Linkovi

Vučić na panelu o slobodi medija u Davosu: Verovatno nisam zaslužio poziv


Arhiva - Predsdnik Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbija u Beogradu, 16. oktobra 2018. (Foto: AP/Darko Vojinović)
Arhiva - Predsdnik Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbija u Beogradu, 16. oktobra 2018. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na panelu "Sloboda medija u krizi" u sklopu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je ponosan na ekonomske rezultate u zemlji na čijem je čelu, ali ne i na stanje u medijima među kojima postoji polarizacija.

Vučić je na početku obraćanja samokritično rekao da verovatno nije zaslužio poziv na panel o slobodi medija, budući da je Srbija znatno popravila stanje u ekonomiji, ali u poslednje dve godine ima "ne baš dobre ocene" Reportera bez granica i Fridom hausa (Freedom house) o slobodi medija i slobodi govora u zemlji, prenose mediji.

Odgovarajući na pitanja moderatora panela Stivena Adlera, glavnog urednika Rojtersa, o stanju u medijima u Srbiji, Vučić je pomenuo primer sa jedne konferencije u Poljskoj na kojoj ga je Metju Karuanu Galicija, sin ubijene malteške novinare Dafne Karuanu Galicija rekao da je dobio informacije od novinara iz Srbije da stanje u medijima u Srbiji nije dobro i da misli da će Srbija biti naredna zemlja u kojoj će neki novinar da strada.

Svetski ekonomski forum u Davosu, Švajcarska, 22. januara 2019.
Svetski ekonomski forum u Davosu, Švajcarska, 22. januara 2019.

"Ja ovde nisam da se branim, niti da napadam Metjua, nešto se desilo čak i u Srbiji. Jedan čovek je napisao nešto u lokalnim novinama protiv lokalnih moćnika. Na naše iznenađenje, napali su mu garažu i podmetnuli požar koji se proširo na kuću. Njegova porodica je bila ugrožena, i setio sam se Metjuovih reči, iako nisam mislio da se to može desiti u mojoj zemlji", rekao je Vučić, govoreći o napadu na novinara gročanskog portala Žig info Milana Jovanovića.

Vučić je rekao da je nalogodavac napada uhapšen, kao i čovek koji je osumnjičen da je podmetnuo požar, ali da "glavni čovek" koji je sve osmislio još nije iza rešetaka. "Mislim da znamo ko je to naredio i očekujem da ćemo dovršiti taj predmet kada prikupimo sve dokaze", dodao je.

"Juče sam razgovarao sa ljudima iz Reportera bez granica, pozvao sam ih da dođu, da nam pruže podršku, da dovedu stručnjake, posebno u domenu državne pomoći medijima, jer se to čini kjučnim. I siguran sam da ću za godinu-dve biti ovde i reći da sam ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da lažne vesti nisu kriminalizovane u Srbiji, jer bi se to moglo protumačiti kao suzbijanje slobode izražavanja.

Na pitanje moderatora panela šta bi trebalo da se radi da bi se verovalo medijima, Vučić je rekao da se u svetu danas prodaju emocije, a ne činjenice, kao i da je uvek lakše prodati negativne emocije nego pozitivne.

Posle uvodnih obraćanja, usledila je diskusija na kojoj je novinar TV N1 Hrvoje Krešić upitao predsednika Vučića zašto je N1 etiketirao kao "američku televiziju", iako zna da u zemlji koju je bombardovao NATO to izaziva negativnu emociju.

Vučić je odgovorio da nije govorio ništa loše o N1, iako ta televizija, po njegovim rečima kritikuje srpsku Vladu 24 sata, sedam dana u nedelju, bez da trpe bilo kakve poteškoće, kao i da je prestao da etiketira TV N1 kao američku televiziju, nakon što su mu novinari te kuće rekli da im to smeta.

XS
SM
MD
LG