Linkovi

Poreska reforma - Trampova najveća pobeda do sada?


Američki Kongres
Američki Kongres

Američki predsednik Donald Tramp mogao bi biti nadomak postizanja najveće zakonodavne pobede do sada, izmenom američkog poreskog zakona i delimičnim ukidanjem programa zdravstvene zaštite bivšeg predsednika Baraka Obame. Izgleda da republikanci u Kongresu imaju dovoljno glasova da trajno smanje porez za korporacije, privremeno umanje porez na zarade i uvećaju američki nacionalni dug i do 1.5 hiljada milijardi dolara.

Pred sam kraj prve godine na predsedničkom položaju Tramp je na rubu da ostvari pobedu.

“Zaista ćemo se zahuktati. Potreban nam je ovaj podsticaj.”

Čemu se nadaju republikanci? Narednih osam godina američki ekonomski prosperitet mogao bi da se proširi i ubrza velikom dozom stimulansa u obliku smanjenja poreza.

Usvajanje ove krupne reforme i smanjenje poreza, probudiće uspavanog giganta, američku ekonomiju”, saopštio je republikanski senator Džon Kornin.

Demokrate, među kojima i senator Majk Tomson, ne dele taj optimizam.

“Republikanci su nastavili da forsiraju svoj poreski zakon, koji bi mogao da opustoši srednju klasu, radnike u Americi i da znatno poveća naš nacionalni dug. To znači da će naša deca i unuci plaćati račune.”

Dosadašnje iskustvo pruža nejasnu sliku o efektima poreskih reformi. Američka ekonomija je doživela brzu ekspanziju posle poreske reforme 1980. godine, da bi zabeležila još veću stopu rasta nakon povećanja poreze tokom devedesetih.

Smanjenjem poreza 2001. i 2003. godine usledilo je nekoliko godina umerenog rasta, a potom velika recesija. Republikanci insistiraju da će Amerikancima biti bolje nakon smanjenja poreske stope.

“Svi će imati koristi, ali mislim da će najveća korist biti u otvaranju novih radnih mesta i za srednju klasu. Naša ekonomija odlično funkcioniše, ali predstoji joj još jedan veliki korak koji se ne može napraviti bez poreske reforme”, istakao je predsednik Tramp.

Demokrate tvrde da će najveća korist pripasti bogatima, kao i da će siromašniji, stariji Amerikanci debelo platiti za republikansku agendu.

“Sada su napravili ogromnu rupu u dugu. To se vidi u njihovom budžetskom planu. Oni misle da to reše tako što će ograničiti Mediker, zdrastvenu zaštitu za starije za 500 milijardi dolara, a Medikejd, namenjen za siromašne, za više od hiljadu milijardi dolara”, ocenio je demokratski senator Kris van Holen.

Ukoliko ne bude odstupanja u redovima republikanaca, Kongres bi u sredu mogao da izglasa i uputi zakonski predlog za poresku reformu predsedniku Trampu na potpis. Pošto su demokrate u manjini, neće biti u mogućnosti da blokiraju zakon, ali će vrlo verovatno u svojoj kampanji tokom srednjoročnih izbora iduće godine iskoristiti poresku reformu kao svoj glavni adut.

XS
SM
MD
LG