Linkovi

Injac: Neće biti vojne vježbe na Sinjajevini


Ekološki aktivisti, koji su nedeljama protestovali zbog planiranih vojnih vježbi, kažu da je Sinjajevina "najveći pašnjak Balkana".
Ekološki aktivisti, koji su nedeljama protestovali zbog planiranih vojnih vježbi, kažu da je Sinjajevina "najveći pašnjak Balkana".

Nove crnogorske vlasti najavile su u subotu da neće biti vojne vježbe na planini Sinjajevini, od strane prethodne vlade predviđenoj za vojni poligon, koja je spriječena danonoćnim stražama mještana i ekoloških aktivista na katunima te planine za koju kažu da je “najveći pašnjak Balkana”.

Novoimenovana ministarka odbrane Crne Gore, Olivera Injac, pozvala je građane koji protestuju zbog planiranih vojnih vježbi na Sinjajevini da "slobodno idu svojim kućama" navodeći da neće biti nikakvih vojnih aktivnosti na tom prostoru.

"Odmah po započinjanju mojih dužnosti Ministra odbrane, provjeriću svu dokumentaciju i planove vezane za Sinjajevinu, a vrlo rado, čim se ukaže prilika, zajedno sa kolegama posjetiti naš prirodni biser i porazgovarati sa mještanima", rekla je Injac "Vijestima".

Stav ministarke Injac na Tviteru je pozdravio novi potpredsjednik Vlade i lider pokreta URA i koalicije “Crno na bijelo”, Dritan Abazović, navodeći da je prvo obećanje dato gradjanima, mještanima Sinjajevine i eko-aktivistima ispunjeno.

Ministarstvo odbrane u prethodnoj vladi Duška Markovića 21. oktobra saopštilo je da je odložilo vojnu vježbu na Sinjajevini “dok se ne steknu uslovi”, ali su ekolozi i stočari nastavili sa danonoćnim stražama na lokacijama predviđenima za poligon kako bi spriječili najavljenu vježbu.

Ekološke organizacije su protestovale zbog namjere vlasti da izvrši artiljerijsko gadjanje na planini, strahujući da će na taj način trajno biti zagađena brojna vodoizvorišta i pašnjaci, te uništeni neistraženi arheološki lokaliteti.

Komentarišući spor tadašnjih vlasti sa ekolozima i stočarima u vezi vojne vježbe na Sinjajevini, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je izjavio da “mora biti pomirena potreba za zaštitom prirode, ali i potreba vojske za vježbanjem.

“To je važno za sve saveznike i sve zemlje, kako bi ih njihova vojska štitila”, naveo je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG