, crnogorskog ambasadora u Srbiji, nepoželjnom osobom, kao i zahtev da napusti njenu teritoriju.

"Večeras ćemo povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića, kao unilateralni, jednostrani akt, jer su nam iznad svega važni dobri odnosi", izjavila je premijerka Srbije.

Vučić, Selaković i Stefanović o odluci Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je povlačenje odluke o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića dobra za zemlju jer su, kako je objasnio, život i odnosi između komšija mnogo više od konvencija.

"Odustajanjem od proterivanja ambasadora možemo da pokažemo svoju snagu, a ne slabost. Napravili smo dobru stvar za našu zemlju, ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brvnu", rekao je Vučić u Kruševcu posle obilaska područja na kome se gradi takozvana Kovid bolnica.

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je da je Srbija postupila dostojanstveno i pružila ruku Crnoj Gori sa kojom želi da uspostavi najbolje moguće odnose.

Selaković je za Radioteleviziju Srbije rekao da je uveren da ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović nije napravio diplomatski prekršaj, kako je navedeno u obrazloženju crnogorske vlade.

Borislav Stefanović, zamenik predsednika opozicione Stranke slobode i pravde i nekadašnji politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova, kritikovao je odluku Vlade Srbije o povlačenju recipročnih mera prema Crnoj Gori.

"Države nikad ne menjaju takve odluke. Ovako ste priznali da je odlazeća crnogorska vlast u pravu i da ste poslali potpuno neodgovarajuću osobu u Podgoricu, pa ste brže bolje pojeli sopstvenu odluku, čime ste samo dodatno pokazali da od Srbije pravite banana državu", ukazao je Stefanović u saopštenju.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u subotu da je od ambasadora Srbije zatraženo da napusti Crnu Goru, kako je objašnjeno, zbog omalovažavanja te države.

Takođe, u obrazloženju te odluke navedeno je i da je Božović unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore.


Brnabić je u obraćanju medijima rekla da je odluka doneta inicijativu Vučića predsednika Srbije i posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore.

Prema njenim rečima predsednik države ih je zamolio da razmotre subotnju odluku donetu pošto je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom.

"Pozvao nas je da se konsultujemo o odluci da Milošević u roku od 72 sata napusti Srbiju donetoj kao recipročnoj meri u skladu sa diplomatskim protokolima i Bečkom konvencijom", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je prenela da je, kako je ukazala Aleksandar Vučić rekao da podržava tu odluku i da su konvencije važne.

"Ali, život, prijateljstvo i saradnja Srbije sa Crnom Gotom su važniji i da treba pružiti još ruku saradnje i prijateljstva", prenela je novinarima premijerka Srbije Vučićeve reči.

Ona je ukazala i da se nada da će taj gest biti protumačen kao akt dobre volje i da će Srbija nastaviti da gradi dobre odnose sa Crnom Gorom.

"Izjava Božovića zbog koje je proglašen personom non grata i u kojoj nekoliko puta poziva na jedinstvo i slogu ni na koji način nije mogla da bude razlog da se ambasador Srbije izbaci iz jedne zemlje", primetila je Brnabić - dodavši da smatra da su vlasti u Crnoj Gori čekale da se, kako kaže, nešto desi kako bi izbacile ambasadora Srbije.

"Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori i zbog toga smo doneli ovu odluku,", zaključila je ona.

Odluku kojom je ambasador Srbije proglašen nepoželjnom osobom i zamoljen da napusti teritoriju Crne Gore donele su odlazeće crnogorske vlasti koje predvodi Demokratska partija socijalista.

Nakon parlamentarnih izbora održanih u julu - Crna Gora je trenutno u fazi formiranja nove izvršne vlasti koju bi trebalo da čini koalicija lista "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo".

Evropska komisija o značaju dobrosusedskih odnosa

Prethodno se tokom dana o diplomatskom sporu dve države oglasila i Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije.

Poštovanje dobrosusedskih odnosa je kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije“, rekla je novinarima u Briselu Ana Pisonero, portaprolka Evropske komisije (EK) povodom diplomatskog spora Srbije i Crne Gore koje su ambasadorima otkazale gostoprimstvo, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Lideri Demokratskog fronta razgovarali sa državnim vrhom Srbije

Andrija Mandić i Milan Knežević, lideri crnogorskog Demokratskog fronta, razgovarali su u nedelju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i državnim vrhom Srbije o odluci crnogorskog Ministarstva inostranih poslova da proglasi ambasadora Vladimira Božovića personom non grata, saopštio je Demokratski front.

“Sledeći nacionalne interese srpskog naroda u borbi za njegov opstanak u Crnoj Gori, lideri Demokratskog fronta se snažno zalažu da buduća vlast napravi radikalni zaokret u spoljnoj politici i odnose Srbije i Crne Gore podigne na najviši nivo”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju Demokratskog fronta se navodi da su Mandić i Knežević ponovili da Božović nije saopštio ništa što ne misli i ne govori svaki Srbin u Crnoj Gori.

"Vučiću i srpskom državnom vrhu Mandić i Knežević su rekli da bi Srbija trebalo da uradi sve što je u njenoj moći da se zaustave ovakvi i slični antisrpski dukljanski naumi, kako bi se stvorile pretpostavke da se nakon 2. decembra u najkraćem mogućem roku odnosi dve bratske države unaprede i podignu na najviši mogući nivo", zaključuje se u saopštenju.

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova proglasilo je u subotu Božovića personom non grata zbog, kako su naveli, dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, kao i zbog ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo recipročnom merom i za personu non grata proglasilo crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića - koja jee u međuvremenu povučena.


Crna Gora i Srbija se solidno kreću ka svom napretku u pristupanju Evropskoj uniji“, dodala je Pisonero.

Krivokapić: Nova Vlada će raditi na ozdravljenju odnosa sa Srbijom

Mandatar za sastav crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić saopštio je da žali zbog odluke Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore da ambasadora Srbije Vladimira Božovića proglasi za personu non grata i recipročnih mjera Beograda.

“Takvi akti nijesu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

On je ocijenio da “odlazeći režim ni u svojim posljednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podjela”.

“Nova Vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, promovisaćemo istinski dobrosusjedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država”, rekao je Krivokapić i dodao: “uzajamno poštovanje biće naša mjera”.

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, episkop Joanikije, saopštio je, povodom protjerivanja ambasadora Srbije da je tim potezom “odlazeća vlast, kao i nebrojeno puta do sada, pokazala je da joj lijeka nema, osim ako se neko od njenih pripadnika jednoga dana pokaje. Daj Bože!"

Episkop Joanikije je dodao da je uvjeren da, kako se ukazao, velika većina građana želi vlast koja će učiti i poštovati istoriju Crne Gore kakva ona jeste.

"Bez potrebe da je prekraja, sužava ili zloupotrebljava, koja će njegovati unutrašnji dijalog radi stabilnosti države i međusobnog uvažavanja onih koji različito misle i vjeruju, kojoj neće biti potrebni diplomatski skandali i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu, a i šire, znati da uspostavi najbolje odnose. Posebno sa bratskom Srbijom”, naveo je Joanikije.

Reagujući na tvrdnje koje je izneo velikodostojnik Mitropolije crnogorsko-primorske - Branko Lukovac, predsednik Saveta Igmanske inicijative za Crnu Goru, poručio je da je uplitanje crkve u vođenje unutrašnje ili spoljne politike države apsolutno je neustavno.

"Neophodno je da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) što pre oslobodi takvih ambicija. Izgleda da Joanikije želi da nastavi sa praksom sistematskog angažovanja Mitropolije crnogorsko primorske kako u unutrašnjim političkim pitanjima, tako i kada je reč o spoljnopolitičkim stavovima i odnosima Crne Gore", rekao je Lukovac - objavila je crnogorska državna agencija Mina.

On je podsetio da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao da se crkva posle izbora više neće mešati u politiku.

"Očigledno je da to mišljenje ne dele svi krugovi u samoj crkvi, otuda i ovo najnovije mešanje“, zaključio je Lukovac.

Podsetimo, Crna Gora i Srbija proglasile su diplomatske predstavnike Beograda i Podgorice na svojim teritorijama personama non grata i zatražile od ambasadora Vladimira Božovića i Tarzana Miloševića da napuste prestonice Crne Gore – odnosno Srbije.

Pošto je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je u tehničkom mandatu, proglasilo ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića za nepoželjnu osobu – recipročnim potezom reagovala je Srbija.

Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore upućena je diplomatska nota u kojoj je ambasador Tarzan Milošević proglašen nepoželjnim u Beogradu - koja je u međuvremenu povučena.

XS
SM
MD
LG