Linkovi

Nekažnjavanje za ubistva novinara - i dalje pravilo u mnogim zemljama


Izgled sajta Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) na kome je prikazana karta sveta sa elemtima Indeksa o globalnom nekažnjavanju 2019. Na karti se vide tačke na kojima su novinari ubijani, a njihove ubice slobodne, 29. oktobra 2019.
Izgled sajta Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) na kome je prikazana karta sveta sa elemtima Indeksa o globalnom nekažnjavanju 2019. Na karti se vide tačke na kojima su novinari ubijani, a njihove ubice slobodne, 29. oktobra 2019.

Nekažnjavanje ubistava novinara i dalje je preovlađujuće pravilo u više od tuce zemalja u kojima postoji veliki problem sa kriminalom, u kojima se odvijaju konflikti i u kojima hara korupcija, upozorava se u novom izveštaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Studija nazvana "Izvući se s ubistvom", koju na engleskom jeziku u celosti možete videti ovde, objavljena je u utorak pred Međunarodni dan za okončavanje nekažnjivosti zločina protiv novinara, koji se obeležava 2. novembra.

U poslednjoj deceniji, 318 novinara ciljano je ubijeno zbog svog rada širom sveta, otkriva izveštaj. Od tog broja, oko 243 izvršioca prošla su nekažnjeno.

"Besramna nekažnjivost šalje poruku potencijalnim ubicama novinara da se mogu izvući nakon zločina", rekla je Elana Bajzer, urednica i direktora CPJ-a.

"Takođe, novinarima se šalje zastrašujuća poruka koja ih može navesti da cenzurišu sopstvene izveštavaje usled brige za sopstvenu bezbednost, što zauzvrat ostavlja javnost u mraku."

Na trinaest zemalja otpada više od tri četvrtine svih nerešenih ubistava novinara na globalnom nivou. Na listi je na vrhu Somalija, već petu godinu zaredom. Zemlja koja se bori protiv terorista Al Šababa ima 25 nerešenih ubistava novinara.

Spisak, otkako se vodi ova evidencija, ne obuhvata novinare ubijene u borbi ili tokom opasnih zadataka.

Sirija, Irak, Sudan i Filipini među prvih su pet zemalja u kojima zločini prolaze nekažnjeno.

"U većini slučajeva nedostaju istinske istrage", rekla je Bajzer. "Korupcija, slabe institucije i nedostatak političke volje faktori su koji stoje iza nekažnjivosti."

Autori studije izračunali su broj nerešenih novinarskih ubistava u obliku procenta stanovništva svake zemlje, kako bi odredili njen rang.

CPJ navodi smrtonosni napad iz zasede na grupu od 58 ljudi u novembru 2009, u kojoj su bila i 32 novinara i medijska radnika u Ampatuanu, u Maguindanau, kao razlog za dugogodišnje pozicioniranje Filipina na drugom mestu indeksa nekažnjivopsti.

U tom politički motivisanom masakru ubijen je naveći broj novinara u jednom incidentu na svetu.

Od 197 osoba optuženih za brutalno ubistvo, prema informaciji filipinskog sajta Repler njih 97 ostalo je u pritvoru, devet je oslobođeno optužbe, a 80 njih je i dalje iza rešetaka.

Suđenje je završeno u julu, a Repler citira filipinskog sekretara za pravosuđe koji je u avgustu rekao da bi presuda mogla biti doneta pre 23. novembra, kada pada 23. godišnjica ubistva.

U Meksiku, koji je sa pet ubijenih najsmrtonosnija zemlja za novinare u ovoj godini do sada, svake godine raste nekažnjivost, saopštava CPJ. Ta zemlja se stabilno nalazi na 7. mestu indeksa.

U izveštaju se izražava zabrinutost zato što se u regionima koji su nekada smatrani sigurni za medije, sada beleži nasilje protiv novinara. Ukazuje se na bombaški napad na automobil 2017. u kome je poginuo bloger na Malti i na ubistvo novinara u Slovačkoj 2018.

U oba slučaja niko nije osuđen.

Jedna od nekoliko svetlih tačaka ovog izveštaja je Kolumbija, koja je u indeksu prošle godine bila na mestu osam. Ove godine je jedina zemlja koja je ispala sa ove liste.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG