Linkovi

CIVICUS: U Srbiji vlast opstruira osnovne slobode


Konferencija Građanskih incijativa na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja CIVICUS-a, u Medija centru u Beogradu, 15. oktobra 2019. (Foto: Medija centar Beograd)
Konferencija Građanskih incijativa na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja CIVICUS-a, u Medija centru u Beogradu, 15. oktobra 2019. (Foto: Medija centar Beograd)

Srbija je na listi nevladine organizacija CIVICUS iz kategorije zemalja u kojima su osnovne slobode sužene prebačena u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode i gradjanski prostor opstruirani.

Kako je na konferenciji Građanskih incijativa u Beogradu saopštio Dominik Perera iz CIVICUS-a, u tu kategoriju spadaju zemlje u kojma državna vlast direkno opstruiše rad civilnih organizacija i u kojima postoji opasnost da će osnovne slobode i dalje biti sužavane. U tu grupu spadaju još Mađarska, Kazahstan i Filipini, što ne znači da je situacija u svim tim zemljama jednaka.

Programska direktorka Gradjanskih inicijativa Bojana Selaković navela je da je u Srbiji od marta do oktobra ove godine zabeleženo 97 kršenja osnovnih prava u Srbiji, a da najveći broj od tih slučajeva predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja.

Ocenila je da ti podaci pokazuju rastući trend. "Imamo na tapetu jedne iste organizacije, medijske kuće i novinare, uglavnom one koji se na kritički način izražavaju o aktivnostima različitih državnih organa", rekla je Selaković.

Izveštaj je pokazao, nastavila je, da je jedan od glavnih problema u Srbiji uspostavljanje i funkcionisanje provladinih nevladinih organizacija, koje postoje isključivo da bi postigle ciljeve vladajućih struktura i koje se koriste za diskreditaciju kredibilnih organizacija.

Pored toga, problem u Srbiji je i selektivna primena istih propisa, naročito kada je reč o Zakonu o javnom okupljanju, o čemu je pisao Glas Amerike:

Sporan je i način državnog finansiranja organizacija civilnog društva, pošto nije dovoljno transparentan, ocenila je Selaković.

CIVICUS, kao globalna alijansa organizacija od 2016. prati stanja građanskih sloboda u svim državama sveta. Podaci se prikupljaju od lokalnih i regionalnih istraživača, da bi se zatim analizirali. Za Srbiju je podatke dostavljala organizacija Građanske inicijative, koja je pratila stanje sloboda udruživanja, kretanja i izražavanja.

XS
SM
MD
LG