Linkovi

USAID donira još 20,8 miliona pomoći Srbiji za borbu protiv korupcije i slobodu medija


Vlada SAD potpisala je dva sporazuma sa Vladom Republike Srbije dodatnih 20,8 miliona dolara pomoći
Vlada SAD potpisala je dva sporazuma sa Vladom Republike Srbije dodatnih 20,8 miliona dolara pomoći

Vlada Sjedinjenih Američkih Država potpisala je dva sporazuma sa Vladom Republike Srbije, kojima se obezbeđuje dodatnih 20,8 miliona dolara pomoći Srbiji. Ova sredstva biće iskorišćena za nastavak pomoći Srbiji u cilju unapređenja konkurentnosti srpske privrede, jačanja vladavine prava, unapređenja javne uprave, poboljšanja okruženja za funkcionisanje medija, kao i za borbu protiv korupcije.

Od 2001. godine, Sjedinjene Američke Države obezbedile su preko milijardu dolara pomoći Srbiji. Naša pomoć Srbiji deo je našeg partnerstva sa Vladom i građanima Srbije. Mi sarađujemo direktno sa Vladom Srbije, privatnim sektorom u Srbiji kao i sa civilnim društvom,” rekao je ambasador Kajl Skot.

To je omogućeno amandmanima za bolje funkcionisanje uprave i konkurentniju tržišnu ekonomiju na Sporazum o pomoći između Srbije i SAD, koje su u Vladi Srbije potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Američke agencije za međunarodni razvoj u Srbiji (USAID) Majk de la Rosa, u prisustvu ambasadora SAD.

Joksimović je istakla da su u fokusu ovog granta borba protiv korupcije i sloboda medija, kao i jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i lokalni ekonomski razvoj.

Ona je objasnila da će, kad je reč o oblasti borbe protiv korupcije, korisnici tih sredstava biti Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije, lokalne samouprave i delovi tužilaštva koji se bave tom problematikom.

Skot je naveo da je dosadašnja pomoć SAD omogućila da porastu prodaja i izvoz srpskih prehrambenih proizvoda, unapređen je kvalitet srpskih poljoprivrednih proizvoda, a zemljoradnicima i stočarima omogućen je pristup novim tržištima.

Takođe, uvedeni su amandmani na Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kako bi se ubrzao i usmerio postupak izvršenja sudskih presuda, dala jasna smernica za postupanje javnih izvršitelja, poboljšao nadzor i kontrola javnih izvršitelja i osimislile transparentnija procedura za prodaju nepokretnosti u svrhu izmirenja dugova", rekao je Skot.

Joksimović je rekla je da je Srbija poslednjih godina imala nedvosmislenu i kontinuiranu podršku SAD za reforme, posebno kroz USAID, koji vrlo aktivno deluje u Srbiji, kao i uz pokroviteljstvo i podršku Ambasade SAD i ambasadora Kajla Skota.

Ministarka je navela da se poslednjih godina pokazalo da su SAD aktivan partner u reformskom procesu Srbije, koji je važan deo procesa evropskih integracija. Po njenim rečima, odnosi Srbije sa SAD u javnosti često percipiraju samo kroz neke, ponekad teške političke teme, gde smo nekada saglasni, a nekad ne, ali da je činjenica da su SAD jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbiji, u smislu podrške reformskom procesu.

"U SAD postoji izraz nalik na srpski - koliko para, toliko muzike. Zato je ovih 20 miliona dolara povrh više od milijardu dolara koje smo već dali, znak da nam je stalo do vašeg uspeha", istakao je Skat i dodao da to nije ni zajam ni kreditni aranžman, već se radi o direktnoj pomoći građanima.

XS
SM
MD
LG