Linkovi

Danijelson: Sloboda medija preduslov za članstvo u EU


Montenegro EU
Montenegro EU

Generalni direktor Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju EU, Kristijan Danijelson, poručio je u četvrtak u Podgorici da se o slobodi medija ne može pregovarati i da je to preduslov za napredak prema članstvu u EU.

Na otvaranju treće po redu konferencije Dana medija EU - Zapadni Balkan, on je rekao da će, tokom naredna dva dana, pažnja učesnika konferencije biti usmjerena na stanje slobode medija i održivost nezavisnih medija u region.

Evropski zvaničnik je rekao da su Dani medija EU-Zapadni Balkan pokrenuti prije tri godine s dva glavna cilja - “da podijele veliku zabrinutosti u vezi s političkim i drugim pritiscima s kojima se susreću mediji i novinari i vode profesionalnu raspravu orijentisanu na budućnost”.

Govoreći o slobodi medija u EU, Danijelson je istakao da je sloboda izražavanja i medija izuzetno važna, ističući da je to “fundamentalno pravo svakog građanina Evrope” i “dio temelja na kojima je izgrađena EU”.

“Garantovanje slobode izražavanja preduslov je za napredak na putu ka EU i za članstvo. O slobodi medija i izražavanja ne može se pregovarati”, poručio je Danijelson, ističući da je rad na unaprjeđenju u oblasti slobode medija važan je za integraciju regiona u EU.

Prema njegovoj ocjeni, “nezavisni i kvalitetni mediji su ključni za ostvarivanje osnovnih sloboda i nadgledanje rada Vlada, zato moramo da branimo nezavisno novinarstvo”.

On je istakao da je sloboda medija bezuslovna za države koje hoće u EU, poručujući da je “vrijeme da naši partneri sa Zapadnog Balkana krenu u ozbiljne reforme u svom medijskom sektoru i pokažu posvećenost evropskim vrijednosti i standardima”.

Danijelson je podsjetio da je za period 2014-2020, EU razvila dugoročni strateški pristup kako bi podržala slobodu medija na Zapadnim Balkanima sa oko 20 miliona EUR i objasnio da su ti programi su namijenjeni za podršku slobodi izražavanja i neovisnim medijima.

Učesnicima Dana medija putem video linka obratio se i odlazeći Komesar za evropsko proširenje i susjedsku politiku EU, Johanes Han, koji je poručio da su medijske slobode pod prijetnjom, ne samo na Zapadnom Balkanu, već širom svijeta, ali i da je sloboda medija u “srcu” Strategije za Zapadni Balkan.

“Sloboda medija je ključni element vladavine prava i važan pokretač demokratskog, transformacijskog procesa. Neće biti napretka na putu ka EU bez slobode medija i i izražavanja”, poručio je Han.

On je rekao da je uticaj nedostatka medijskih sloboda na tranzicijske države - poput onih na Zapadnom Balkanu - štetniji, s obzirom na “krhkost procesa transformacije”.

“Zato smo slobodu medija postavili kao ključni element vladavine prava u središte naše strategije Zapadnog Balkana”, rekao je Han i dodao da ne može biti napretka na putu prema Evropskoj uniji bez zaštite medijske slobode i slobode izražavanja.

“To je razlog zbog kojeg započinjemo i završavamo proces pridruživanja s poglavljima 23 i 24 o vladavini zakona”, rekao je Han i naglasio da “novinarima moraju biti omogućeni pristojni i profesionalni uslovi za nezavisno obavljanje svog posla i bez prijetnji i napada”.

Konferenciji je prisustvovao i ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, koji je ocijenio da su visoki etički principi i samoregulacija izuzetno važni i da su nezavisni mediji najbolji kontrolori vlasti, ističući da nijedan slučaj napada na novinare i njihovu imovinu ne smije biti arhiviran.

Crna Gora, koja prva u redu čeka ulaznicu za EU, posljednih godina bilježi desetine napada na novinare, od kojih je većina do kraja nerasvijetljeno.

“Novi saziv EU ima strategiju koja će ubrzati proširenje”

Generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju rekao je, prilikom susreta sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, da su “sljedeći mjeseci veliki izazov da svi politički akteri u Skupštini pokažu volju i dogovore se oko potrebnih reformi u cilju daljeg unaprjeđenja izbornog zakonodavtsva i primjene datih preporuka relevantnih međunarodnih organizacija”.

Služba za informisanje parlamenta saopštila je, pored ostalog, da je “Evropska komisija svjesna postignutih rezultata i napora koje Skupština ulaže kako bi ojačala politički dijalog, u postojećem političkom ambijentu”.

“Takođe, istakao je da novi saziv Evropske komisije ima jasnu poruku o kredibilnoj strategiji za Zapadni Balkan i da će se održati i ubrzati proces proširenja”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Skupštine.

Brajović i Danijelson su zajednički ocijenili da će “dodatni napori nadležnih institucija u ostvarivanju još mjerljivijih rezultata u oblastima vladavine prava i slobode medija, kao i jačanje nezavisnosti institucija važnih za izborne procese, osigurati da Crna Gora ostaje predvodnik procesa integracije u Evropsku uniju u regionu Zapadnog Balkana”.

XS
SM
MD
LG