Linkovi

Njujork tajms: Tramp se obogatio poreskim prevarama


Ljudi ulaze u Trampovu kulu u Njujorku (Foto: AP/Craig Ruttle)

Predsednik SAD Donald Tramp dramatično je uvećao svoje bogatstvo, koristeći sumnjive poreske olakšice i otvorenu prevaru, prenosi Njujork tajms, podsećajući da je početnu imovinu Tramp dobio od svojih roditelja.

Američki predsednik voli da sebe predstavi kao nekog ko je uspeo zahvaljujući svojim sposobnostima, više puta je naveo da je počeo karijeru sa skromnim zajmom od oca u u iznosu od milion dolara i izgradio imperiju kroz investicije i poslovne ugovore.

Međutim, u veoma opširnom i detaljnom izveštaju, priči od 40 hiljada reči, njujorški dnevnik prenosi da je Tramp od svog oca Freda, uticajnog trgovca nekretninama, dobio oko 413 miliona dolara.

Fred Tramp je počeo da daje novac Donaldu i njegovoj braći i sestrama kada su bili deca, a Tajms tvrdi da i danas dobijaju novac od njegove imperije.

Dnevnik prenosi da je predsednik Tramp pomogao svom ocu da uveća bogatstvo izbegavajući porez, uključujući i poteze koje Tajms naziva nepravilnim poreskim odbicima.

U izveštaju se navodi da je Donald Tramp smišljao načine kako da potceni vrednost imovine u posedu kompanije, kako bi znatno smanjio račun za porez.

Njujork tajms takođe prenosi da su Donald Tramp i njegova braća i sestre osnovali lažnu korporaciju da sakriju velike poklone u gotovini, koje su dobili od svog oca.

Prema pisanju njujorškog dnevnika, poreski podaci pokazuju da je porodica Tramp platila samo delić poreza, koji je bila obavezna da plati federalnoj vladi prema poreskom zakonu.

Predsednikovo imanje Mar-a-Lago u Palm biču, na Floridi (Foto: AP)
Predsednikovo imanje Mar-a-Lago u Palm biču, na Floridi (Foto: AP)

U utorak uveče, Bela kuća je izdala saopštenje u vezi sa pričom koju je objavio Njujork tajms.

“Fred Trump je umro pre skoro 20 godina i tužno je da smo svedoci ovog obmanjujućeg napada na porodicu Tramp od strane propalog Njujork tajmsa. Pre mnogo decenija, Poreska služba SAD analizirala je i potvrdila te transakcije. Kredibilitet Njujork tajmsa i drugih medija među američkim građanima je na najnižem nivou u istoriji, zato što su obuzeti napadanjem predsednika i njegove porodice 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, umesto da prenose vesti", navodi se u saopštenju koje je potpisala portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

"... Njujork tajms retko pozitivno izveštava o predsedniku i njegovim izuzetnim uspesima. Možda je vreme za još jedno izvinjenje Njujork tajmsa, kao ono što su morali da izdaju pošto su se toliko osramotili grsškama za vreme izbora 2016", dodaje se u saopštenju.

Dnevnik je svoj izveštaj zasnovao na razgovorima sa bivšim zaposlenima Freda Trampa i više od 100 hiljada stranica dokumenata, uključujući i lične poreske prijave starijeg Trampa.

Po svemu sudeći, nijedna poreska prijava predsednika Trampa nije korišćena u pisanju izveštaja. Tramp je prekinuo tradiciju koja je bila na snazi u Beloj kući pre njega i odbio da objavi svoje poreske prijave.

Trampov advokat Čarls Harder, u svom saopštenju objavljenom u utorak, navodi da su "tvrdnje Njujork tajmsa o prevari i izbegavanju poreza 100 odsto netačne i predstavljaju klevetu. Nije bilo prevare, niti izbegavanja poreza od strane bilo koga. Činjenice na kojima Tajms zasniva svoje lažne optužbe su ekstremno netačne".

Brat predsednika Trampa - Robert, takođe se oglasio saopštenjem u kojem ističe da je Fred Tramp umro u junu 1999. i da je Poreska služba okončala reviziju njegovog nasledstva dve godine kasnije. Robert Tramp je naglasio da njegova porodica ne planira da dalje komentariše optužbe i poziva sve da puste Freda i Meri En Tramp da počivaju u miru.

Njujork tajms prenosi da prema tvrdnjama stručnjaka za porez, predsednik Tramp verovatno neće morati da se suoči sa krivičnim gonjenjem zbog poreske prevare, jer su se navodna krivična dela odigrala pre mnogo godina.

Međutim, kako su stručnjaci rekli za Tajms, mogao bi da se suoči sa građanskim i novčanim kaznama.

Šef dopisništva Glasa Amerike u Beloj kući Stiv Herman učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG