Linkovi

Organizatori protesta u Crnoj Gori pisali Angeli Merkel: Pažljivo birajte koga nazivate faktorom stabilnosti


Pripadnici građanskog protesta "Odupri se" danas ispred Njemačeke amabasade u Podgorici (Foto: VOA/Predrag Milić)

Organizatori najvećih antivladinih protesta nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, građanski pokret "Odupri se" uputio je danas pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, u kojem je savjetuju da "pažljivije bira koga će nazvati faktorom stabilnosti na Balkanu" uoči Samita o Zapadnom Balkanu koji se održava u Berlinu.

U pismu, koje su predstavnici pokreta u ponedjeljak predali njemačkoj ambasadi u Podgorici, pokret "Odupri se" navodi da će se Merkel sresti sa "glavnim i odgovornim urednicima" za stanja u zemljama "čiji građani trpe posljedice ratova, siromaštva, šovinizma, korupcije, kriminala i odsustva vladavine prava".

"Među zvanicama i vašim gostima na sastanku zemalja Zapadne Evrope izdvaja se predsjednik Crne Gore", istakli su organizatori protesta i podsjetili Merkel da su ona, Makron i ostale evropske kolege, dolaskom na funkcije, zatekli (Mila) Đukanovića na poziciji njenog "apsolutnog gospodara".

Oni navode da je mnoge evropske zvaničnike Đukanović "ispratio u penziju" i upozoravaju da "poštovanje koje mu ukazujete danas, vjerovatno će iskazivati i vaši nasljednici kada i Vas isprati u političku prošlost".

"Zato vam pokret građana 'Odupri se' savjetuje da pažljivije birate koga nazivate faktorom stabilnosti na Balkanu", piše u pismu njemačkoj kancelarki i upozorava da "faktor stabilnosti iz Crne Gore ima krvave ruke iz balkanskih ratova 1990-tih, ruke uprljane švercom cigareta u EU, razgranatu mrežu šverca narkotika po vašim teritorijama, neriješena ubistva i napade na novinare, opljačkanu zemlju kroz pljačkaške privatizacije i nepotizam".

Pokret navodi da, "iako dolazi iz jedne od najsiromašnijih evropskih država, Đukanović je jedan od najbogatijih evropskih predsjednika" i dodaje da su "bogatstvo koje se mjeri stotinama miliona eura, Đukanović i njegova porodica stekli za vrijeme njegove tridesetogodišnje vladavine".

U toj organizacije smatraju da su njemački predstavnici u Crnoj Gori i građani "u posjedu materijala o aferama 'Snimak' i 'Koverta', koji dokazuju da je volja građana na izborima izražena kroz pritisak strah i korupciju".

"Ako vjerujete da građani Njemačke i EU zaslužuju da uživaju u blagodetima država, u kojima postoje vladavina prava, medijske slobode, odgovornost za zločine, gdje ne postoji sprega kriminala i vlasti, gdje se korupcija sankcioniše, gdje prosječna plata mora biti koliko i potrošačka korpa, a ne triput manja, gdje građani mogu slobodno da izraze svoju volju na izborima, onda pružite ruku onima koji dijele te iste vrijednosti na Balkanu", navodi se, pored ostalog, u pismu pokreta "Odupri se" Angeli Merkel.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, zajedno sa liderima regiona, učestvuje na Samitu o Zapadnom Balkanu u Berlinu u organizaciji Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, na kojem će biti razmatrana situacija u regionu i napredak u pregovorima Beograda i Prištine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG