Linkovi

Netanjahu Makronu: Sankcije će uništiti nuklearni sporazum


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i francuski predsednik Emanuel Makron
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i francuski predsednik Emanuel Makron

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u okviru evropske turneje čiji je cilj da pridobije podršku saveznika protiv Irana.

On je pozvao Francusku da svoju pažnju preusmeri na rešavanje problema "regionalne agresije" Irana, navodeći da više nema potrebe da nagovara Pariz da odustane od nuklearnog sporazuma sa Teheranom, budući da će ekonomski pritisak svakako "uništiti taj dogovor."

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu, Netanjahu je izjavio da su desetine hiljada zaplenjenih iranskih nuklearnih dokumenata koje je Izrael nedavno objavio "dokaz da je Iran lagao svetu o svom programu nuklearnog oružja."

Dok je Iran saopštio da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku upotrebu, Izrael navodi da zaplenjena dokumenta dokazuju da je Iran u prošlosti pokušavao da napravi nuklearnu bombu.

Netanjahu je snažan protivnik iranskog sporazuma iz 2015. i pozdravio je odluku Trampove administracije prošlog meseca da se povuče iz njega. Makron je, u međuvremenu, izjavio da je izrazio zabrinutost zbog izraelske upotrebe bojeve municije tokom nedavnih palestinskih protesta duž granice Gaze sa Izraelom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i izraelski premijer Benjamin Netanjahu obraćaju se medijima na sastanku u Berlinu, 4. juna 2018.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i izraelski premijer Benjamin Netanjahu obraćaju se medijima na sastanku u Berlinu, 4. juna 2018.

Netanjahu je trodnevnu evropsku turneju započeo u ponedeljak u Nemačkoj, gde je upozorio nemačku kancelarku Angelu Merkel da bi iransko mešanje na Bliskom istoku moglo da izazove ogroman priliv izbeglica u Evropu.

Na zajedničkoj konferenciji sa Angelom Merkel izraelski lider izjavio je da Teheran želi da sprovede versku kampanju u većinski sunitskoj Siriji koristeći šiitske ekstremiste pod svojom kontrolom da preobrati sunitske muslimane. Merkel je izjavila da se slaže da su iranske aktivnosti na Bliskom istoku razlog za zabrinutost ali je branila nuklearni sporazum kao način da se osujete nuklearne i regionalne ambicije Teherana.

Ona je dodala da su Evropljani i Izrael “ujedinjeni u cilju da Iran nikad ne sme da se dokopa nuklearnog oružja.”

XS
SM
MD
LG