Linkovi

Sloboda medija u 2018: Hapšenja, zastrašivanja i ubistva novinara


Protest novinara u Karačiju, u Pakistanu
Protest novinara u Karačiju, u Pakistanu

U 2018 godini 63-oje novinara je izgubilo život dok su obavljali posao. Sloboda medija je u sve većoj opasnosti, pokazuju izveštaji Komiteta za zaštitu novinara i Reportera bez granica. Obe organizacije upozoravaju da je u ovoj godini porastao i broj novinara koji su oteti ili uhapšeni dok su obavljali svoj posao.

Devetoro novinara poginulo je u napadu bombaša samoubice Islamske države u Avganistanu u aprilu, koji se sam predstavljao kao novinar. Ukupno 26-oro ljudi je stradalo, a reporteri su izgubili živote na zadatku.

U redakciju u Merilendu, u junu je upao naoružani muškarac i ubio petoro lokalnih novinara. Kolumnista Vašington posta Džamal Kašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj u oktobru.

Od kidnapovanja i ubistava, do privodjenja, pretnje novinarima sve su češće. Eksperti kažu da je vreme za uzbunu.

Naslovnice posle ubistva pet zaposlenih u dnevniku Kapital gazet u Merilendu
Naslovnice posle ubistva pet zaposlenih u dnevniku Kapital gazet u Merilendu

“Novinari u demokratskim zemljama su ugroženi, pa i reporteri u zemljama bez konflikta plaćaju danak za svoje izveštavanje”, kaže Margo Juen iz Reportera bez granica.

Najmanje 63-je novinara je ubijeno u 2018-toj godini, objavili su Reporteri bez granica. Najopasnije zemlje za novinare su Avganistan, Sirija i Meksiko.

Hapšenja novinara su takođe u porastu. Komitet za zaštitu novinara navodi da je u Kini, Turskoj i Egiptu uhapšena polovina od ukupnog broja novinara u zatvoru. Zatvorske kazne u trajanju od sedam godina izrečene su reporterima Rojtersa u Mjanmaru.

“Oni su otkrili ratni zločin. Onda su uhapšeni, optuženi da su ukrali dokumenta, što nije tačno, i u nameštenom sudskom procesu, osuđeni. To su novinari koji su u svojoj zemlji, izveštavajući o svojoj vladi, upali u nevolju”, kaže Robert Mahoni iz Komiteta za zaštitu novinara.

Retorika predsednika Amerike Donalda Trampa protiv medija, samo daje legitimitet i ostalim državnicima koji napadaju novinare.

Predsednik SAD Donald Tramp raspravlja se sa novinarom CNN-a Džimom Akostom
Predsednik SAD Donald Tramp raspravlja se sa novinarom CNN-a Džimom Akostom

Samim etiketiranjem lažnih vesti, on kaže da ti novinari nisu pravi, kad kaže da nisu u pravu, svrstava ih na drugu stranu istorije. A kad kaže da su oni neprijatelji naroda, ustvari tvrdi da je on sam narod, a ako njega kritikuju, kritikuju i vas”, ocenjuje Tom Rozental iz američkog insituta za medije.

Poverenje u medije u Americi je na najnižem nivou, što je za neke iliustracija globalne erozije medijskih sloboda.

Ipak ima i dobrih vesti, na primer u Etiopiji. Otkad je novi premijer Abij Ahmed sproveo demokratske reforme, nijedan novinar nije uhapšen prvi put posle 14 godina. Ne samo to.

”Došlo je do promena u režimima nekih zemalja kao što su Ekvador, Južna Koreja i Gambija koje su zabeležile neka pobošljanja u našem indeksu Medijskih sloboda u svetu”, naglašava Margo Juen.

Novinari i dalje obavljaju svoj posao, a kako stoje stvari, okolnosti za profesiju biće sve gore i rizičnije.

XS
SM
MD
LG