Linkovi

CPJ: Vladini zvaničnici da budu svesni posledica retorike


Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, pozvala je srpske vlasti da detaljno istraže pretnje upućene televiziji N1 u Srbiji. U saopštenju se podseća da je policija uhapsila osumnjičenog za slanje pretećeg pisma koje je tokom vikenda stiglo na adresu redakcije.

"Pozdravljamo brzu reakciju srpske policije i pozivamo ih da u potpunosti istraže upućene pretnje", izjavila je u Njujorku Gulnoza Said, koordinatorka CPJ-a za Evropu i Centralnu Aziju. "Vladini zvaničnici treba da budu svesni posledica koje neprijateljska retorika može da ima po novinare."

Preteće pismo stiglo je na adresu televizije N1 istog dana kada je predsednik Aleksandar Vučić opisao tu stanicu kao anti-vladinu. CPJ se poziva na izveštaje publikacije Balkan Insight da je 4. februara, Vučić izjavio za privatnu televiziju Happy da "televizija N1 napada vlasti 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, što čine i brojni nedeljnici i drugi mediji."

Komitet za zaštitu novinara uputio je preko imejla zahtev za komentar predstavnicima za štampu predsednika Srbije ali, kako se navodi, još nije dobijen odgovor. CPJ je pisao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije sa pitanjima o istrazi koju vodi policija, ali, kako je navedeno u saopštenju u sredu popodne, nije još dobio odgovor. Komitet, međutim, citira i izveštaje da je da je državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović osudio pretnje televiziji N1 kao "neprihvatljivo zastrašivanje predstavnika medija".

Reagujući na nedavne neprijateljske komentare na račun novinara, Željko Bodrožić, potpredsednik Regionalne platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, ocenio je u saopštenju za CPJ da takve javne izjave državnih zvaničnika podstiču pretnje i napade na novinare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG