Linkovi

Novinar kritikovao vlast, pa proglašen "smradom" i "separatistom" na TV Pančevo


Nenad Živković, urednik portala PancevoCity.
Nenad Živković, urednik portala PancevoCity.

Nakon što je govorio na građanskom protestu "1 od 5 miliona" u Pančevu, novinar Nenad Živković, urednik sajta dvoznačnog imena "Pančevo si ti" (pancevo.city), našao se na meti nekadašnje gradske televizije, a danas privatne TV Pančevo i lokalnog portala epancevo.rs, u čijim je prilozima i tekstovima u nekoliko navrata otvoreno vređan i klevetan.

U salvi brojnih uvreda, TV Pančevo je Živkovića nazivala "smradom", "separatistom" koji "pljuje po sopstvenom narodu", te "zagovornikom nasilja". Reagovala su novinarska i udruženja civilnog društva, ali ne i državni organi i regulatorna tela.

Opisujući sled događaja i napade koji su usledili na njega, Nenad Živković za Glas Amerike kaže da su se lokalne vlasti verovatno našle pogođene time što je on duhovito, prozivajući ih zbog loših poteza, svakome od njih nadenuo nadimak, naglašavajući međutim da oni nisu bili uvredljivi.

Živković je na građanskom protestu "1 od 5 miliona" u svom gradu između ostalog rekao da naprednjaci sprovode okupaciju tako što su sve demokratske procedure, sve nadležnosti i ovlašćenja praktično izmeštene iz institucija i predate u ruke partijskih poverenika. Na vlasti u Pančevu, poput većine gradova i opština u Srbiji, je Srpska napredna stranka čiji je lider Aleksandar Vučić.

Nisam u pitanju ja kao pojedinac, nego je stvar u tome da je neki novinar izložen pozivu na linč i kreiranju atmosfere u kojoj bi neki neobavešteni sugrađanin mogao da pomisli da je patriotski čin da prebije novinara na ulici, o kome je kvalifikacije čuo na televiziji, rekao je Živković za Glas Amerike.

Živković: Nakon hajke na TV, neko može pomisliti da je prebijanje patriotski čin
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Živković je žalbu podneo Savetu za štampu za svaki od tekstova koji su se prvo pojavili na sajtu epancevo.rs, a prijave je poslao i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) za svaki od priloga koji je emitovan na TV Pančevo.

Na "sistematsku hajku" koju protiv Živkovića vodi Televizija Pančevo - inače u vreme vladavine Slobodana Miloševića opoziciona i profesionalna televizija - reagovali su Fondacija "Slavko Ćuruvija" i nevladina organizacija CRTA, te Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Fondacija "Slavko Ćuruvija" i CRTA pozvali su građane da REM-u podnesu prijave protiv Televizije Pančevo. "Cilj kampanje prijavljivanja TV Pančevo jeste da REM, nakon izvođenja predloženih dokaza, sprovede postupak protiv navedenog pružaoca medijske usluge i izrekne RTV Pančevo odgovarajuću meru u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, te da podnese nadležnom organu predlog za pokretanje prekršajnog postupka", stoji u pozivu ove dve organizacije.

NUNS i NDNV u zajedničkom saopštenju upozorili su javnost da "obrušavanje na profesionalne novinare preko režimskih medija za cilj ima potpuno gušenje slobode medija i prava građana na javno informisanje".

"Medijski i novinarski porfesionalci stalna su meta medija pod kontrolom režima, a poslednjih nekoliko meseci, od kako su započeli građanski protesti, napadi na novinare se intenziviraju. Zbog kreiranja atmosfere odmazde prema svima koji se kritički odnose prema aktuelnoj valsti, profesionalnim novinarima otvoreno se preti i na društevnim mrežama. Sve te pretnje i napade neretko podgrevaju i pojedini visoki funkcioneri vlasti", stoji u saopštenju dve novinarske organizacije, koje ujedno pozivaju i građane da stanu u odbranu profesionalnih novinara.

XS
SM
MD
LG